VIDEO | Declarație comună semnată de Parlamentul României şi de cel al Rep. Moldova la Chişinău / Maia Sandu: Contăm pe ajutorul României în aderarea la UE / Moment de reculegere în memoria ucrainenilor morți în război

VIDEO | Declarație comună semnată de Parlamentul României şi de cel al Rep. Moldova la Chişinău / Maia Sandu: Contăm pe ajutorul României în aderarea la UE / Moment de reculegere în memoria ucrainenilor morți în război
Ședință comună a Parlamentelor României și Moldovei, la Chișinău / Sursa foto: captură video Facebook
Publicat: 18/06/2022, 08:42
Actualizat: 18/06/2022, 19:05

Parlamentul României şi cel al Republicii Moldova au, sâmbătă, o şedinţă comună la Chişinău. Întrunirea a fost deschisă de președintele Moldovei, Maia Sandu, care a subliniat că țara pe care o conduce „contează pe ajutorul României în aderarea la UE”.

UPDATE ora 14:00 –  Declarația comună a fost semnată la Chișinău

Reprezentanţii Parlamentelor Republicii Moldova şi României au semnat, sâmbătă, o Declaraţie comună în care se reiterează „sprijinul necondiţionat” asumat de-a lungul timpului de toate forţele politice din România pentru dezvoltarea, consolidarea democratică şi parcursul european al Republicii Moldova.

„Subliniem faptul că perspectiva concretă de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană este elementul esenţial al continuării pe calea reformelor, care va încuraja populaţia Republicii Moldova în această perioadă de insecuritate extremă şi de dificultăţi materiale şi îi va da speranţa că într-un viitor apropiat va fi parte a familiei europene, inclusiv sub raportul asumării valorilor europene şi al creşterii nivelului de trai. Reiterăm sprijinul necondiţionat asumat de-a lungul timpului de toate forţele politice din România pentru dezvoltarea, consolidarea democratică şi parcursul european al Republicii Moldova. Salutăm dinamica excelentă a dialogului şi cooperării bilaterale, la toate nivelurile, între România şi Republica Moldova. În mod special, punctăm obiectivul prioritar asumat în comun privind implementarea proiectelor strategice bilaterale, inclusiv interconectările din domeniul energiei, transporturilor şi infrastructurii”, se arată în documentul citat de Agerpres.

UPDATE ora 13:30 – Moment de reculegere ţinut în şedinţa comună la Parlamentelor României şi Republicii Moldova în memoria ucrainenilor dispăruţi în războiul declanşat de Rusia. Dan Barna: Respectul nu s-a câştigat niciodată cu crime de război

Membrii Parlamentelor Republicii Moldova şi Românei care participă sâmbătă, la Chişinău, la o şedinţă comună a celor două foruri legislative, au ţinut, la iniţiativa deputatului Dan Barna, un moment de reculegere în memoria ucrainenilor dispăruţi în războiul declanşat de Federaţia Rusă. „Respectul nu s-a câştigat niciodată cu crime de război”, a spus Barna.

„Nu putem să ignorăm elefantul din încăpere. În calea noastră se pot interpune forţe ale răului. În aceste zile răul este reprezentat de dictatura preşedintelui Putin iar confirmarea acestui adevăr o vedem în fiecare zi în ceea ce se întâmplă în Ucraina. (…) Niciodată bunăstarea nu s-a construit ştergând oraşe de pe hartă. Respectul nu s-a câştigat niciodată cu crime de război. Demnitatea nu poate fi obţinută cu ameninţări. Asta refuză să înţeleagă guvernul Rusiei, un guvern care a ales războiul în locul păcii, crima n locul colaborării şi minciuna în locul adevărului. Rusia a pierdut astăzi respectul lumii şi va pierde cu siguranţă acest război. Paradoxal, asta s-ar putea să fie bine pentru cetăţenii Rusiei care au dreptul la conducători responsabili şi decenţi, pentru că refuz să cred că există vreo naţiune pe acest pământ care poate să fie de acord cu uciderea copiilor, masacrarea civililor sau distrugerea bezmetică a proprietăţilor”, a afirmat Dan Barna în discursul ţinut sâmbătă la Chişinău, citat de News.ro.

UPDATE ora 11:30 – Ciolacu, la Chișinău: Unii au visat să ajungă în Cosmos, eu am visat să trec Prutul

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a reamintit, sâmbătă, la ședința comună a Parlamentelor Republicii Moldova și României, versurile lui Grigore Vieru: „Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu am visat toată viața să trec Prutul”.

„Am trecut Prutul, alături de colegii mei din Parlamentul României, pentru a participa, cu toții, la acest moment fundamental din istoria noastră recentă. L-am invocat pe Grigore Vieru, simbolul luptei pentru desprinderea Basarabiei de bolșevismul sovietic pentru că moștenirea sa trebuie dusă mai departe! Astăzi, trebuie să facem un nou pas și să muncim împreună pentru a asigura un trai mai bun cetățenilor pe care îi reprezentăm. Iar pentru a face acest lucru, întărirea relațiilor noastre bilaterale și obținerea statului de candidat a Republicii Moldova la Uniunea Europeană reprezintă bazele pentru atingerea acestui obiectiv”, a spus Marcel Ciolacu, în ședința comună.

Ciolacu a spus că a înțeles că în ultimii ani România are o responsabilitate în asigurarea stabilității și dezvoltării în regiune și asta înseamnă o responsabilitate pentru sprijinirea și dezvoltarea Republicii Moldova.

