Ponta a COPIAT INTEGRAL un proiect al PNL și l-a depus la Senat exact în ziua în care le-a transmis liberalilor că nu are bani pentru legea lor

Redactor:
Clarice Dinu
EXCLUSIV

Pe 11 iunie 2014, la Senat a fost înregistrat, sub semnătura mai multor parlamentari PNL, în frunte cu Crin Antonescu, un proiect de lege privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate politic după instalarea comuniștilor la putere în România. Chiar dacă termenul de adoptare tacită este de 45 zile, putând fi prelungit în cazul unor proiecte complexe, proiectul de act normativ care prevede modificarea a două articole în sensul dublării indemnizațiilor  victimelor regimului dictatorial, a fost plimbat pe la comisii vreme de 5 luni. Pe 3 noiembrie, Guvernul a transmis un punct de vedere nefavorabil, susținând că proiectul nu prevede sursele de finanțare. „Având în vedere evoluția prognozată a indicatorilor macroeconomici, în contextul economic actual, precum și angajamentele asumate de România în acordurile cu organismele financiare internaționale, măsurile propuse nu pot fi acceptate”, se arată în punctul de vedere semnat de Victor Ponta.

Cu toate acestea, în aceeași zi, și tot cu semnătura lui Victor Ponta, a fost depus la Senat un proiect legislativ inițiat de guvern care copiază integral legea inițiată de PNL. De asemenea, și expunerea de motive este un copy-paste în proporție de 99,99%, guvernul updatând cuantumul indemnizațiilor la data depunerii. 

VEZI AICI PROIECTUL PNL

VEZI AICI PROIECTUL GUVERNULUI

VEZI AICI EXPUNEREA DE MOTIVE A PNL

VEZI AICI EXPUNEREA DE MOTIVE A GUVERNULUI

VEZI AICI PUNCTUL DE VEDERE NEGATIV AL GUVERNULUI

Cele două proiecte au ajuns pe ordinea de zi a Senatului în aceeași zi, insă doar cel al Guvernului a fost adoptat pe 15 decembrie. Proiectul PNL a fost amânat până pe 25 februarie, când a trecut și el de Senat.

Pe 11 martie 2015, legea propusă de guvern a fost adoptată de Camera Deputaților, fiind deja promulgată și publicată în Monitorul Oficial, pe 2 aprilie.

Legea, care vizează aproape 50.000 de persoane care au avut de suferit în regimul comunist, stabilește o indemnizație lunară de 400 de lei pentru fiecare an de detenție, strămutare, deportare sau prizonierat, 200 de lei pentru fiecare an de internare abuzivă în spitalele de psihiatrie sau domiciliu obligatoriu. De asemenea, soțul supraviețuitor beneficiază de o indemnizație lunară de 400 de lei. Măsurile intră în vigoare cu 1 iulie 2015.

Tămâian: Ponta a încercat să-și spele păcatele

„Cred că legea noastră a fost trimisă la sertar pentru ca guvernul să scoată propria sa lege ca să-și mai spele păcatele”, a declarat, pentru gândul, deputatul PNL Ioan Tămâian, unul dintre inițiatorii proiectului liberalilor. El în acuză de abuz pe Victor Ponta și PSD, care „au încălcat regulamentele parlamentare care prevăd clar că, în situația în care există două sau mai multe proiecte de lege pe același subiect, acestea se dezbat împreună și se adoptă în final un singur proiect compilat din textele celor supuse dezbaterii”

„Consider că s-a procedat abuziv în ceea ce privește propunerea legislativă a PNL, care repet, a fost anterioară proiectului Guvernului și că s-a blocat dreptul constituțional de inițiativă legislativă al parlamentarilor, al celor din PNL în cazul de față”, a spus el, admițând că dintr-o scăpare parlamentarii liberali nu au sesizat la timp „plagiatul” guvernului, crezând inițial că este vorba de inițiativa lor.

Cu toate acestea, Ioan Tămâian susține că „in final, toată lumea este bucuroasă” pentru că s-a reparat, în parte, o nedreptate făcută celor care au suferit în regimul comunist.

Extras expunere motive proiect PNL

 

Extras expunere motive proiect guvern

 

Proiect de lege PNL

 

Proiect de lege guvern

Ştirea tristă a dimineţii! A murit chiar înainte de alegeri! Dumnezeu să îl odihnească
FOTO. Imagini incendiare cu Mirela Vaida de acum 15 ani! Atunci nu era vedetă şi...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Calendar Ortodox 26 septembrie 2020. Trebuie să spui „La mulți ani”. Cruce neagră azi
FOTO. Daniela Crudu, într-o lenjerie intimă sumară! Fanii au lăudat trupul care se vedea complet
Ce fac și cum arată părinții lui Mihai Gâdea. Detaliul nebănuit despre familia directorului Antena3
Baronii PSD care îşi joacă ultima carte la alegerile locale de duminică
Alegeri locale 2020. Cum trebuie pusă ștampila pentru ca votul să fie valabil și cum...
Ştirea tristă a dimineţii! A murit chiar înainte de alegeri! Dumnezeu să îl odihnească
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Descoperire de PROPORȚII! Au reconstruit fața unei MUMII și au răsturnat tot ce știam despre...
De ce nu votează Raed Arafat la alegerile locale 2020. Puțini ar fi bănuit că...
Horoscop Neti Sandu 26 septembrie! Vin bani cu nemiluita
Arafat a făcut ANUNȚUL ȘOC! Ce se va întâmpla iarna asta în România
Poți face infarct de la prea multă bucurie? 5 cauze mai puţin cunoscute ale infarctului...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide