Pensii, salarii și alegeri. Cum se împarte bugetul de stat în anul 2024?

Pensii, salarii și alegeri. Cum se împarte bugetul de stat în anul 2024?
Publicat: 28/11/2023, 08:30

Guvernul Marcel Ciolacu pregătește legea bugetului de stat pe care dorește să o adopte până la sfârșitul anului. Cu multe provocări financiare în față, Marcel Boloș are misiunea de a cuprinde în bugetul pe anul viitor cheltuieli în plus.

Coaliția de guvernare a început deja seria discuțiilor pentru stabilirea cadrului bugetului pentru 2024. Pe 2 noiembrie, Guvernul a adoptat un memorandum prin care se stabilesc proiectele prioritare de investiții publice ce urmează a fi utilizate în construcția de elaborare a proiectului legii bugetului de stat.

Ca și anul trecut, distribuția fondurilor se va face ținând seama de proiecte, iar câștigător detașat este Ministerul Transporturilor, care va primi bani pentru 108 proiecte de investiții, cu o valoare actualizată totală de 251.591.859 mii lei.

Sursa: Memorandum Guvern

Premierul Ciolacu a declarat săptămâna trecută că legea bugetului va trece până la finalul anului.

Pregătim bugetul pentru anul viitor, asupra căruia ne vom consulta cu partenerii sociali. Vreau să fie foarte clar: în 2024 nu creştem taxele şi impozitele şi nu vom introduce taxe noi care să-i împovăreze pe români şi mediul de afaceri, a declarat premierul.

Conform scrisorii cadru a Ministerului de Finanțe, noul buget va fi construit pe o creștere economică de 3,4%. Cea mai recentă prognoză macroeconomică a Comisiei Europene pentru România arată o creștere de 3,5% pentru 2024.

Însă, potrivit comunicatului Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză din 9 noiembrie, ritmul de creștere economică a României va ajunge la 2% în 2023.

Legea pensiilor

În anul 2024, guvernul trebuie să aplice două majorări de pensii. Astfel,  indexarea de la 1 ianuarie, cu un procent de 13,8 va avea un impact bugetar de 16 miliarde de lei. A doua majorare, cea de la 1 septembrie odată cu recalcularea  „necesită pe cele patru luni încă 10 miliarde de lei”, conform premierului Ciolacu.

Estimarea Ministerului Muncii privind impactul bugetar cu legea pensiilor, pentru 2024, indicau o cifră de 10 miliarde lei.

Salariile profesorilor

Guvernul și-a propus creșterea salariilor pentru cadrele didactice cu 20% de la anul. Pe 24 noiembrie, premierul Ciolacu s-a întâlnit la Guvern cu sindicaliștii din educație.

După discuțiile de la Palatul Victoria, liderii celor trei sindicate din învățământ au anunțat că grilele cu salariile majorate ale profesorilor și directorilor, valabile de la 1 ianuarie 2024, vor fi stabilite în săptămâna următoare.

Luni, 27 noiembrie, grila va fi definitivată pentru a vedea care este impactul bugetar, scrie în comunicatul de presă.

Reamintim că măririle de salarii ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024, conform OUG 57/2023 emise în urma grevei generale de trei săptămâni din educație, din mai-iunie 2023.

Alegerile din 2024

În anul 2024 vor fi organizate patru scrutine cu 5 tururi, adăugând și turul doi al alegerilor prezidențiale. Costurile diferă de la scrutin la scrutin și ar putea ajunge la 2 miliarde lei.

Ca exemplu de cost, Bugetul și cheltuielile necesare pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale organizate în anul 2019 au fost de aproape 600 milione lei, conform raportului Autorității Electorale Permanente.

În anul 2020, cele mai recente alegeri,  fondurile necesare organizării și desfășurării procesului electoral pentru Senat și Camera Deputaților s-a ridicat la un total de 625.361.000 lei, potrivit raportului AEP.

În Ordonanța de Urgență 90/2023 prin care guvernul și-a propus să scadă cheltuielile pentru a acoperi deficitul bugetar este prevăzută amânarea pentru anul viitor a salariilor restante și câștigate în instanțe.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Marcel Ciolacu îi dă misiune imposibilă lui Boloș / Coaliția s-a reunit la Guvern / Premierul cere eforturi pentru majorările de pensii

VIDEO | Coaliția de guvernare PSD-PNL se reunește de la ora 12:00/ Pe agenda discuțiilor: Legea bugetului pentru anul 2024

Boloș cere ajutorul românilor în combaterea evaziunii/ „Ne gândim ca cei care denunță să primească un procent din contravaloarea faptei”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTERDICȚIA este clară în România. Gestul pentru care poți lua o AMENDĂ uriașă
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...