„Din această perspectivă, Parlamentele naționale sunt garanția unei cooperări bazate pe principii democratice, diversități de opinie și respect între națiuni. România nu doar recunoaște destinul european al Republicii Moldova, dar dorește și crede într-o perspectivă reală pentru aderarea la Uniunea Europeană. Parlamentul României sprijină și solicită conferirea statutului de candidat la UE pentru Republica Moldova la următorul Consiliu European. Parlamentul României dorește și extinderea parteneriatului comercial și economic pentru a permite accesul mai amplu la piața unică europeană și astfel dezvoltarea accelerată a Republicii Moldova”, a afirmat Marcel Ciolacu.

UPDATE ora 11:15 – Florin Cîţu: Viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană. Este un deziderat fundamental deopotrivă pentru Republica Moldova, dar şi pentru România, în virtutea trecutului, valorilor şi idealurilor care ne unesc

„Relaţiile noastre bilaterale se bucură, în prezent, de un context extrem de favorabil. Există astăzi în Republica Moldova o majoritate pro-europeană şi pro-reforme, care dă dovadă de multă voinţă politică şi acţiuni concrete în direcţia accelerării proceselor de transformare şi modernizare a ţării. (…) Viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană. Este un deziderat fundamental deopotrivă pentru Republica Moldova dar şi pentru România, în virtutea trecutului, valorilor şi idealurilor care ne unesc”, a afirmat Florin Cîţu sâmbătă, la Chişinău, citat de News.ro.

El a făcut referire la „evenimentele sumbre”, războiul declanşat de Rusia, reclamând că  „invazia militară” a Federaţiei Ruse în Ucraina „a generat cea mai gravă criză a drepturilor omului şi  a refugiaţilor din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial”. În acest context, Cîţu arată că „Republica Moldova a demonstrat că este un stat cu o vocaţie europeană solidă” prin modul în care a gestionat criza refugiaţilor.

UPDATE ora 10:45 – Ședința comună a parlamentelor României și Rep. Moldova, deschisă de președintele Maia Sandu

Președintele Republicii Moldova a deschis, sâmbătă, ședința comună a Parlamentului țării sale și a Parlamentului României, care are loc la Chișinău, la o zi după ce Moldovei i-a fost acceptat statutul de candidat la Uniunea Europeană.

Maia Sandu a spus că în ciuda greutăților, moldovenii s-au strâns în jurul valorilor precum viața, libertatea, democrația și au respect pentru umanitate.

„În ultimii 30 de ani am încercat să ne găsim calea firească. România a decis mai devreme să aleagă calea integrării europene și a reușit un parcurs de succes care constituie și pentru noi un model”, a mai spus președintele Republicii Moldova.

Maia Sandu a spus că deși relațiile dintre Republica Moldova și România au cunoscut urcușuri și coborâșuri, „România ne-a fost mereu aproape pe acest drum și mulțumim cetățenilor români pentru tot sprijinul și ajutorul oferit în aceste 3 decenii. (…) România a întins mereu o mână de ajutor oamenilor din Republica Moldova: fie că ne-au oferit motorină pentru agricultorii afectați de secetă sau a trimis echipe de medici care să își susțină colegii din Republica Moldova în lupta cu pandemia COVID, fie că a reparat școli, grădinițe și pentru copiii noștri sau a sprijinit proiecte culturale”, conform MEDIAFAX.

Maia Sandu a amintit că Republica Moldova și România au sărbătorit 100 de ani ai Teatrului Național „Mihai Eminescu”, iar de Ziua Europei, Maia Sandu a acordat, împreună cu Klaus Iohannis, înaltul patronaj pentru alte două proiecte culturale care se vor desfășura la Chișinău.

Președintele Republicii Moldova a vorbit și despre primirea statutului de țară candidat la Uniunea Europeană: „Contăm pe sprijinul României. România a fost tot timpul alături de noi. Relațiile dintre noi sunt astăzi la cel mai intens nivel din ultimii 30 de ani”, a spus Maia Sandu.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Legislativul de la Bucureşti este reprezentat de preşedintele Senatului, Florin Cîţu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi de senatori şi deputaţi.

La finalul şedinţei, va fi adoptată o Declaraţie comună a celor două parlamente, conform unui comunicat al Senatului transmis Agerpres.

Preşedinţii Parlamentelor României şi Republicii Moldova, Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu, respectiv Igor Grosu, vor susţine o conferinţă de presă după adoptarea declaraţiei comune.

În cadrul vizitei delegaţiei Parlamentului României în Republica Moldova este prevăzută şi o ceremonie de depunere de coroane de flori de către preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei Deputaţilor la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.

George Simion a încercat să intre în Republica Moldova, deşi are interdicţie până în 2023

George Simion a anunțat că nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova, deși ar fi trebuit să participe, sâmbătă, la ședința comună a parlamenterlor României și Republicii Moldova, la Chișinău.

El va fi pus să se întoarcă în țară cu primul avion, sâmbătă dimineața.

„La ora 5 și ceva mă urc în primul avion spre București. Trebuie să stau în această sală de așteptare. Nu am voie să intru în Republica Moldova, deși, am venit aici (…) că mâine e o ședință comună a parlamentelor din România și Republica Moldova și am fost invitați de către Parlamentul Republicii Moldova”, a spus George Simion.

Președintele AUR acuză conducerea Republicii Moldova de dublu limbaj.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Cum vor arăta verighetele pe care Oana Moșneagu și Vlad Gherman le vor purta: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?