Noua șefă interimară a DNA și-a preluat mandatul. Anca Jurma este fiica fostului procuror general Nicolae Cochinescu

Redactor:
Firuta Flutur
Anca Jurma, noul procuror șef interimar al Direcției Naționale Anticorupție și-a preluat mandatul. Vezi care sunt prioritățile noii șefe a DNA

Anca Jurma a fost delegată de procurorul general să conducă interimar DNA în următoarele 6 luni. Ea și-a preluat joi mandatul, precizând că va acorda o prioritate absolută respectării normelor procedurale, standardelor europene și internaționale și drepturilor fundamentale ale cetățeanului.

„DNA este atât o parte a sistemului judiciar românesc, cât și o autoritate națională anticorupție, în sensul Convenției ONU împotriva corupției, prin urmare, Direcția are o răspundere majoră în îndeplinirea mandatului pe care legea i-l conferă, și anume combaterea corupției la nivel înalt,” a declarat Anca Jurma, după ce și-a preluat mandatul. „În acest sens, DNA va trebui să rămână în continuare o instituție puternică, independentă și relevantă, atât timp cât România încă se confruntă cu fenomenul corupției. În ceea ce mă privește, mă voi strădui, pe cât îmi va sta în putință, să asigur un interimat echilibrat, să continuăm împreună cu colegii din DNA munca pe care această instituție a început-o acum 15 ani. Acordăm o prioritate absolută respectării normelor procedurale, standardelor europene și internaționale și drepturilor fundamentale ale cetățeanului.” 

„În România, lupta anticorupție va continua cu fermitate,” a întărit și procurorul general Augustin Lazăr. „Aplicarea legislației anticorupție se va efectua în continuare, în conformitate cu normele și standardele internaționale de eficacitate și de apărare a drepturilor fundamentale. DNA va apela la resursele pe care le are, resurse umane de expertiză profesională, care au făcut din această direcție una dintre instituțiile cunoscute pe plan european, ca fiind furnizoare de expertiză în domeniu. Anca Jurma este tocmai persoana potrivită care ne indică nouă că această instituție are resurse pe profilul necesar în momentul oportun pentru a le putea valorifica în continuare.”

Laura Codruta Kovesi preda mandatul de procuror sef DNA Anca Jurma

La declarațiile de presă de după ceremonia de predare a mandatului nu a fost prezent și fostul procuror-șef DNA, Laura Codruța Kovesi.

Jurma, în locul lui Kovesi la șefia DNA

Procurorul general Augustin Lazăr a delegat-o, luni, pe Anca Jurma pentru a ocupa funcția de procuror-șef interimar al DNA , potrivit unui anunț al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaței și Justiție (PÎCCJ).

În perioada 9 – 30 iulie 2018Ministerul Justiției va organiza selecția procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcția vacantă de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Procurorul Anca Jurma, delegată de către Augustin Lazăr pentru interimatul la șefia DNA, a deținut două mandate de șef al Serviciului de cooperare internațională, ulterior fiind consiliera Laurei Codruța Kovesi, însă nu a instrumentat dosare penale de mai bine de 10 ani.

Anca Jurma și Augustin Lazăr

Profil Anca Jurma

Anca Jurma este născută în anul 1966 și, cu toate că a fost desemnată procuror-șef interimar al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), este un magistrat care nu a mai instrumentat dosare penale de peste 10 ani. În mediul juridic, ea era mai degrabă cunoscută ca fiica fostului procuror general al României, Nicolae Cochinescu.

Acesta a fost procuror general în perioada 1996-1997 și, în anul 2001, a fost numit judecător al Curții Constituționale, pentru o perioadă de nouă ani.

Potrivit CV-ului publicatv de DNA, Anca Jurma are o vechime în funcția de procuror de mai bine de 20 de ani și a lucrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3 București, la Parchetul de pe lângă Tribunalul București și la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București.

Începând cu 1 octombrie 2002, Jurma îndeplinește funcția de procuror șef al Serviciului de cooperare internațională, de informare și relații publice din cadrul DNA, iar din anul 2010 este vicepreședinte al Rețelei Europene Anticorupție (EPAC/EACN). CV-ul procurorului Anca Jurma mai arată că, din 2004 este membră a delegației României la Grupul de State împotriva Corupției (GRECO), organism în cadrul Consiliului Europei.

Jurma a avut rolul de conslier al șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

De asemenea, începând cu anul 2004, Jurma a fost evaluator al GRECO (un organism al Consiliului Europei), urmărind aplicarea prevederilor Convenției penale pentru combaterea corupției.

Anca Jurma

Activitatea profesională a Ancăi Jurma mai arată:

– În intervalul 2007-2009, a fost expert evaluator în Programul-pilot al Convenției ONU anticorupție.

– În perioada 2006-2008, a fost expert în programe de asistență ale Uniunii Europene ale Consiliului Europei și Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare în combaterea corupției.

– Începând din ianuarie 2008 a fost persoană de contact a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în relația cu rețeaua Partenerilor Europeni împotriva Corupției.

– În 2010, a fost aleasă asistent al vicepreședintelui Partenerilor Europeni împotriva Corupției.

– Începând din 2010, a fost persoană de contact a DNA în relația cu Rețeaua anticorupție (ACN), fiind responsabilă de Estul Europei și Asia Centrală.

 

Captură şoc în vama României! Substanţa cu care s-au injectat românii: "Există decese şi efecte...
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
FOTO. Nicole Cherry, apariție mai mult decât lipsită de inhibiții! Imagini spectaculoase
Bianca Drăgușanu, LOVITURĂ pentru Alex Bodi, după ce s-a despărțit de Daria Radionova: ”Toți cei...
Ionel Ganea, din nou într-o situație incredibilă! Noua sa soție a cerut ordin de protecție....
Cine este Andrei Criste, pilotul care se afla la manşa MiG-21 care s-a prăbuşit lângă...
Cine este Armin Laschet? Politicianul care pleacă cu prima şansă să o înlocuiescă pe Angela...
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Rusia a blocat spaţiul aerian şi maritim din jurul Ucrainei. Peste 100.000 de soldaţi aşteaptă...
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
Planul DIABOLIC al lui Elon Musk prin care amenință întreaga omenire. L-a ținut ASCUNS până...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Elena Băsescu a atras toate privirile pe stradă, ieri. Detaliul observat de paparazzi la ea
„Înregistrare indecentă” cu Jessica Alba, pe Facebook. Cei care au dat clic au avut parte...
Culiță Sterp a dispărut de la ”Survivor România”. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Faimosul....
Top 10 alimente care scad colesterolul din sânge
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Capcana din maşinile şoferilor: Detaliul pe care conducătorii auto îl ignoră zilnic şi le poate...
Inchide