„Legea defăimării” scrisă de Dragnea, aprobată de deputații juriști. PNL: „Se reglementează cenzura pe Facebook și e un pumn în gură dat ziariștilor”

„Legea defăimării scrisă de Dragnea, aprobată de deputații juriști. PNL: „Se reglementează cenzura pe Facebook și e un pumn în gură dat ziariștilor
Publicat: 09/02/2016, 14:45

Legea inițiată de Liviu Dragnea prevede că în cadrul Consiliului Național pentru Combarerea Discriminării se va înființa Departamentul pentru Promovarea Demnității Umane și Toleranței care va avea rol de prevenire și sancționare a defăimării sociale, definită ca ”fapta sau afirmația prin care o persoană este pusă în situație de inferioritate pe temeiul apartenenței sale la un grup social”.

Deputații juriști au decis ca sancțiunile aplicate de acest Departament să fie cele prevăzute în Ordonanța Guvernului 137/2000, adoptând un amendament depus chiar de Liviu Dragnea.

”(1) Contravențiile prevăzute la art. 2 alin. (2), (4), (5) si (7), art. 6-9, art. 10, art. 11 alin. (1), (3) și (6), art. 12, 13, 14 și 15 se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 30.000 lei, dacă discriminarea vizează o persoană fizică, respectiv cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei, dacă discriminarea vizează un grup de persoane sau o comunitate”, se arată la Articolul 26 al Ordonanței de Guvern menționate.

În varianta adoptată de Senat proiectul prevedea că defăimarea socială s-ar putea sancționa cu amendă de la 1.000 la 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2.000 la 60.000 de lei, dacă vizează un grup social.

Președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, anunța în octombrie că va elimina, în Camera Deputaților, criteriul defăimării pe criterii de apartenență politică și de avere din Legea defăimării pe care a inițiat-o, pentru a elimina riscurile de „interpretare greșită”, și că va dimina cuantumul amenzilor.

Dragnea susținea atunci că a urmărit cu foarte mare atenție toate observațiile care au apărut în spațiul public și a precizat că „această lege nu a fost gândită ca un mijloc de cenzură”, ci ca un mijloc legal pentru „demnitatea umană”.

Legea a trecut în Comisiile comune din Camera Deputaților cu 17 voturi ”pentru” și 5 ”împotrivă”.

Deputații PNL au votat împotriva acestei legi, argumentând că reprezintă ”un pumn în gură dat ziariștilor din România”.

”Noi considerăm că este vorba despre o reglementare excesivă. Sunt suficiente prevederi în vigoare, mai ales în Codul Civil, care dau posibilitatea celor care se consideră lezați în demnitate să genereze o acțiune la o instanță competentă, nu era necesară o astfel de supra-reglementare. Mai mult decât atât, această lege, dacă va deveni lege, poate fi intitulată (…) o reglementare a cenzurii pe Facebook, de asemenea, un pumn în gură dat ziariștilor din România”, a declarant deputatul PNL Gabriel Andronache.

Inițiativa legislativă a trecut de Senat și urmează să intre la vot în plenul Camerei Deputaților, care este for decizional.

Potrivit proiectului adoptat de Senat, persoana care se consideră vizată de defăimarea socială poate formula, în fața instanței de judecată, o cerere pentru acordarea de despăgubiri și restabilirea situației anterioare defăimării sau anularea situației create prin discriminare, în termen de 3 ani de la data săvârșirii faptei sau „de la data la care persoana interesată putea să ia cunoștință de săvârșirea ei”, mai prevede proiectul.

Inițiativa legislativă vizează înființarea unui departament special în cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, dar și obligația ca radioul și televiziunea publică să includă programe de promovare a toleranței, profesorii să urmeze cursuri pe această temă, iar unitățile de învățământ să adopte un „plan anual pentru implementarea acțiunilor privind combaterea discriminării”.

Consiliile județene și Consiliul General al Municipiului București vor fi însărcinate anual cu elaborarea unui plan privind respectarea drepturilor omului, combaterea discriminării și promovarea demnității umane și toleranței față de diferențele de grup și nivelul administrației publice locale.

Inițiativa legislativă vizează nu numai instituțiile publice. Astfel, orice angajator cu cel puțin 50 de angajați va include în Regulamentul de organizare și funcționare un set de reguli privind respectarea drepturilor omului, combaterea discriminării și promovarea demnității umane și toleranței față de diferențele de grup.

În ceea ce privește impactul asupra bugetului de stat a legii propuse, în expunerea de motive, Liviu Dragnea susține că finanțarea Departamentului pentru Promovarea Demnității Umane și Toleranței pentru o perioadă de 5 ani se ridică la 2.993.060, sumă care include finanțarea a 10 posturi în cadrul departamentului, chirie, cheltuieli cu mobilier, birotica și echipamente.

Mai multe ONG-uri au cerut Camerei Deputaților să respingă proiectul de lege privind defăimarea socială.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de...
Două anotimpuri în România. Ce vești ciudate au dat meteorologii
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția