Marcel Ciolacu se întâlnește cu reprezentanții instituțiilor bancare / Nicolae Ciucă: Măsura limitării plăților cash trebuie revizuită

Marcel Ciolacu se întâlnește cu reprezentanții instituțiilor bancare / Nicolae Ciucă: Măsura limitării plăților cash trebuie revizuită
MEDIAFAX FOTO
Publicat: 06/11/2023, 10:49
Actualizat: 06/11/2023, 11:38

Premierul Marcel Ciolacu are o întâlnire, luni după-amiază, cu reprezentanții membrilor Consiliului Executiv al Asociației Române a Băncilor. Marcel Ciolacu i-a invitat la Guvern pentru a se pune de acord cu privire la „subiectul banilor cash”.

UPDATE

În reuniunea Consiliului Politic al PSD, de luni dimineață, Marcel Ciolacu le-a transmis colegilor că „nu dispare cash-ul”. Nu te obligă nimeni la nimic, le-a spus Ciolacu social-democraților, conform unor surse.

Nu dispare cash-ul. Oamenii își pot lua salariile cash, pot strânge cash cât vor în case, cei din afară pot trimite cash, nu te obligă nimeni la nimic.

Știrea inițială

Șeful Executivului a anunțat încă de vineri că va convoca o întâlnire cu reprezentanți ai Ministerului de Finanțe, BNR și ai băncilor şi societăţii civile.

Lăcomia băncilor nu poate fi alimentată din dezbaterea privind banii cash! Este intolerabil să crești artificial comisioanele bancare! Voi convoca săptămâna viitoare la Guvern o întâlnire cu specialiştii din Ministerul Finanţelor şi BNR, dar și cu reprezentanţii micilor întreprinzători, ai băncilor și ai societăţii civile pentru a lua o decizie pe subiectul banilor cash. Nu voi renunţa niciodată la lupta împotriva evaziunii. Şi nu voi renunţa să protejez românii de lăcomia unora care vor să facă bani cu orice preţ”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Ciucă: Măsura cash trebuie revizuită

Președintele PNL Nicolae Ciucă a declarat, luni dimineață, la Senat, că această măsură trebuie revizuită. Și a cerut băncilor să sprijine economia românească.

Eu am transmis către bănci și transmit și acum: în România, rata de intermediere este de 25%. Raportul între depozite și împrumuturile pe care băncile le dau pentru investiții este de 70%. Ca atare, în momentul de față, băncile trebuie să sprijine economia românească, pentru a putea acoperi dinamica si ritmul de dezvoltare, în contextul acestei măsuri, cu care nu am fost de acord de la început (…) Eu am discutat cu ministrul Finanțelor, am stabilit și în BPN că această măsură să fie revizuită cât mai curând posibil. Pentru ca nu avem o rețea de bancomate distribuite așa cum ar fi necesar pentru oamenii de afaceri și pentru noi ca cetățeni, timpul este o resurse prețioasă, a spus Nicolae Ciucă.

Președintele PNL a mai spus că decizia nu a fost luată în mod unilateral de premier, a fost o decizie asumată, în coaliție, după ce au înțeles cu toții că aceasta va contribui la combaterea evaziunii fiscale.

Întrebat ce înseamnă o „revizuire” a acestei măsuri, Ciucă a transmis că trebuie așteptate rezultatele întâlnirii de astăzi, cu reprezentanții băncilor. Una dintre soluții, în opinia lui Ciucă, ar fi revenirea la plafonul de 10 mii de lei, așa cum era înainte.

În ședința conducerii PNL, din 3 noiembrie, Nicolae Ciucă ar fi declarat, conform unor surse, că nu susține măsura cash. Liderul liberal consideră că trebuie „analizată foarte bine” pentru ca oamenii să nu creadă că sunt considerați evazioniști.

Reamintim că din 11 noiembrie plăţile către persoanele juridice se pot face în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană.

De asemenea, sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei.

În ceea ce privește încasările între persoane juridice, acestea se limitează la maximum 1.000 lei pe persoană și 2.000 lei de la cash&carry.

CITEȘTE ȘI:

Moise Guran, despre limitarea plăților cash: Este o falsă dezbatere, pierdere de timp și o spaimă de inspirație nazistă

VIDEO | Marcel Ciolacu îi întreabă pe romi dacă „e cineva care n-are cash la el” / Mesajele populiste și mincinoase bântuie ca niște stafii

Legea lui Marcel Ciolacu începe să producă efecte. Ce măsuri fiscale intră în vigoare în luna noiembrie?

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Informația momentului despre ION ILIESCU. Anunțul făcut chiar de avocatul său
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar