BAC 2013. Fraudă la BAC. Cum funcționa reațeaua Costica-Nuți-Mimoza de la Bolintineanu. Stenograme

BAC 2013. Fraudă la BAC. Cum funcționa reațeaua Costica-Nuți-Mimoza de la Bolintineanu. Stenograme
Publicat: 03/07/2013, 12:56
Actualizat: 30/04/2015, 21:32

Noi detalii în scandalul șpăgilor de la BAC 2013. În referatul prin care procurorii au cerut areastarea preventivă a fostei directoare a liceului Dimitrie Bolintineanu din București, anchetatorii spun că în unitatea de învâțământ funcționa o adevărată rețea de fraudare a exmenului. Mai mult, profesorul de religie era cel care strângea banii de la elevi. Directoarea liceului și secretara ei erau cele care alcătuiau comisia de examinare care urma să fie mituită. Secretara directoarei a fost cea care rezolva subiectele iar vicepreședinta comisiei era cea care urma să distribuie rezolvările.

Fosta directoare a liceului Dimitrie Bolintineanu, Costica Vărzaru, a fost arestată preventin de magistrații Tribunaului București. Judecătorii au admis cererea procurorilor care o acuză pe Costica Vărzaru de trafic de influență și de faptul că a condus rețeaua de fraudare a examenului de Bacalaureat de la Dimitrie Bolintineanu.

Potrivit referatului cu propunerea de arestare a directoarei Costica Vărzaru, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București s-au autosesizat pe 12 iunie că la liceul Dimitrie Bolintineanu, examenul de Bacalaureat va fi fraudat. Potrivit procurorilor, Costica Vărzaru s-ar face vinovată de trafic de influență pentru că a cerut bani de la elevii înscriși la BAC, iar în schimbul acestor sume directoarea și-a folosit influența asupra comisiei de examinare. Mai exact, cei care au dat mită urmau să treacă examenul fără o examinare reală.

„Din interceptări rezultă că modalitatea de desemnare a cadrelor didactice în comisiile din centrul de examen al Liceului Teoretic Dimitrie Bolintineanu din București se realizează în altă modalitate decât aleatoriu, Vărzaru Costica având posibilitatea de alegere a acestor persoane”, se arată în referatul procurorilor

Procurorii spun că directoarea liceului și secretara ei erau cele care alegeau membrii comisiei. În acest sens la dosar a fost atașată și o stenogramă care, potrivit procurorilor, dovedește că directoarea și secretara ei decideau cine intră în comisia de examinare.

„Faptul că membrii comisiei nu sunt aleși potrivit dispozițiilor legale rezultă din convorbirea din data de 29.06.2013 la ora 17:53 Vărzaru Costica și Nuți”
Nuți: Da.
Vărzaru: Nuți, Angelica s-o sune să-i spună unde, ce și cum, pentru că cine a sunat-o de acolo nu a înțeles nimic.
Nuți: La Energetic trebuie.
Vărzaru: Deci, sunați-o dumneavoastrp.
Nuți: O sun eu. Amândouă sunt la Energetic.
Vărzaru: Anca… zice că m-a anunțat, acum poate că m-a anunțat, dar cu atâta treabă oi fi uitat eu, ei pe 2 sunt plecați din țară.
Nuți: Da.
Vărzaru: Deci, asa stau lucrurile. Deci se duce Angelica…
Nuți: Am înțeles, o sun pe Angelica și-i spun că trebuie să meargă la Energetic.
Vărzaru: Anunțați și inspectoaratul, vă rog eu frumos. Da?
Nuți: Da, sigur.
Vărzaru: Mulțumesc, la revedere, o zi bună!”

Spaga din sutien

Potrivit procurorilor, în cadrul perchezițiilor de luni de la liceul Dimitrie Bolintineanu au fost găsite diverse sume de bani asupra profesorilor și în sălile de examinare. Conform referatului, sumele de bani au fost ascunse inclusiv în lenjeria intimă.”Astfel, în sala 1 de examen s-a găsit asupra numitei Berbec Macasoi Elena suma de 820 lei în sutien, în sala 2 de examen s-a găsit în sertarul catedrei între șervețele suma de 410 lei, în sala 6 de examen s-a găsit într-un pachet de șervețele aflat asupra asistentului care supraveghea suma de 440 lei, în sala 12 s-au găsit în sertarul catedrei 410 lei. Tot în sala 12 s-a găsit suma de 200 euro și 1950 lei”, se arată în referatul procurorilor.

Comisie de examinare selectată ilegal

Duminică. 30 iunie, Costica Vărzaru a luat legătura cu vicepreședinta comisiei de examinare care urma să activeze la licerul Dimitrie Bolintineanu. Potrivit legislației comisiile de examinarea sunt alese aleatoriu și nu pot avea în componență profesori de la liceul unde urmează să supravegheze BAC-ul.

Directoarea Vărzaru i-a transmis vicepreședintei comisiei de examinare Vulcu Mimoza o listă cu 16 elevi care urmau să fie ajutați cu rezolvarea subiectelor. „Asupra numitei Vulcu Mimoza Maria au fost găsite în xerocopie, în mai multe exemplare, răspunsurile la subiectele acestei probe de examen. Vărzaru Costica a rugat-o să ajute mai mulți elevi, dându-i în acest sens două bilete cu numele a 16 candidați cărora urma să le distribuie rezolvarea subiectelor”, se precizează în referatul procurorilor.

Secretara Nuți, „rezolvatoarea” de subiecte

De rezolvarea subiectelor se ocupa Dumitru Elena zisă Nuți, secretara directoarei Vărzaru.

În ziua examenului la limba română, Nuți a fost găsită într-o încăpere a liceului unde rezolva subiectele la examenul de limba română.

Nuți urma să predea aceste subiecte către Vulcu Mimoza Maria, care le distribuia mai departe în sălile de examen. „Subiectele rezolvate urma să le găsească în sala de la etajul 2 pe a cărei usă scria >, unde trebuia să se afle numita Dumitru Elena zisă Nuți, ce nu făcea parte din comisia de bacalaureat și care nu avea voie să se afle în școală. Această persoană a și fost găsită în biroul anterior menționat și a recunoscut că acolo au fost xeroxate răspunsurile la subiecte”.

Fondul de sensibiliare al examinatorilor de la BAC

În apărarea ei. directoarea de la Bolintineanu a declarat că în perioada mai-iunie 2013. diriginții și părinții elevilor au strâns un fond pentru comisia de examen. Directoarea a declarat că au fost strănși 12.900 lei. Din această sum[, președintele comisiei urma să primească 5.000 de lei, vicepreședintele – 3.000 lei, iar restul membrilor, câte 1.000 de lei. Directoarea a declarat că acesta a fost un fond de sensibilizare a membrilor comisiei.

Profesorul de religie, coletorul șpăgii

Potrivit referatului procurorilor, banii erau colectați de profesorul de religie Petre Leonard. El ar fi fost cel care colecta banii de la părinți și apoi urma să îi remită profesorilor din comisia de examinare.

„Sumele de bani, în cuantum de 500 de euro/elev, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire și «cheltuieli» pentru examenul de bacalaureat, au fost colectate prin intermediul cadrelor didactice, diriginți ai claselor terminale, directorii liceului susținând că, la rândul lor, le vor remite cadrelor didactice asistenți, membri ai comisiei de bacalaureat, cu atribuții de supraveghere în sălile de examen ale centrului menționat”, se menționează în referatul procurorilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii