Parlamentarii lui Dumnezeu vor banii lui Boc. „Eu sunt în relații bune cu Divinitatea, urmăriți-mi cariera politică”

Parlamentarii lui Dumnezeu vor banii lui Boc. Eu sunt în relații bune cu Divinitatea, urmăriți-mi cariera politică

Când vine vorba de Biserică, parlamentarii se dovedesc a fi largi la pungă. La punga lui Boc însă căruia senatorii și deputații i-au amendat bugetul pentru 2012 de nu mai puțin 1.640 de ori pentru a obține fonduri pentru investițiile în lăcașurile de cult. Practic, 20% din cele peste 9.000 de amendamente depuse la bugetul pentru anul viitor au avut în vedere bisericile. Cele mai multe propuneri au venit din partea liberalilor și social-democraților, care au semnat la pachet zeci de cereri pentru direcționarea fondurilor către parohiile din teritoriu. Parlamentarii susțin că au acționat la cererea comunităților locale, a cetățenilor, dar și a fețelor bisericești, iar unii dintre ei nu se feresc să spună că „relația cu divinitatea” i-a ajutat în cariera politică și tot cu ajutorul lui Dumnezeu vor reuși să scoată banii de la Boc.

Câmpanu (UNPR): „Mie îmi place Malraux. Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc. Sunt credincios”

„Mie îmi place Malraux”, spune senatorul UNPR, Liviu Câmpanu, amintindu-și unul dintre citatele sale preferate: „Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc”.

„Sunt credincios. Mă duc la biserică cel puțin o dată pe lună și măcar o dată la trei luni merg la mănăstire”, precizează Câmpanu pentru gândul, enumerând investițiile pe care și le dorește: repararea acoperișurilor bisericilor din satele botoșănene Darabani și Ivancăuți și împrejmuirea Mănăstirii din Păltiniș. În total, 800.000 de lei pe care îi solicită din fondurile guvernului: „Eu mă duc la aceste biserici și văd cum stă să cadă acoperișul. Sunt lucruri pe care le văd cu ochii mei. Ce să facem, să așteptăm ca reparațiile să s efacă din banii credincioșilor? Omul dacă dă doi lei pentru el e mult”.

Chiar și așa, amendamentele din acest an sunt mult mai modeste decât la dezbaterea bugetului de anul trecut. În 2010, Liviu Câmpanu a semnat peste 50 de amendamente ce vizau lăcașele de cult: „Anul trecut nu a trecut niciunul. De data asta sunt mai realist”.

Nicula (PSD): „Divinitatea poate mă va ajuta să trec și aceste amendamente”

Senatorul PSD, Cosmin Nicula, crede că divinitatea îl va ajuta să treacă amendamentele depuse. „Eu sunt în relații bune cu Divinitatea, urmăriți-mi cariera politică. Divinitatea poate mă va ajuta să trec și aceste amendamente. Am depus amendamente pentru toate bisericile din Hunedoara, nu doar pentru cele din colegiul meu”, a declarat, pentru gândul, Nicula. El a adăugat că a depus în total 300 de amendamente, marea lor majoritatea fiind legate de ministerul condus de Elena Udrea și de cel al Sănătății.

Amendamentele pentru lăcașurile de cult le-a făcut la recomandarea episcopului, care i-a trimis o scrisoare. „Puteți să-l sunați pe episcopul județului Hunedoara, care a trimis o scrisoare tuturor parlamentarilor pentru a susține anumite lăcașuri de cult”, a precizat Cosmin Nicula.

Almăjanu (PNL): „Am trecut prin greutăți legate de sănătate și m-am apropiat mai mult de credință”

Problemele de sănătate l-au făcut pe deputatul liberal Marin Almăjanu să vadă cu alți ochi relația cu biserica. „Amendamentele au venit după discuțiile cu primarii și preoții din județul Teleorman, dar a fost și inițiativa mea. Să zic a fost 50 % – 50%. Sunt credincios, am trecut prin greutăți legate de sănătate și m-am apropiat mai mult de credință, am ținut și post”, a explicat deputatul PNL pentru gândul. El a adăugat că nu crede că aceste amendamente vor trece, aducându-le aminte colegilor de la PDL că liberalii le mai acceptau câte un amendament în legislatura trecută.

Liberalul Titi Holban a depus aceleași amendamente și anii trecuți fără mare succes. „Aceste amendamente mi le-au cerut oamenii, au venit preoții din localitățile respective la mine. Comunitățile sunt sărace și nu mai pot contribui la refacerea sau continuarea lucrărilor la aceste biserici și de aici încerc din bani de la buget să finanțăm aceste lucrări. Numărul de amendamente ține de necesitățile care sunt, eu am depus pentru bisericile din tot județul Buzău, din 89 de comune, iar într-o comună sunt 2, 3, 4 biserici”, a povestit istoria amendamentelor sale deputatul PNL.

Senatorul PSD Alexandru Cordoș susține că în perioada crizei economice Biserica a luat rolul social de la stat. „În ultima vreme, în această sărăcie, mai ales la sate și în orașele mici biserica se ocupă foarte mult de problemele oamenilor săraci. Statul nu mai face față cerințelor sociale și biserica a preluat acest rol. Spre exemplu, la Cluj Napoca, biserica are un centru de îngrijire a bolnavilor aflați în ultimele zile de viață pentru că statul îi trimite acasă. De asemenea, există cantine pe lângă biserici. Biserica a luat rolul social de la stat în ultima perioadă”, a declarat, pentru gândul, senatorul PSD.

Belancurecu (PSD): În Tulcea, „a fost o invazie a diverselor curente, secte. O întărire a Bisericii Ortodoxe în zonă este binevenită”

Colega sa de partid, senatorul Doina Silistru a cerut suplimentarea sumei prevăzută la capitolul „Susținerea cultelor” cu 920.000 de lei pentru următoarea unități de cult din județul Vaslui. Împreună cu senatorul PSD, Cristea Victor a mai cerut suplimentarea sumelor pentru unitățile de cult din Vaslui cu încă 180.000 de lei. Doina Silistru a declarat, pentru gândul, că nu știe dacă aceste amendamente vor fi aprobate, dar că „aceste lăcașuri de cult trebuie terminate”.

Nici senatorul PSD Elena Mitrea nu se așteaptă ca amendamentale sale să aibă succes. „Am un amendament pentru biserici, dar nu este ceva politic. Sunt nevoile comunității locale pe care noi circulând în teritoriu, este evident că le știm. Este vorba și de construcția unor grădinițe, de amenajarea unor biblioteci nu sunt doar biserici. La cum se pune problema și la ce deficit avem nu se așteaptă cineva ca aceste amendamente să treacă, dar dacă nu am fi făcut critica ar fi fost pe partea aceasta de dezinzeres. Este un exercițiu pe care trebuie să-l facem””, a precizat, pentru gândul, senatorul Mitrea.

Senatorul PSD, Trifon Belancurecu, susține că a depus amendamente pentru sprijinirea Bisericii Ortodoxe în lupta cu sectele. „Amendamentele mele vizează și domenii precum educația și cultura, nu le-am făcut de papară, ci cu bună intenție. Județul Tulcea și spațiul nord-dobrogean a avut de suferit în anii 90 sub aspectul investițiilor pentru Biserica Ortodoxă. A fost o invazie a diverselor curente, secte, care au încercat să profite de o anumită stare de lucruri în zonă. O întărire a Bisericii Ortodoxe în zonă este binevenită”, a subliniat, pentru gândul, senatorul PSD.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului