Marcel Ciolacu, despre problema Bâstroe: Sunt convins că din acest moment am intrat într-un dialog diplomatic | VIDEO

Publicat: 17/03/2023, 21:43

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, s-a arătat încrezător în ceea ce privește obținerea de către România a unui rezultat favorabil în discuțiile cu Ucraina despre canalul Bâstroe.

El a spus că este convins că începând din acest moment, autoritățile de la București au intrat într-un dialog pe cale diplomatică cu Kievul.

Totodată, oficialul a dat asigurări că România va continua să susțină Ucraina în eforturile sale de a contracara ofensiva rusă.

„Ceea ce a făcut Sorin Grindeanu este total corect. A tras un semnal de  alarmă într-un moment oportun. Primul lucru și cel mai important este că ceea ce se întâmpla pe canalul Bâstroe nu se mai întâmplă. Sunt convins că din acest moment am intrat într-un dialog diplomatic cu reprezentanții statului ucrainean. Acest lucru nu are nicio contrabalansare cu ajutorul pe care România îl oferă și îl va oferi în continuare Ucrainei în războiul cu Rusia”, a declarat Ciolacu la Pitești.

Ucraina a trimis un acord parțial privind măsurătorile pe brațul Chilia

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a anunțat, joi, că partea ucraineană a dat un acord parțial pentru începerea măsurătorilor pe brațul Chilia (partea ucraineană), începând de vineri.

Sorin Grindeanu a precizat că acest acord privește sectorul cuprins între km 22 și km 116 pe acest braț  al Dunării, iar măsurătorile se vor desfășura doar pe timpul zilei.

„În discuțiile anterioare cu oficialitățile ucrainene am solicitat ca măsurătorile pe brațul Chilia să înceapă de la km 11. Insistăm ca flota de nave specializate a României să primească acces și pe celelalte sectoare ale brațului Chilia (între km 11 și km 22)  dar și pe canalul Bâstroe”, a scris ministrul Trasporturilor, într-o postare pe Facebook.

„În condițiile în care inclusiv reprezentanții Comisiei Europene au susținut solicitările României, consider că este în interesul ambelor țări sa fie lămurită problema dragajelor efectuate de Ucraina pe întregul braț Chilia și pe canalul Bâstroe”, a conchis Sorin Grindeanu, care a postat și imagini cu navele specializate.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) din România urma să înceapă miercuri, 15 martie, măsurătorile de adâncime pe brațul Chilia și pe Canalul Bâstroe, conform acordului convenit în 7 martie cu partea ucraineană și anunțat săptămâna trecută, după negocierile de la Ismail (Ucraina). Autoritățile române sunt însă condiționate de acordul scris al părții ucrainene, care nu venise însă.

Ucraina și-a asumat, săptămâna trecută, să înceteze orice fel de lucrări de adâncire (dragare) pe Canalul Bîstroe, însă România nu primise, cu o zi înainte de data programată pentru începerea măsurătorilor, confirmarea oficială a părții ucrainene pentru acest demers. Luni, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, afirma că „navele, echipajele sunt pregătite”, însă partea română nu primise acordul scris al Ucrainei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase