Ponta a COPIAT INTEGRAL un proiect al PNL și l-a depus la Senat exact în ziua în care le-a transmis liberalilor că nu are bani pentru legea lor

Publicat: 23/04/2015, 11:54

Pe 11 iunie 2014, la Senat a fost înregistrat, sub semnătura mai multor parlamentari PNL, în frunte cu Crin Antonescu, un proiect de lege privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate politic după instalarea comuniștilor la putere în România. Chiar dacă termenul de adoptare tacită este de 45 zile, putând fi prelungit în cazul unor proiecte complexe, proiectul de act normativ care prevede modificarea a două articole în sensul dublării indemnizațiilor victimelor regimului dictatorial, a fost plimbat pe la comisii vreme de 5 luni. Pe 3 noiembrie, Guvernul a transmis un punct de vedere nefavorabil, susținând că proiectul nu prevede sursele de finanțare. „Având în vedere evoluția prognozată a indicatorilor macroeconomici, în contextul economic actual, precum și angajamentele asumate de România în acordurile cu organismele financiare internaționale, măsurile propuse nu pot fi acceptate”, se arată în punctul de vedere semnat de Victor Ponta.

Cu toate acestea, în aceeași zi, și tot cu semnătura lui Victor Ponta, a fost depus la Senat un proiect legislativ inițiat de guvern care copiază integral legea inițiată de PNL. De asemenea, și expunerea de motive este un copy-paste în proporție de 99,99%, guvernul updatând cuantumul indemnizațiilor la data depunerii.

VEZI AICI PROIECTUL PNL

VEZI AICI PROIECTUL GUVERNULUI

VEZI AICI EXPUNEREA DE MOTIVE A PNL

VEZI AICI EXPUNEREA DE MOTIVE A GUVERNULUI

VEZI AICI PUNCTUL DE VEDERE NEGATIV AL GUVERNULUI

Cele două proiecte au ajuns pe ordinea de zi a Senatului în aceeași zi, insă doar cel al Guvernului a fost adoptat pe 15 decembrie. Proiectul PNL a fost amânat până pe 25 februarie, când a trecut și el de Senat.

Pe 11 martie 2015, legea propusă de guvern a fost adoptată de Camera Deputaților, fiind deja promulgată și publicată în Monitorul Oficial, pe 2 aprilie.

Legea, care vizează aproape 50.000 de persoane care au avut de suferit în regimul comunist, stabilește o indemnizație lunară de 400 de lei pentru fiecare an de detenție, strămutare, deportare sau prizonierat, 200 de lei pentru fiecare an de internare abuzivă în spitalele de psihiatrie sau domiciliu obligatoriu. De asemenea, soțul supraviețuitor beneficiază de o indemnizație lunară de 400 de lei. Măsurile intră în vigoare cu 1 iulie 2015.

Tămâian: Ponta a încercat să-și spele păcatele

„Cred că legea noastră a fost trimisă la sertar pentru ca guvernul să scoată propria sa lege ca să-și mai spele păcatele”, a declarat, pentru gândul, deputatul PNL Ioan Tămâian, unul dintre inițiatorii proiectului liberalilor. El în acuză de abuz pe Victor Ponta și PSD, care „au încălcat regulamentele parlamentare care prevăd clar că, în situația în care există două sau mai multe proiecte de lege pe același subiect, acestea se dezbat împreună și se adoptă în final un singur proiect compilat din textele celor supuse dezbaterii”

„Consider că s-a procedat abuziv în ceea ce privește propunerea legislativă a PNL, care repet, a fost anterioară proiectului Guvernului și că s-a blocat dreptul constituțional de inițiativă legislativă al parlamentarilor, al celor din PNL în cazul de față”, a spus el, admițând că dintr-o scăpare parlamentarii liberali nu au sesizat la timp „plagiatul” guvernului, crezând inițial că este vorba de inițiativa lor.

Cu toate acestea, Ioan Tămâian susține că „in final, toată lumea este bucuroasă” pentru că s-a reparat, în parte, o nedreptate făcută celor care au suferit în regimul comunist.

Extras expunere motive proiect PNL

Extras expunere motive proiect guvern

Proiect de lege PNL

Proiect de lege guvern

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata