PDL îi cere lui Ponta să retragă din Parlament proiectul de lege referitor la Roșia Montană

PDL îi cere lui Ponta să retragă din Parlament proiectul de lege referitor la Roșia Montană
Publicat: 07/09/2013, 17:38
Actualizat: 09/04/2019, 17:45

Liderul PDL, Vasile Blaga, a declarat, sâmbătă, că partidul pe care îl conduce îi cere premierului Victor Ponta să retragă din Parlament proiectul de lege care reglementează exploatarea de la Roșia Montană, adăugând că acestui proiect îi lipsesc zece avize, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Vasile Blaga a afirmat, sâmbătă, la Mamaia, la finalul ședinței Biroului Permanent Național al PDL, că democrat-liberalii își doresc crearea de locuri de muncă, dar nu în condițiile în care proiectului de lege privind exploatarea de la Roșia Montană îi lipsesc zece avize.

„PDL îi cere premierului Victor Ponta să retragă din Parlament proiectul de lege referitor la Roșia Montană. Este adevărat că în România lucrurile nu merg bine în economie: șomajul se apropie de 750.000 de oameni, sunt cu 50.000 de șomeri mai mulți decât în august anul trecut. Este adevărat că în România, în fiecare zi, intră în insolvență 50 de firme. Este adevărat că domnul prim-ministru, încercând să umple găurile în buget, a inventat sau a mărit 28 de noi taxe și impozite. Noi dorim crearea locurilor de muncă, dar nu în orice condiții. Suntem pentru prima dată în situația de a vedea în Parlament un proiect de lege căruia îi lipsec zece avize. Niciodată, și am făcut parte din mai multe guverne, nu intra nici în ședința pregătitoare de Guvern un proiect de lege care nu avea avizele necesare”, a spus Vasile Blaga.

Liderul PDL a mai spus că, așa cum este formulat, proiectul de lege privind exploatarea de la Roșia Montană „riscă să scape de sub controlul României prin drepturile pe care le acordă investitorilor”.

„Ministerul Justiției spune, nici mai mult nici mai puțin, că nu este nevoie de o lege în cazul Roșia Montană, pentru că legea reglementează la general și nu se ocupă în particular de un agent privat și, mai mult, spune că, așa cum este formulat, proiectul de lege riscă să scape de sub controlul României prin drepturile pe care le acordă investitorilor”, a afirmat Blaga.

Vasile Blaga a precizat că prin acest proiect, România va fi și mai prost văzută de către partenerii europeni, în special din cauza lipsei de responsabilitate a premierului Victor Ponta.

„Până acum ne obișnuise să nu-și asume nimic, să nu-și respecte promisiunile electorale – țineți minte poziția domniei sale față de acest proiect când era în opoziție. Ați văzut câtă lipsă de responsabilitate. Este clar că România, Guvernul ei, va fi și mai prost văzută de către partenerii din Uniunea Europeană din moment ce premierul României are o poziție, deputatul Ponta o alta, iar partidul de guvernământ este lăsat la liber să facă ce vrea. Ponta nu a întrebat Parlamentul când a început discuțiile pentru privatizarea CFR Marfă. Nu a întrebat Parlamentul nici când a renunțat la peste 400 de milioane de euro pe care Rompetrolul îi datora statului român. Iată că acum, dorind să nu-și asume nicio responsabilitate, vrea să transforme comisiile parlamentare în foruri de decizii și de avizare a unui proiect între statul român și o firmă privată”, a mai spus Vasile Blaga.

Ședința Biroului Permanent Național al PDL a avut loc, sâmbătă, la Mamaia.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat, vineri, că va convoca, împreună cu Crin Antonescu, luni, Birourile Permanente Reunite pentru a discuta despre constituirea Comisiei speciale pentru proiectul Roșia Montană.

Proteste față de acest proiect au avut loc, în ultimele zile, la București și în alte orașe din țară, după ce, în 27 august, Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.

Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârșitul acestui an, iar participația statului ar crește cu încă 5,69%, la 25% din acțiuni, dar condiționat de emiterea la timp a tuturor autorizațiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources și Roșia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Cătălin Legănel, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alte vești proaste de la meteorologi. Ploi abundente, vineri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York