Ministrul Apărării s-a întâlnit cu omologul italian, Guido Crosetto. Agenda discuțiilor a cuprins teme de interes pentru UE și NATO

Publicat: 26/09/2023, 11:27

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, efectuează o vizită de lucru în Republica Italiană, la invitația omologului italian, Guido Crosetto. Agenda de discuții a inclus teme de actualitate cu privire la cooperarea în domeniul apărării, atât în format bilateral, cât și în context NATO și UE.

Tilvăr și șeful apărării italiene au subliniat cooperarea excelentă avută în plan bilateral, între cele două state. Totodată, au fost avansate perspective de intensificare și dezvoltare a cooperării militare, mai ales în contextul evoluțiilor de securitate din regiunea Mării Negre, generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

În context NATO, oficialul român a punctat nevoia continuării demersurilor de întărire a securității în regiunea flancului estic, în contextul atacurilor Rusiei asupra porturilor Reni, Ismail și Chilia, subliniind importanța prezenței militare italiene la exerciții aliate desfășurate pe teritoriul național al României.

Între România și Republica Italiană există un parteneriat strategic puternic. Relația dintre țările noastre reprezintă nu doar o dovadă a cooperării în domeniul politico-militar, ci și o expresie clară a solidarității în cadrul NATO și UE, în aceste vremuri complicate pentru securitatea în regiunea Mării Negre, a transmis ministrul Angel Tîlvăr.

În cadrul întrevederii, a fost reliefată și importanța consolidării dialogului la nivel înalt, atât pe probleme de securitate, cât și pe subiecte concrete de cooperare pe diferite paliere, la nivel de experți, pe subiecte de interes comun.

„Apreciez că există potențial și oportunități de consolidare a cooperării dintre țările noastre, inclusiv în domeniul industriei de apărare. Mai mult, este nevoie de continuarea dialogului politico-militar, la nivel înalt, dar și la nivel tehnic, astfel încât să putem avansa proiecte importante pentru creșterea interoperabilității dintre forțele noastre armate și pentru promovarea intereselor noastre comune”, a arătat ministrul român al apărării.

Cei doi oficiali au subliniat importanța continuării sprijinului pe care atât România, cât și Italia îl acordă Ucrainei, Angel Tîlvăr evocând deopotrivă atenția specială și sprijinul pe care România le acordă Republicii Moldova

Programul delegației române a inclus și o întrevedere cu reprezentanții companiei Leonardo, care este prezentă în România. Vineri, șeful MApN s-a întâlnit la București cu ambasadorul Italiei în țara noastră, înainte de vizita oficială la Roma.

CITIȚI ȘI:

UPDATE | Birourile permanente s-au reunit, la ora 8.00, pentru a convoca plenul. Premierul Marcel Ciolacu își asumă răspunderea, la ora 18.00

VIDEO | Marcel Ciolacu vrea un președinte de STÂNGA la cârma țării. Ce spune despre o candidatură a sa la Președinția României?

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?