Nicio problemă în ferma de porci a fiului lui Alexandru Stănescu. Șeful Comisiei de Agricultură cere ANSVSA să se stabilească o zonă de biosecuritate și pentru gospodăriile populației

Nicio problemă în ferma de porci a fiului lui Alexandru Stănescu. Șeful Comisiei de Agricultură cere ANSVSA să se stabilească o zonă de biosecuritate și pentru gospodăriile populației
Publicat: 23/01/2020, 17:48

Potrivit declarațiilor președintelui Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu, normele de biosecuritate din ferma de porci a fiului său – aflată în prezent în zona de restricție impusă de DSVSA Olt pentru focarele confirmate de la Vișina – au împiedicat îmbolnăvirea celor circa 1.800 de porci cât deține acesta pentru acest ciclu de creștere.

El arată cu degetul către ANSVSA și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru găsirea de soluții la problema PPA și trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile pe care pesta porcină africană (PPA) le generează în ceea ce privește exploatațiile profesionale de creștere a suinelor.

„Nu am nicio problemă în fermă. Probleme sunt în zonă. Sunt focare de pestă porcină africană în comuna Vișina. În exploatația fiului meu sunt 1.800 de capete. Ferma este de îngrășare”, a declarat pentru Gândul.info, Alexandru Stănescu. „ANSVSA cu Ministerul Agriculturii trebuie să găsească soluții la problema PPA. Noi am discutat de acel ordin care reglementa numărul maxim de porci într-o gospodărie. ANSVSA să ne stabilească o zonă de biosecuritate și pentru gospodăria populației. Și așa stăm prost cu fermele. Dacă o mai ținem în ritmul acesta, vom «scăpa» și de cele rămase. (…) Nu știm dacă se aplică sau nu acest ordin. Ministerul (n.r. – Agriculturii) știe. Noi nu mai avem acces la minister”.

Întrebat cum anume comentează afirmația ministrului Agriculturii, Adrian Oros, în ceea ce privește oprirea activității samsarilor de animale cu Armata și Jandarmeria, astfel încât PPA să nu se mai propage la nivel de țară, astfel să reapară focare acolo unde acestea au fost stinse, Stănescu a replicat: „Să iasă, foarte bine”.

23 de porci, uciși

Joi, 23 ianuarie 2020, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt a anunțat oficial că în baza buletinelor de analiză emis de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) București, au fost confirmate două focare de pestă porcină africană la porci din două gospodării nonprofesionale din localitatea Vișina și două cazuri la doi mistreți găsiți morți pe fondul cinegetic 15 Cârlogani.

Conform informării DSVSA Olt, gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială încă din stadiul de suspiciune, au fost impuse restricțiile de mișcare din și către curțile și localitățile afectate, eliminarea din focar a porcilor vii (23 capete suine), ecarisarea cadavrelor, efectuarea dezinfecției exploatațiilor afectate, a spațiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor și a obiectelor potențial contaminate și au fost impuse restricții asupra mișcării cărnii, produselor și subproduselor animale.

„La sediul Instituției Prefectului s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor, în vederea supunerii spre aprobare a planului de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în două gospodării nonprofesionale din localitatea Vișina și a planului de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane confirmate de fondul cinegetic 15 Cârlogani”, se precizează în comunicatul DSVSA.

În cazul celor două cadavre de mistreți, conform procedurilor, după prelevarea probelor s-a efectuat îngroparea „in situ” a cadavrelor și dezinfecția perimetrului, echipamentelor, utilajelor și autovehiculelor utilizate.

Zonele de restricție impuse de DSVSA Olt pentru focarele confirmate de la Vișina sunt localitățile si fondurile cinegetice care se încadrează în zona de protecție, și anume UAT Vișina, UAT Vișina Nouă, o exploatație comercială suine și Fondul de Vânătoare (FV) 54 Vișina.

Localitățile și fonduri cinegetice care se încadrează în zona de supraveghere sunt UAT Brastavățu (Brastavățu, Crușov), UAT Vădastra, UAT Obârșia (Obârșia, Coteni), UAT Vădăstrița, UAT Corabia (Corabia, Vârtopu, Tudor Vladimirescu), FV 55 Corabia, FV 49 Rusănești și FV 50 Obârșia.

Pentru focarele confirmate de fondul cinegetic 15 Cârlogani, zona afectată este formată din zona infectată cu o rază de 8 km de la caz și zona tampon de încă 5 km.

Până la data de 21 ianuarie 2020, pesta porcină africană (PPA) evolua în 257 de localități din 26 de județe, cu un număr de 611 de focare (dintre care 8 focare în exploatații comerciale și două focare în exploatații de tip A).

În alte 10 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți.

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost eliminați 576.847 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 2.670 de cazuri la mistreți.

Sursă foto: Pixabay

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu