Orban: „Dacă s-ar permite depunerea în vacanța parlamentară, orice guvern ar fi supus unui asediu de moțiuni de cenzură”. Ce decizie ia în calcul Guvernul

Orban: „Dacă s-ar permite depunerea în vacanța parlamentară, orice guvern ar fi supus unui asediu de moțiuni de cenzură”. Ce decizie ia în calcul Guvernul
Moțiunea de cenzura la adresa Guvernului Orban urmează să fie citită joi în Parlament
Publicat: 18/08/2020, 16:14

Guvernul analizează posibilitatea de a invoca un conflict juridic de natură constituțională privind depunerea moțiunii de cenzură în vacanța parlamentară, a declarat, marți, premierul Ludovic Orban, după ce, luni, PSD a depus în Parlament documentul „Guvernul PNL – De la Pandemie la pande-mită generalizată”.

Premierul Ludovic Orban a spus, marți, ca răspuns la întrebarea jurnaliștilor, că Executivul analizează posibilitatea, nu de a ataca la CCR, ci de a invoca un conflict juridic de natură constituțională privitor la depunerea moțiunii de cenzură în vacanța parlamentară.

Mooțiune de cenzură „Guvernul PNL – de la pandemie la pande-mită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor” va fi prezentată în Parlament peste două zile, joi, de la ora 12:00, conform deciziei Birourilor Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului și, conform Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputatilor şi Senatului, dezbaterea moțiunii de cenzură are loc după trei zile de la data când a fost prezentată în şedința comună a celor două Camere, dezbatere urmată de vot. Liderul PSD, Marcel Ciolacu a spus că negociază pentru susținerea moțiunii cu toate formațiunile parlamentare, mai puțin cu PNL și PMP.

„Se pot depune cred că 18 moțiuni de cenzură, în intervalul de timp din vacanțele parlamentare”

„În 30 de ani nu s-a întâmplat așa ceva, niciun partid politic nu a depus o moțiune de cenzură în vacanța parlamentară, sesiune extraordinară, de fapt este vacanța parlamentară. Sesiunea extraordinară se convoacă tocmai pentru că este vacanţă parlamentară. Nu am luat încă decizia, analizăm toate temeiurile constituționale”, a declarat premierul.

„O moțiune de cenzură, conform termenelor constituționale, poate să dureze de la depunere până la votare 4-5 zile. Gândiţi-vă că vacanțele parlamentare durează două luni vacanța parlamentară de vară, o lună vacanța de iarnă, deci, trei luni. Asta ar însemna că, deși textul constituțional spune că moțiunea poate fi semnată de un parlamentar o singură dată, o semnătură pe o singură moțiune pe sesiune, ăsta e textul constituțional. Gândiţi-vă că dacă s-ar permite depunerea de moțiuni de cenzură în vacanța parlamentară, orice guvern ar fi supus unui asediu de moțiuni de cenzură, la limită s-ar putea depune, 5 zile, vă daţi seama, se pot depune cred că 18 moțiuni de cenzură, în intervalul de timp din vacanțele parlamentare. Păi, ce țară ar fi aia în care guvernul ar fi asediat în vacanțele parlamentare cu moțiuni de cenzură, în condițiile în care, repet, în Constituție scrie clar că un parlamentar poate să semneze o semnătură pe o moţiune”, a argumentat premierul, a declarat premierul, în timpul unei conferințe de presă după deschiderea oficială a lucrărilor pentru Autostrada de Centură București (A0), Sector Sud, Lotul 2, Vidra – Bragadiru

Cu această ocazie, Ludovic Orban a reitarat critica la adresa semnatarilor documentului depus în Parlament. „Moțiunea de cenzură reprezintă un act de iresponsabilitate și atacă interesele fundamentale ale României și ale societății românești într-un moment în care România are nevoie ca de aer de guvern, mai ales de un guvern așa cum îl conduc eu”, a spus Orban, care a detaliat măsurile anunțate și în curs de implementare pentru revenirea României cât mai rapid la normalitate.

Orban: „Noi nu fugim de pe câmpul de luptă”

Întrebat dacă, în cazul în care ar fi demis Guvernul, dacă își asumă să fie din nou premier, Ludovc Orban a declarat că „nu fuge de pe câmpul de luptă”.

„Eu nu mă joc cu soarta României. În momentul în care mi-am asumat această poziție de premier am făcut-o în deplină cunoștință de cauză, asumându-mi toate responsabilitățile și toate consecințele care decurg din asumarea acestei responsabilități. Gândiţi-vă că guvernăm într-o perioadă în care nu numai România, lumea a fost lovită de o criză provocată de pandemie, de o criză economică, în România am avut secetă, am avut inundații, a trebuit să facem față la niște probleme uriașe, la niște provocări cu care nu s-a confruntat nici un alt guvern”, a spus premierul.

„Noi nu fugim de pe câmpul de luptă. Noi, în momentul în care ne-am asumat răspunderea de a aduce România la liman, de a o readuce pe drumul corect, de a utiliza toate pârghiile pe care le avem la dispoziție, pentru a asigura o relansare economică și refacerea prestigiului României în lume, toate aceste obiective ni le-am asumat și le ducem la bun sfârșit. În ceea ce privește șansele moțiunii de cenzură, după părerea mea, această moțiune de cenzură este o aventură care nu are nici o șansă să fie dusă la bun sfârșit”, a conchis șeful Executivului.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte