Neînțelegeri pe votul deputaților privind arestarea Elenei Udrea. Cum ar putea scăpa de închisoare

Publicat: 24/02/2015, 12:57
Actualizat: 24/02/2015, 15:10

Elena Udrea ar putea avea o portiță prin care să scape de arestarea preventivă. Avocatul ei, Marius Striblea, a invocat legea 96/2006, adică Statutul deputaților și senatorilor, care prevede că o cerere de încuviințare a arestării preventive trebuie adoptată cu votul majorității din numărul total al deputaților, adică minimum 199 de voturi.

„Camera hotărăște asupra cererii cu votul secret al majoriății membrilor săi. Hotărârea Camerei se comunică de îndată ministrului justiției și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 3 zile. Data comunicării către ministrul justiției este data intrării în vigoare a hotărârii”, se arată în Statutul deputaților și senatorilor, articolul 24, alineatul 4.

„Spunem că ieri nu a fost întrunită majoritatea cerută de lege. Art. 24 alin.4 cere să existe o majoritate de jumătate plus unu din membrii Camerei ori ieri, dacă veți face o socoteală simplă, au fost doar 170 de voturi pentru, din 199 minim necesare pentru aprobarea cererii. La o chestiune atât de gravă cum este ridicarea imunității, în vederea arestării, trebuie să existe o majoritate calificată. Vom invoca și în fața procurorilor, și în fața instanței”, a precizat avocatul Elenei Udrea, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, o decizie a Curții Constituționale anulează această prevedere din Statut, după cum a explicat ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Eugen Nicolicea.

Întrebat dacă votul de luni al plenului Camerei în cazul Udrea este de încuviințare a arestării preventive a acesteia, Nicolicea a răspuns :”Conform deciziei Curții Constituționale, da, conform Statutului (deputaților și senatorilor – n.r.), nu”.

Nicolicea a amintit că Statutul deputaților și senatorilor a fost contestat la Curtea Constituțională, care a decis că prevederile noi, care propuneau ca ridicarea imunității să se facă cu votul a jumătate plus unu din numărul deputaților prezenți și nu cu jumătate plus unu din numărul total al deputaților, sunt neconstituționale.

„Am făcut o propunere de modificare a articolului 24, alineatul 4 din Statut, ca ridicarea imunității să fie luată cu jumătate plus unu din numărul deputaților prezenți. Asta însemna că intram în acord cu decizia Curții. Grupul PDL de atunci a atacat la Curtea Constituțională articolul 24 și a fost declarat neconstituțional. Prin urmare, prevederea veche jumătate plus unu din numărul total să fie votul dat a rămas în vigoare. Și acum este această chestiune că avocatul se va folosi de acest impediment. Încurcătura este produsă de grupul PDL, care a atacat atunci la Curte”, a explicat Nicolicea.

În același timp, în Regulamentul Camerei Deputaților este prevăzut contrariul: o astfel de cererere de arestare preventivă se adoptă cu votul majorității deputaților prezenți. În condițiile în care la ședința de luni a Camerei au fost 325 de deputați prezenți, cvorumul ar fi fost de 163, adică votul pentru arestarea preventivă a Elenei Udrea ar fi valabil în acest caz.

„Camera Deputaților se va pronunța asupra măsurii în cel mult 20 de zile de la sesizare, cu votul majorității membrilor prezenți”, se arată în Regulamentul Camerei Deputaților.

Camera Deputaților a votat, luni, noua cerere de arestare preventivă în cazul Elenei Udrea, fiind înregistrate 170 voturi „pentru” și 118 „împotrivă” și 13 voturi nule. Votul exprimat de deputați a fost secret, cu bile.

Secretarul Camerei Deputaților Nicolae Mircovici a precizat, pentru Mediafax, că trebuia să existe un minimum de 163 de voturi pentru a se încuviința cererea de arestare preventivă.

„Au fost 325 de deputați prezenți. Majoritatea era de 325 împărțit la doi plus unu, adică minim 163 de voturi”, a spus Mircovici.

La votul din Camera Deputaților au fost prezenți 325 de deputați, din care 170 au votat „pentru”, 118 „împotrivă”, iar 13 voturi au fost nule.

Anterior, Camera Deputaților a aprobat, luni, noua cerere de încuviințare a urmăririi penale în cazul Elenei Udrea, pentru noi acuzații în dosarul „Gala Bute”, fiind înregistrate 218 voturi „pentru” și 76 „împotrivă”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Anunț pentru toți românii care au CARDURI pentru ALIMENTE. Pe 25 Aprilie a fost ultima...
Păstrăv în crustă crocantă. Rețetă perfectă de Florii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Reacția șefului TikTok după promulgarea legii care interzice aplicația în SUA