Iohannis: Avem un obiectiv foarte precis: construirea României post-pandemice. De reușita PNRR depinde în mare măsură cum va arăta viitorul nostru

Iohannis: Avem un obiectiv foarte precis: construirea României post-pandemice. De reușita PNRR depinde în mare măsură cum va arăta viitorul nostru
Foto: Presidency.ro
Publicat: 28/05/2021, 13:17
Actualizat: 28/05/2021, 14:09

Preşedintele Klaus Iohannis a susținut, vineri, de la ora 13.00, o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni. Președintele a făcut precizări despre Planului Național de Redresare și Reziliență.

Planul prevede o alocare de 29,2 miliarde euro din fonduri europene (granturi nerambursabile și împrumuturi). Banii care vor fi alocați de Uniunea Europeană trebuie accesați până la data de 31 decembrie 2023. De asemenea, proiectele finanțate prin acest program trebuie finalizate până la 31 decembrie 2026, altfel vom fi nevoiți să returnăm banii.

„Am promulgat astăzi legea privind ratificarea deciziei referitoare la resursele proprii ale UE. Ratificarea acestei decizii este foarte importantă, pentru că face posibilă alocarea fondurilor de reziliență.

De acum înainte avem un obiectiv foarte precis: construirea României post-pandemice. România postpandemiecă este țara cu școli sigure și dotate modern, cu laboratoare funcționale, este țara cu administrație digitalizată, cu companii de stat reformate, cu un sector privat puternic și bine dezvoltat, cu noi oportunități de afaceri, o țară care protejează mediul, care alocă fonduri semnificative pentru reîmpădurire și combaterea schimbărilor climatice. Din fericire, le avem pe amândouă” a declarat Klaus Iohannis.

„Avem nevoie de un plan coerent și de bani”

Sunt foarte mulți bani – circa 80 de miliarde de euro. Sumele sunt relevante doar dacă se materializează cu adevărat. Fie că vorbim de sănătate, de educație, de infrastructura de transport, energie, agricultură sau de administrație publică, aceste fonduri pot produce schimbări fundamentale, îmbunătățiri ale nivelului de trai.  Se pot finanța reforme de care România are nevoie acută. Este o șansă uriașă, nu avem voie să o irosim”, a mai spus șeful statului.

„PNRR este un plan ambițios”

„Am făcut primul pas, dar adevărata provocare de acum începe, pentru că implementarea la timp e absolut esențială. Vreau să fim foarte bine pregătiți pentru punerea lui în aplicare și finalizarea reformelor propuse. Putem construi proiectul unei generații”,  a afirmat președintele României.

„De reușita PNRR depinde în mare măsură cum va arăta viitorul”

„Acest demers nu are culoare politică, chiar dacă a fost negociat de actuala coaliție Acest plan aparține României, iar implementarea sa se va întinde diincolo de mandatul Guvernului.

Abordările politicianiste nu fac decât să șubrezească. Apel către primari ca imediat după aprobarea planului să înceapă deja să pregătească proiectele. România post-pandemică nu e un concept abstract, ci o oportunitate istorică de a lăsa în urmă ceva durabil”, a mai spus Klaus Iohannis.

„Abordările politicianiste sau criticile în notă electorală nu fac altceva decât să şubrezească şansele sale de reuşită. Acum este momentul ca toate forţele politice responsabile să iasă din logica îngustă de partid, să dea dovadă de solidaritate, de responsabilitate şi să susţină cu toate forţele acest efort naţional. Fac un apel la guvernanţi să continue demersurile, inclusiv cele de comunicare, astfel încât, la nivel central, să fie foarte clare procedurile pentru accesarea proiectelor şi termenele pentru finalizarea reformelor. Fac, totodată, un apel către primari, către autorităţile locale, ca imediat după aprobarea Planului de către Comisia Europeană să înceapă deja să pregătească şi să identifice acele proiecte care se încadrează în condiţiile cerute”, este apelul şefului statului.

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Imagini rare cu Oana Cuzino în costum de baie. Arată impecabil la aproape 50 de...
FOTO. Cum a ajuns să arate Ioana Ginghină în costum de baie! Din acest motiv...
Nuduri artistice. Cum au celebrat americanii Ziua Picturii pe Corp. Imagini NECENZURATE
SOC in lumea sportului! Simona Halep este însărcinată cu primul copil?! SECRETUL s-a aflat:
Imagini unice cu Nadia Comăneci din 1984! Cine era misterioasă doamnă cu ochelari care a...
VIDEO ŞOC! O maşină merge pe contrasens pe A3. Aşa se produc tragediile pe şosea
AUR anunţă că iniţiază un proiect de lege anti-LGBT, similar cu cel din Ungaria
BANCUL ZILEI – Ion și Maria, partidă de amor sălbatic
AUR iniţiază un proiect de lege anti-LGBT identic cu cel din Ungaria, criticat vehement de...
Imagini rare cu Oana Cuzino în costum de baie. Arată impecabil la aproape 50 de...
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
E OFICIAL! Ajutoarele sociale vor crește anual. Klaus Iohannis a promulgat legea
Câte MII de EURO câștigă Ana Maria Popescu după JO 2020. Sportiva a răbufnit nervos...
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”
Rezultate Titularizare 2021: S-au publicat notele pentru educatori, profesori şi învăţători
ULTIMA ORĂ: O nouă epidemie a lovit România. Românii se infectează CU ZECILE! Este alertă...
Oana Zăvoranu o desființează pe Adelina Pestrițu. „Nu mai este ea femeia aia educată”
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...