Lege: Actul sexual cu un minor sub 16 ani este viol. De ce s-a abținut Stelian Ion

Lege: Actul sexual cu un minor sub 16 ani este viol. De ce s-a abținut Stelian Ion
Publicat: 28/06/2023, 17:38
Actualizat: 29/06/2023, 10:38

Proiectul privind consimțământul sexual a fost adoptat de Camera Deputaților. Prin noua lege, se ridică vârsta consimțământului de la 14 la 16 ani. Este un proiect inițiat în iunie 2022 de actualul ministru al Justiției, Alina Gorghiu, împreună cu alți parlamentari, printre care senatoarea Iulia Scântei și deputata Laura Vicol.  

Alina Gorghiu a afirmat că nimeni nu va mai putea invoca vreodată, în nicio sală de judecată, că un minor sub 16 ani a consimțit la un act sexual cu un adult.

De acum, se va asigura un mediu mai sigur pentru copii, iar infractorii condamnați de viol nu vor mai beneficia de amânarea sau suspendarea pedepsei. Parlamentul avea obligația să corecteze hibele, spune ministru Justiției.

În doar un an de zile a trecut acest proiect, care plasează România în rândul celor 11 state europene cu vârsta de 16 ani pentru consimțământul sexual. Pentru șefa comisiei Juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol, acesta este momentul adevărului. ”Agresorii sexuali ai minorilor sunt niște prădători nemiloși, monștri care distrug inocența celor mai vulnerabili dintre noi, copiii! Este Inacceptabil ca acești indivizi să se sustragă de sub incidența legii sau să folosească o legislație prea slabă pentru a face un rău inimaginabil”, a spus Vicol.

În Europa, vârsta consimțământului variază în funcție de jurisdicție. În prezent, sunt stabilite vârste între 14 și 18 ani.  Majoritatea țărilor și-au stabilit vârstele între 14 și 16 ani și doar 3 țări, Cipru (17), Irlanda (17) și Turcia (18) au propriul model.

Ce rezerve are fostul ministru al Justiției, Stelian ion

Legea a trecut cu 221 voturi pentru, zero împotrivă și 49 abțineri. Printre cei care s-au abținut de la vot au fost și 4 deputați USR, Stelian Ion, Cristina Prună, Claudiu Năsui și Silviu Dehelean.

Fostul ministru al Justiției spune că gestul său se bazează pe o opțiune politică. Ar fi preferat modelul Franței, care are ca vârstă a consimțământului sexual 15 ani.

Este o opțiune politică. Modelul francez este mai  echilibrat. Acolo este o vârsta de 15 ani. Poți pune limitări și la 14 ani și la 15 și la 16. Personal, am apreciat că o limită de vârsta de 15 ani ar fi fost mai echilibrată, nici 14, cum au propus initial colegii, nici 16, cum e în prezent. Una peste alta, e un pas înainte, totuși, proiectul acesta, indiscutabil.

Iar fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, nu este convins că nu vor fi condamnați oameni nevinovați, pe baza acestei legi. Uite cum explică: ”Problema este, întotdeauna, să nu ajungi să condamni oameni nevinovați. Partea bună a acestui proiect este, totuși, că vor fi condamnați predatori sexuali. Dar, o persoană care are 16 ani minus o zi și cealaltă care are 21 de ani plus o zi și care ar face un act sexual, sută la sută consimțit ar intra în incidența legii acesteia ca un violator. Este mult mai ușor să votezi pentru și să lași lucrurile așa, dar, când faci legea penală, trebuie să te gândești și la ambele tipuri de probleme, adică și la cazul în care un om care este sută la sută nevinovat, în situația aceasta, i s-ar pune ștampila de violator toată viața.”

CITEȘTE ȘI:

Gabriela Firea: ”Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege prin care orice act sexual cu o persoană sub 16 ani este considerat viol”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari