Iohannis: Avem un obiectiv foarte precis: construirea României post-pandemice. De reușita PNRR depinde în mare măsură cum va arăta viitorul nostru

Iohannis: Avem un obiectiv foarte precis: construirea României post-pandemice. De reușita PNRR depinde în mare măsură cum va arăta viitorul nostru
Foto: Presidency.ro
Publicat: 28/05/2021, 13:17
Actualizat: 28/05/2021, 14:09

Preşedintele Klaus Iohannis a susținut, vineri, de la ora 13.00, o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni. Președintele a făcut precizări despre Planului Național de Redresare și Reziliență.

Planul prevede o alocare de 29,2 miliarde euro din fonduri europene (granturi nerambursabile și împrumuturi). Banii care vor fi alocați de Uniunea Europeană trebuie accesați până la data de 31 decembrie 2023. De asemenea, proiectele finanțate prin acest program trebuie finalizate până la 31 decembrie 2026, altfel vom fi nevoiți să returnăm banii.

„Am promulgat astăzi legea privind ratificarea deciziei referitoare la resursele proprii ale UE. Ratificarea acestei decizii este foarte importantă, pentru că face posibilă alocarea fondurilor de reziliență.

De acum înainte avem un obiectiv foarte precis: construirea României post-pandemice. România postpandemiecă este țara cu școli sigure și dotate modern, cu laboratoare funcționale, este țara cu administrație digitalizată, cu companii de stat reformate, cu un sector privat puternic și bine dezvoltat, cu noi oportunități de afaceri, o țară care protejează mediul, care alocă fonduri semnificative pentru reîmpădurire și combaterea schimbărilor climatice. Din fericire, le avem pe amândouă” a declarat Klaus Iohannis.

„Avem nevoie de un plan coerent și de bani”

Sunt foarte mulți bani – circa 80 de miliarde de euro. Sumele sunt relevante doar dacă se materializează cu adevărat. Fie că vorbim de sănătate, de educație, de infrastructura de transport, energie, agricultură sau de administrație publică, aceste fonduri pot produce schimbări fundamentale, îmbunătățiri ale nivelului de trai.  Se pot finanța reforme de care România are nevoie acută. Este o șansă uriașă, nu avem voie să o irosim”, a mai spus șeful statului.

„PNRR este un plan ambițios”

„Am făcut primul pas, dar adevărata provocare de acum începe, pentru că implementarea la timp e absolut esențială. Vreau să fim foarte bine pregătiți pentru punerea lui în aplicare și finalizarea reformelor propuse. Putem construi proiectul unei generații”,  a afirmat președintele României.

„De reușita PNRR depinde în mare măsură cum va arăta viitorul”

„Acest demers nu are culoare politică, chiar dacă a fost negociat de actuala coaliție Acest plan aparține României, iar implementarea sa se va întinde diincolo de mandatul Guvernului.

Abordările politicianiste nu fac decât să șubrezească. Apel către primari ca imediat după aprobarea planului să înceapă deja să pregătească proiectele. România post-pandemică nu e un concept abstract, ci o oportunitate istorică de a lăsa în urmă ceva durabil”, a mai spus Klaus Iohannis.

„Abordările politicianiste sau criticile în notă electorală nu fac altceva decât să şubrezească şansele sale de reuşită. Acum este momentul ca toate forţele politice responsabile să iasă din logica îngustă de partid, să dea dovadă de solidaritate, de responsabilitate şi să susţină cu toate forţele acest efort naţional. Fac un apel la guvernanţi să continue demersurile, inclusiv cele de comunicare, astfel încât, la nivel central, să fie foarte clare procedurile pentru accesarea proiectelor şi termenele pentru finalizarea reformelor. Fac, totodată, un apel către primari, către autorităţile locale, ca imediat după aprobarea Planului de către Comisia Europeană să înceapă deja să pregătească şi să identifice acele proiecte care se încadrează în condiţiile cerute”, este apelul şefului statului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”