Mărturii din liceul șpăgii „Dimitrie Bolintineanu”. Mamă: „Muncesc cu sudoare 14 ore să dau șpagă 400 de euro”. Elev: „Au tras de noi ca de animale”. VIDEO

Publicat: 03/07/2013, 22:00
Actualizat: 19/05/2015, 08:09

„Mamă, ce este aici? Zici că suntem la Becali, la DNA”, exclamă un tânăr după ce iese de la examenul de Bacalaureat 2013 pe poarta ruginită a liceului Bolintineanu. Modelul multor tineri – George Becali este la închisoare, directoarea liceului își așteaptă sentința după mita primită, iar elevii speră doar să scape de examenul de Bacalaureat. O bătrână aflată în trecere le ține partea și dă vină pe presă pentru mediatizarea cazului. „I-ați nenorocit pe copiii ăștia! Tâlhari dacă erau, nu le făceați asta, îi băgați la închisoare”, aruncă vorbele grele pensionara. În curtea liceului o mașină de teren a Poliției locale tronează în fața intrării principale.

„Ce treabă avem noi cu mita lor? Noi vrem să luăm BAC-ul”, spun liceenii din sectorul 5. Pe tăblia unității școlare ni se amintește că edil în zonă este Marian Vanghelie, cel care și-a luat diploma de Bacalaureat tocmai la „liceul șpăgii”. Vanghelie se jură că nu a copiat la Bacalaureat și că a învățat pentru a trece examenul. Rețeaua de la Bolintineanu a cuprins tot sectorul, mulți profesori care au trecut prin cancelaria acestui liceu se află sau s-au aflat la conducerea altor licee din Sectorul 5. Inspectoratul școlar nu este străin de sistemul șpăgii din acest sector. O mamă acuză inspectoratul că intermediază șpaga între profesori și părinți și chiar mediază eventualele conflicte apărute din cauza banilor.

„Cred că a fost cea mai urâtă experiență din viața lor”

„După ziua de alaltăieri este normal că toată lumea tremură, toată lumea este panicată. Azi dimineață dacă îi întrebai, toți spuneau >. Toți elevii sunt traumatizați, au stat ieri în fața televizorului în loc să recapituleze, toată lumea a intrat panicată”, dramatizează un tânăr în timp ce se sprijină pe un gard. Lângă el, un altul pare lipsit de orice grijă: „este doar BAC-ul, nu tremurăm pentru el”.

O mamă descrie în tușe groase presiunea pusă pe liceenii de la liceul Bolintineanu. Unii au avut nevoie de consiliere de specialitate după ce Poliția, DGA și SRI au intervenit luni pentru a verifica elevii și cadrele didactice care au participat la proba de limba și literatura română.

„Am stat până la 11 noaptea în fața liceului să vedem cine sunt cei eliminați. Am dus copiii la psiholog după prima probă, au fost traumatizați de controale. Cred că a fost cea mai urâtă experiență din viața lor. Azi dimineața s-a intrat pe bază de listă, au fost copii care au fost trimiși acasă că sunt eliminați. La cursurile de zi nu s-a vorbit nimic de bani, nimeni nu le-a sugerat să dea. Au fost băgați în aceeași oală cei de la seral cu cei de la zi”.

Mărturii din ziua intervenției autorităților la liceul Dimitrie Bolintineanu

Nu mulți doresc să vorbească despre intervenția de luni când elevii și cadrele didactice au fost percheziționate până la piele pentru a se depista eventualele nereguli. Mărturia unui băiat, al cărui gel din creastă lucește ca lama unui cuțit, povestește cu amănunte.

„Curtea liceului era goală, dar nu a durat mai mult de un minut să se umple. Am văzut cutia de criminalistică și m-am gândit că altceva nu poate să fie. Nu ne-au spus altceva decât că este un control de rutină, că ne percheziționează pentru fițuici. Eu ieșisem din examen și mi-au spus >. Nu mi-au spus cine sunt, de unde sunt, deci pur și simplu au făcut ce au vrut cu noi, au tras de noi în ultimul hal. Pe multe fete le-au percheziționat de față cu băieții, au tras de noi, de haine, de tot ce au apucat. Un control ca și cum eram animale. Ultimii trei au rămas în sală și i-au ținut două ore în sutien și chiloți. Mi-au numărat banii din portofel”, relatează acesta pățania din prima zi a examenului de Bacalaureat.

Doi băieți și o fată își spun și ei povestea. Este tipul mărturiei de grup, în care fiecare completează cu un amănunt care l-a marcat.
„După două ore de examen au intervenit aproximativ 60 – 80 de polițiști și de la alte structuri, au intervenit în săli și au percheziționat atât elevii, cât și cadrele didactice. Ne-au pus în temă și ne-au percheziționat. A fost o percheziție foarte drastică, foarte amănunțit”, începe un băiat mai curajos să relatez.

