Președintele Curții Constituționale îl contrazice pe Ponta: Constituția nu împiedică modificarea codurilor prin ordonanță de urgență

Președintele Curții Constituționale îl contrazice pe Ponta: Constituția nu împiedică modificarea codurilor prin ordonanță de urgență
Publicat: 31/01/2014, 14:00
Actualizat: 29/07/2014, 18:55

Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că nu există nicio problemă cu privire la emiterea unei ordonanțe de urgență în cazul unor eventuale modificări ale noilor coduri penal și de procedură penală, care vor intra în vigoare sâmbătă.

„Nu este nicio problemă cu ordonanța de guvern. Au mai fost cazuri în care s-a dat. (…) Nu împiedică Constituția să se dea o ordonanță pentru modificarea legii penale”, a spus Zegrean, referitor la promovarea unei OUG de modificare a unor dispoziții din noile coduri.

Președintele Curții Constituționale a mai spus că nu poate face comentarii în legătură cu constituționalitatea eventualelor modificări aduse printr-o OUG.

„Nu pot spune dacă este sau nu constituțională, pentru că nu știu ce prevede”, a adăugat judecătorul.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că nu știe dacă este constituțional ca Guvernul să modifice Codul penal și Codul de procedură penală prin ordonanță de urgență.

„Cum să modificăm, dom’ne ? Nu ai când să modifici, că nu mai e nicio ședință de guvern, cum să modificăm ? Nu cred că e constituțional să modificăm prin ordonanță de urgență”, a răspuns Ponta întrebat de jurnaliști dacă Guvernul va introduce modificări prin ordonanță de urgență.

Întrebat dacă vor fi totuși introduse modificări chiar și după 1 februarie, premierul a spus: „Vreau în primul rând un punct de vedere să vedem dacă e constituțional să modific. Dacă nu, Parlamentul, prin lege poate să modifice”.

Ulterior, premierul a declarat că ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, va centraliza până vineri propunerile primite din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind modificarea Codului de procedură penală, dar aceste propuneri vor fi analizate de Guvern doar în ședința de miercuri.

Ponta a adăugat că nu știe acum sub ce formă de act normativ vor fi avansate aceste propuneri, respectiv dacă prin ordonanță de urgență sau proiect de lege.

„Cei de la CSM au discutat astăzi, au făcut un set de propuneri, domnul Cazanciuc le centralizează și, după aceea, le discutăm (…) Ordonanță de urgență în cazul modificării Codului penal și Codului de procedură penală nu a dat nimeni din 2009 încoace și pentru Codul făcut de Boc și Predoiu și promulgat de Băsescu cred că nu trebuiau să aștepte ultima zi ca să spună că nu e bun. Dacă l-au făcut pentru corupți, trebuie să spună domnul Băsescu”, a spus Ponta.

Ministrul Justiției Robert Cazanciuc a declarat joi că va redacta un proiect de act normativ, pe care îl va înainta „de îndată” Guvernului, care va decide dacă va fi proiect de lege sau OUG, precizând că nu vor fi propuneri de modificare a Codului penal, ci referitoare la Codul de procedură penală.

Robert Cazanciuc a precizat că în proiectul de act normativ privind codurile ce va fi trimis Guvernului nu este un capitol care să se refere la interceptări, precizând că textele din cod pot fi interpretate astfel încât interceptările să poată fi folosite ca mijloace de probă

Președintele Traian Băsescu i-a cerut premierului Victor Ponta să opereze, vineri, prin Ordonanță de urgență a Guvenului modificările la Codul de procedură penală, menționând că acestea au fost solicitate încă din luna septembrie a anului trecut.

Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, „președintele României, Traian Băsescu, îi cere prim-ministrului Guvernului României, Victor-Viorel Ponta, să opereze astăzi, prin ordonanță de urgență a Guvenului, modificările la Codul de procedură penală solicitate, încă din luna septembrie a anului trecut, de președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), Livia-Doina Stanciu, și de procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), doamna Laura-Codruța Kövesi”.

Solicitarea președintelui Traian Băsescu vine la o zi după ce șeful statului a declarat, la Cotroceni, că dacă premierul Victor Ponta nu își asumă emiterea unei OUG care să corecteze neajunsurile articolului 140 din Codul de procedură penală, este emblema corupției, și „devine scutul oamenilor corupți”.

„Dacă primul ministru nu își asumă emiterea unei OUG care să corecteze neajunsurile articolului 140 din Codul de procedură penală, este emblema corupției. Are destule altele care l-au situat deja în sfera omului corupt, prin utilizarea actelor normative, ba pământurile la CJ Brăila, ba problema Rompetrol, ba problema ASF, toate astea îl arată ca fiind un om corupt, dar în cazul în care nu face urgent modificările care trebuie făcute acestui articol, el devine scutul oamenilor corupți și devine primul responsabil că nu a acționat când trebuia”, a afirmat șeful statului.

Ieșirea publică a președintelui a urmat prezentării de către Guvern a unei scrisori pe care șeful statului i-a transmis-o, joi, premierului, în care solicita adoptarea unei Ordonanțe de Urgență privind noul Cod penal și Codul de procedură penală, dar și a răspunsului în care șeful Guvernului amintea că cele două Coduri au fost inițiate de Guvernul Boc.

Președintele atenționa că, fără o Ordonanță de Urgență, există un risc semnificativ ca probațiunea în cauzele penale să devină extrem de dificilă, iar premierul îi cere să își asume răspunderea pentru că a promulgat cele două Coduri.

În scrisoarea de răspuns, premierul îi amintea însă că aceste Coduri au fost adoptate de Guvernul Boc și îi cerea să își asume public răspunderea pentru faptul că le-a promulgat.

Conform alineatului 1 al articolului 140 din noul CPP, „supravegherea tehnică poate fi dispusă în cursul urmăririi penale, pe o durată de cel mult 30 de zile, la cererea procurorului, de judecătorul de drepturi și libertăți de la instanța căreia i-ar reveni competența să judece cauza în primă instanță sau de la instanța corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripție se află sediul parchetului din care face parte procurorul care a formulat cererea”.

Formularea „supravegherea tehnică poate fi dispusă în cursul urmăririi penale” implică de fapt limitarea posibilității procurorului de a supraveghea tehnic persoana vizată și înaintea începerii urmăririi penale. Conform procedurilor judiciare, la momentul începerii urmăririi penale, persoana respectivă trebuie anunțată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Protest în Ungaria. Mii de oameni s-au adunat la un miting organizat de rivalul lui...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Avertisment teribil: Rusia pregătește acte violente și sabotaje în Europa
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