Marcel Ciolacu, discuții cu Jutta URPILAINEN privind demersurile României pentru a dezvolta proiecte la Marea Neagră în cadrul Global Gateway

Marcel Ciolacu, discuții cu Jutta URPILAINEN privind demersurile României pentru a dezvolta proiecte la Marea Neagră în cadrul Global Gateway
Publicat: 25/04/2024, 09:17
Actualizat: 25/04/2024, 11:28

Premierul Marcel Ciolacu a discutat joi, la Palatul Victoria, cu Jutta Urpilainen, comisar european pentru Parteneriate Internaționale, despre demersurile României pentru a dezvolta proiectele de conectivitate la Marea Neagră în cadrul strategiei Global Gateway.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Guvernul României, „premierul Marcel Ciolacu a arătat că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, pe lângă provocările la adresa securităţii în zonă, a condus și la perturbarea piețelor globale și a lanțurilor de aprovizionare și a apreciat că strategia de diplomație economică și geostrategică a UE, Global Gateway, reprezintă un răspuns aplicat și coerent la aceste problemele complexe. Totodată, acesta a apreciat că investițiile în domeniul conectivității vor conduce la beneficii durabile la nivel global. În context, a evidențiat interesul României pentru proiectele Global Gateway cu impact pozitiv în vecinătatea UE, în special în regiunea Mării Negre și în vecinătatea estică”.

În același timp, Ciolacu a apreciat că „investițiile în domeniul conectivității vor conduce la beneficii durabile la nivel global” și „a evidențiat interesul României pentru proiectele Global Gateway cu impact pozitiv în vecinătatea UE, în special în regiunea Mării Negre și în vecinătatea estică”.

Premierul a prezentat, de asemenea, „demersurile României pentru a dezvolta proiectele de conectivitate la Marea Neagră în cadrul strategiei Global Gateway, în condițiile în care Marea Neagră capătă o relevanță strategică esențială atât din punct de vedere al securității pentru întregul continent european, cât și din perspectiva conectivității, ca punte de legătură între Europa, Caucazul de Sud și Asia Centrală”.

Din perspectiva îmbunătățirii conectivității UE cu statele din Caucazul de Sud și Asia Centrală, porturile românești maritime și dunărene constituie o verigă importantă în eficientizarea Coridorului de Transport Trans-Caspic, a spus premierul român.

De asemenea, cei doi oficiali au subliniat că strategia Global Gateway și dezvoltarea conectivității sunt esențiale pentru consolidarea rezilienței partenerilor care s-au angajat pe calea europeană și sunt în procesul de aderare la UE.

În perioada 24-25 aprilie, Jutta Urpilainen se va afla la București pentru a dialoga cu părțile interesate din România despre strategia de investiții „Global Gateway” a UE.

Ea se va întâlni, de asemenea, cu reprezentanți ai sectorului privat din România pentru a afla modul în care Global Gateway ar putea stimula întreprinderile românești să investească în piețele în curs de dezvoltare.

Comisarul va face schimb de opinii cu experți români din domeniul politicii externe și va purta un dialog cu studenți din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și al Universității București. Înainte de a reveni la Bruxelles, comisarul Urpilainen va vizita Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

Marcel Ciolacu explică cum se va face ajustarea SALARIULUI minim la cel european: „Primul pas este să mergem cu salariul minim la 3.700 lei”

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Bucurie imensă pentru Simona Halep. Chiar ea a făcut anunțul: Sunt recunoscătoare...
Pasca cu ciocolată, fără zahăr sau gluten. Rețetă perfectă și pentru vegani
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Eta Aquaridele ating punctul maxim în zilele de Paște! Cum să vezi ploaia de meteori?