Motivul „de miștocăreală” pentru care deputații PSD au refuzat cererea liberalilor de a o chema pe Dăncilă în Parlament. STENOGRAMĂ

Redactor:
Cătălina Mănoiu
Motivul „de miștocăreală” pentru care deputații PSD au refuzat cererea liberalilor de a o chema pe Dăncilă în Parlament. STENOGRAMĂ
Detalii pe Gândul.

„Cu permisiunea domnului Liviu Dragnea, doamna premier Dăncilă să spună românilor unde sunt banii din creșterea economică”, a fost titlul solicitării depuse de PNL la Biroul Permanent al Camerei Deputaților, prin care Viorica Dăncilă era convocată în Parlament, la Ora Guvernului.

„Stimați colegi, între Parlamentul României și Guvernul României, este o relație instituțională. Accept și înțeleg dreptul fiecărui grup parlamentar de a solicita și miniștrilor și premierului să se prezinte în fața Parlamentului. Dar, vă solicit, stimați colegi de la Partidul Național Liberal, să reformulați și titlul, tocmai în virtutea respectului care trebuie să existe între competitorii politici, și tema pentru care solicitați prezența Premierului în Parlamentul României. În condițiile în care rămâne acest titlu, mi se pare total inacceptabil și într-un dispreț pentru exact relația instituțională de care vorbeam”, a declarat deputatul PSD Vasile-Daniel Suciu, în ședința Biroului Permanent al Camerei Deputaților, în ședința din 20 martie.

În replică liberalul Cristian Buican a susținut că Daniel Suciu (lider de grup PSD) ar trebuie „să le scrie temele liberalilor”.

„Domnule președinte de ședință, dragi colegi, cred că liderul de grup al Partidului Social Democrat ar trebui să fie și liderul de grup al Partidului Național Liberal! Să vină să ne scrie care sunt temele care trebuie să le abordăm la Ora ministrului, a prim-ministrului, să ne dea și titlul la fiecare document pe care-l depunem”, a spus Buican.

Deputatul PNL Dan Vîlceanu spune chiar că majoritatea parlamentară nu mai știe ce este o ironie.

„Nu cred că trebuie să facem din asta un caz și acum, orice partid de opoziție cred că are voie și el să-și facă propriile documente și să și le intituleze cum dorește. Nu este nici un fel de, eu nu văd în acest titlu nici un fel de, nu știu, jignire sau, pur și simplu, da, pot să fiu de acord că este o ironie, dar să mă ierte Dumnezeu, acum nicio ironie nu mai poți să faci că…”, a spus Vîlceanu.

Președintele de ședință deputatul PSD Gabriel Vlase a afirmat că solicitarea adresată liberalilor de a schimba titlul este „de bun simț”, altfel Biroul Permanent va respinge demersul PNL de a o chema în Parlament pe Viorica Dăncilă.

„Domnule președinte vă atrag atenția că este neregulamentară propunerea pe care o faceți”, a spus Cristian Buican.

„Chiar tot (titlul-n.r.), adică ”cu permisiunea domnuluiÂ…(Liviu Dragnea-n.r.). Este o miștocăreală, ca să fiu român!”, a răspuns Vlase celor din PNL și le-a cerut să găsească o soluție.

„Eu cred că puteți fi în măsură să găsiți un titlu serios și să îi spuneți primului-ministru, indiferent cine este el, ce ați dori să vă spună în acea oră în care este prezent la plen. Și eu pot s-o pun pe hold asta și continui ordinea de zi, și vă aștept să vă consultați și să îmi dați un răspuns până la sfârșitul ședinței de Birou Permanent.

Buican a afirmat că poziția PSD față de solicitarea PNL contravine Regulamentului Camerei Deputaților.

„Dumneavoastră – prin ceea ce faceți aici luați dreptul la opoziție a Partidului Național Liberal încercând să impuneți tema și mai mult decât atât modul în care un partid de Opoziție formulează părerea sa proprie despre modul în care Puterea de astăzi guvernează. Nu puteți în Biroul permanent al Camerei Deputaților să faceți asta! Probabil că v-ați dori, dar nu se poate pentru că Regulamentul nu vă dă voie să faceți acest lucru și, mai mult decât atât, regulile parlamentarismului nu vă dau voie să faceți o asemenea intervenție”, a spus Buican.

Vlase i-a asigurat pe liberali că nu încalcă Regulamentul, ci pune solicitatra „pe hold”.

„Și nu voi respinge cererea dumneavoastră pentru că este regulamentar și aveți dreptul la cererea asta, ci o voi amâna, dacă nu reușim să negociem, până la momentul în care veniți cu un titlu serios la această chestiune. Vă rog să votați pentru propunerea mea de amânare a discuției vizavi de acest punct până la clarificarea…(…) pun pe hold”, a spus Vlase.

Propunerea PSD a fost adoptată cu 7 voturi „pentru” și 2 „împotrivă”.

×
Inchide