Ponta a COPIAT INTEGRAL un proiect al PNL și l-a depus la Senat exact în ziua în care le-a transmis liberalilor că nu are bani pentru legea lor

Publicat: 23/04/2015, 11:54

Pe 11 iunie 2014, la Senat a fost înregistrat, sub semnătura mai multor parlamentari PNL, în frunte cu Crin Antonescu, un proiect de lege privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate politic după instalarea comuniștilor la putere în România. Chiar dacă termenul de adoptare tacită este de 45 zile, putând fi prelungit în cazul unor proiecte complexe, proiectul de act normativ care prevede modificarea a două articole în sensul dublării indemnizațiilor victimelor regimului dictatorial, a fost plimbat pe la comisii vreme de 5 luni. Pe 3 noiembrie, Guvernul a transmis un punct de vedere nefavorabil, susținând că proiectul nu prevede sursele de finanțare. „Având în vedere evoluția prognozată a indicatorilor macroeconomici, în contextul economic actual, precum și angajamentele asumate de România în acordurile cu organismele financiare internaționale, măsurile propuse nu pot fi acceptate”, se arată în punctul de vedere semnat de Victor Ponta.

Cu toate acestea, în aceeași zi, și tot cu semnătura lui Victor Ponta, a fost depus la Senat un proiect legislativ inițiat de guvern care copiază integral legea inițiată de PNL. De asemenea, și expunerea de motive este un copy-paste în proporție de 99,99%, guvernul updatând cuantumul indemnizațiilor la data depunerii.

VEZI AICI PROIECTUL PNL

VEZI AICI PROIECTUL GUVERNULUI

VEZI AICI EXPUNEREA DE MOTIVE A PNL

VEZI AICI EXPUNEREA DE MOTIVE A GUVERNULUI

VEZI AICI PUNCTUL DE VEDERE NEGATIV AL GUVERNULUI

Cele două proiecte au ajuns pe ordinea de zi a Senatului în aceeași zi, insă doar cel al Guvernului a fost adoptat pe 15 decembrie. Proiectul PNL a fost amânat până pe 25 februarie, când a trecut și el de Senat.

Pe 11 martie 2015, legea propusă de guvern a fost adoptată de Camera Deputaților, fiind deja promulgată și publicată în Monitorul Oficial, pe 2 aprilie.

Legea, care vizează aproape 50.000 de persoane care au avut de suferit în regimul comunist, stabilește o indemnizație lunară de 400 de lei pentru fiecare an de detenție, strămutare, deportare sau prizonierat, 200 de lei pentru fiecare an de internare abuzivă în spitalele de psihiatrie sau domiciliu obligatoriu. De asemenea, soțul supraviețuitor beneficiază de o indemnizație lunară de 400 de lei. Măsurile intră în vigoare cu 1 iulie 2015.

Tămâian: Ponta a încercat să-și spele păcatele

„Cred că legea noastră a fost trimisă la sertar pentru ca guvernul să scoată propria sa lege ca să-și mai spele păcatele”, a declarat, pentru gândul, deputatul PNL Ioan Tămâian, unul dintre inițiatorii proiectului liberalilor. El în acuză de abuz pe Victor Ponta și PSD, care „au încălcat regulamentele parlamentare care prevăd clar că, în situația în care există două sau mai multe proiecte de lege pe același subiect, acestea se dezbat împreună și se adoptă în final un singur proiect compilat din textele celor supuse dezbaterii”

„Consider că s-a procedat abuziv în ceea ce privește propunerea legislativă a PNL, care repet, a fost anterioară proiectului Guvernului și că s-a blocat dreptul constituțional de inițiativă legislativă al parlamentarilor, al celor din PNL în cazul de față”, a spus el, admițând că dintr-o scăpare parlamentarii liberali nu au sesizat la timp „plagiatul” guvernului, crezând inițial că este vorba de inițiativa lor.

Cu toate acestea, Ioan Tămâian susține că „in final, toată lumea este bucuroasă” pentru că s-a reparat, în parte, o nedreptate făcută celor care au suferit în regimul comunist.

Extras expunere motive proiect PNL

Extras expunere motive proiect guvern

Proiect de lege PNL

Proiect de lege guvern

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...