„Normal că ne-am speriat”, adaugă fata, uitându-se la ceilalți doi.

Al treilea își amintește bucata sa: „pe mine m-au prins jos când doream să ies. M-au trimis într-un colț și m-au ținut acolo o oră deși eram obosit. După o oră m-au percheziționat și m-au trimis acasă

Cum a decurs a doua zi a examenului de Bacalaureat

Proba de istorie și matematică, în funcție de profil urmat, a început după ce supraveghetorii le-au citit elevilor regulamentul. Veselă și optimistă că va lua o notă mare la proba de istorie, o elevă susține că a existat o procedură aparte la începutul examenului.

„Ne-au citit un regulament foarte strict. Supraveghetorii au fost foarte vigilenți, ne-au citit la început un regulament de vreo cinci pagini”, afirmă ea râzând. Nu pare afectată de șocul de luni, chiar „speră la un opt”.

„A fost mult mai aspru. Supraveghetorii au fost mai excesivi. Erau 2 supraveghetori în sală și 3 – 4 pe holuri. La fiecare 20 – 30 de minute intra cineva, se tot intra prin sală. Portofole, tot ce aveam noi la noi au fost sigilate cum trebuie”, sunt detaliile oferite de un tânăr, după care exclamă și el: „mai este o probă și am luat BAC-ul”.

O familie amenință că dă în judecată Inspectoratul

Poarta școlii este păzită cu strictețe de un bătrân, care nu lasă pe nimeni să intre sau să iasă fără să aibă acest drept. O mamă, a cărei fiică a fost prinsă luni cu o pereche de căști și dată afară din examen încearcă să își caute dreptatea. A fost la Inspectorat, la minister, dar peste tot a găsit doar uși închise. Se consultă periodic la telefon cu avocatul, în speranța că fata nu va rata sesiunea din vară a Bacalaureatului.

„De la Inspectorat ni s-a spus că Parchetul a decis. Parchetul nu are nicio legătură cu cine intră sau nu la Bac. În declarația pe care o am scrie că acele căști sunt uzate, nefuncționale. De poliție scrie că sunt nefuncționale. Erau căști de opt lei, căști de telefon pentru a asculta muzică în ele. Le-a uitat în buzunar. A predat telefonul, a predat geanta și a uitat de ele”, afirmă ea, în timp ce se ciupește incontrolabil. Cere o pastilă, ia o gură de apă și își face curaj. Se lovește de cerbicia paznicului, care îi transmite scurt: „până nu primesc ordine, nu intrați”.

„Eu n-am dat șpagă și poate de aceea. În procesul verbal scrie că în urma percheziției a fost găsită cu o pereche de căști uzate. A fost percheziționată de DGA. Probabil vom începe un proces, nu știu. Aici nu este cum se spune la televizor, golăneală. Toată lumea spune că la Bolintineanu este golăneală, se dansează pe bară”, se plânge mama elevei eliminată din examen după ce asupra ei a fost găsită o pereche de căști.

„Șpagă de 400 de euro pentru înscrierea unui elev”

Mediatizarea cazului de la liceul Dimitrie Bolintineanu aduce în fața unității școlare o mamă, care pretinde că a dat 400 de euro șpagă pentru ca băiatul său să fie acceptat în clasa a treia. Nervoasă și agitată, mama o acuză pe directoarea școlii, pe o învățătoare, dar și pe un inspector școlar că știau de mita care se dă la liceul Bolintineanu.

„În schimbul banilor mi s-a promis că îl bagă pe copilul meu la școală și m-am trezit după două luni că îmi spune >. Muncesc cu sudoare, muncesc 14 ore, să dau șpagă 400 de euro. Doamna Vărzaru a mai cerut bani și altor copii. Sunt mulți părinți care dădeau șpagă ca să intre aici. Nu am vrut mita înapoi de frică să nu fie vreun flagrant. De la minister mi-au spus să rezolvăm pe cale amiabilă. A vrut să îmi înapoieze banii, să ne înțelegem și să îmi iau banii înapoi. Eu am înregistrări pe telefon, s-a întâmplat anul trecut. M-au înjosit pe mine și copilul meu, m-au făcut să mă simt cea mai mizerabilă femeie, mamă a unui copil cu probleme”, este mărturia care ar trebui să intereseze autoritățile.

Povestea șpăgii de la liceul Dimitrie Bolintineanu este departe de a se încheia. Până în acest moment, edilul a tăcut, ministru a gafat, premierul a fost plecat. Sistemul de educație a primit o lovitură, iar cazul Bolintineanu nu este singular.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
La cât timp poți conduce, după ce ai băut. Cum faci ca să eviți orice...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...