Previziuni eșec moțiune cenzură PNL Guvern Dăncilă declarații

Publicat: 27/06/2018, 05:37
Actualizat: 04/07/2018, 12:49

Traian Băsescu este cel mai pesimist dintre liderii Opoziției în privința moțiunii de cenzură de astăzi.

„Cu moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă avem o problemă,” scrie Băsescu pe Facebook. „PSD-ul ne poate râde în nas după vot, chiar dacă Ludovic Orban declară zilnic la toate televiziunile că este în negocieri adânci dedicate reușitei moțiunii. Foarte probabil, nouă, opoziției PNL, USR și PMP, ne vor lipsi cam 50 – 70 voturi pentru a atinge cifra magică a reușitei, adică 233 voturi, ceea ce ne va penibiliza inclusiv în fața electoratului nostru, într-un moment în care PSD-ul lui Dragnea este bine zdruncinat și de evoluția economică a țării, dar și de cea de a doua condamnare a lui Dragnea.”

Băsescu critică momentul ales pentru depunerea moțiunii și crede că rezultatul ei va fi salvarea coaliției guvernamentale dintr-o fundătură politică.

„Oricum, cu moțiunea l-am scos pe Dragnea din dificultate, oferindu-i în mod nechibzuit o victorie consistentă în Parlament, în loc să-l lăsăm să se zbată în mocirla propriilor eșecuri și a frământărilor interne din partid,” scrie Băsescu. „Să vedeți de miercuri seara propagandă PSD de marcare a victoriei la moțiune, care vine ca O GURĂ DE OXIGEN pentru un PSD sufocat de propria-i mizerie.

Președintele PNL Ludovic Orban continuă să fie optimist, în ciuda semnalelor venite dinspre UDMR.

„N-aduce anul ce aduce ceasul,” a declarat Orban aseară, la un post de televiziune. „Poate le dă Dumnezeu acestor oameni să se gândească că votul de mâine este o alegere între a scăpa România de un regim profund nociv și acela de a-i fi slugi lui Dragnea. Cine nu votează moțiunea, înseamnă că acceptă să fie iobag pe feuda lui Dragnea.”

Liderul PNL a stat de vorbă marți cu președintele UDMR Kelemen Hunor, care a anunțat apoi că vor decide atitudinea față de moțiune miercuri dimineața, într-o ședință a grupurilor parlamentare. „Asta a fost discuția cu Ludovic Orban, foarte civilizată, onestă, pe cifre și câteva principii”, a declarat Hunor.”Niciun guvern nu este de neînlocuit. Sunt nemulțumit de exemplu, de ministrul Transporturilor și ce spune despre construcția de autostrăzi, de Negrescu cum gestionează faptul că anul viitor preluăm presedintia Consilului UE. Niciodată nu a existat vreun guvern, nici din care am făcut parte, de care să fiu complet mulțumit”.

Totuși, câteva ore mai târziu, după ce a discutat și cu liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, Kelemen Hunor a dat de înțeles că UDMR s-ar putea abține de la votarea moțiunii.”ABȚINEREA e o posibilitate. Noi am mai făcut această opțiune de foarte multe ori,” a declarat Hunor. „Matematic, aritmetic, în acest moment, lucrurile sunt foarte clare. Indiferent cum calculăm, ei au majoritate. Până când această majoritate există, există și Guvern.”

Kelemen Hunor și Calin Popescu Tăriceanu

Până acum, singurele opțiuni clare în favoarea moțiunii de cenzură sunt ale PNL, USR și PMP, la care s-ar adăuga parlamentarii culeși de Victor Ponta în Pro România.

USR votează moțiunea, dar se concentrează pe propriile acțiuni, pentru a atrage capital de imagine.”Suntem în grevă japoneză,” a declarat Dan Barna, care și-a chemat susținătorii în fața Parlamentului. „Cerem să se retragă sprijinul parlamentar lui Liviu Dragnea. Dacă acest partid pretinde că guvernează pentru România, ar trebui să își respecte măcar propriile reguli. Vom distribui zeci de mii de banderole, miercuri la ora 12.00, la Parcul Izvor. Invităm cetățenii României să fie alături de democrația din acest stat.” USR are propriul război cu Dragnea, după ce Camera Deputaților le-a interzis să mai aducă invitați în Parlament în această sesiune, drept pedeapsă că ultima oară, pe invitațiile USR au intrat în Casa Poporului câțiva protestatari care au perturbat discursul premierului Viorica Dăncilă.

Președintele PMP Eugen Tomac asigură Opoziția de votul parlamentarilor săi, dar până și din mesajul său lipsește convingerea victoriei. „PMP s-a alăturat demersului opoziției de a susține moțiunea de cenzură,” a spus Tomac. „Să sperăm că, împreună cu celelalte partide de opoziție, vom reuși mâine să zdruncinăm acest colos politic care și-a pierdut mințile.”

Eugen Tomac cu Traian Băsescu

Victor Ponta a confirmat că parlamentarii înregimentați în formațiunea Pro România vor vota moțiunea de cenzură, dar a observat imediat că UDMR a bătut palma cu Puterea. „Vom sprijini orice efort de înlocuire a actualului Guvern,” susține Ponta. „Ne dorim și vom sprijini ideea înlocuirii guvernului actual cu un Guvern mult mai competent.” El nu este la fel de optimist ca Orban și anunță deja eșecul moțiunii, printr-un mesaj postat pe Facebook.

Marți seara, într-o emisiune de televiziune, președintele PNL Ludovic Orban continua să-și expună viziunea despre schimbările din viața politică, acceptând până și varianta unui eventual guvern de largă coaliție cu ALDE.”Obiectivul nostru principal este căderea Guvernului, demantelarea lui Dragnea,” a declarat Orban. „Ceea ce am spus este, că după aceea, poate fi o formula de guvernare cu PNL, dacă există majoritate, poate fi o variantă a anticipatelor.(…)Orice formula care să ducă la un guvern care să respecte valori și principii, care să aducă România pe calea corectă, suntem dispuși să îl sprijinim. În niciun caz cu un premier PSD.”

Potrivit legii, pentru a fi adoptată, o moțiune de cenzură are nevoie de votul majorității deputaților și senatorilor. Așadar, din numărul total de 465 de parlamentari, moțiunea PNL are nevoie de 233 de voturi. Documentul a fost intitulat”Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgență națională!” și va fi citit în plenul reunit al Parlamentului, începând cu ora 14:00. Președintele PSD Liviu Dragnea a anunțat că parlamentarii PSD vor fi în sală, pentru a asigura cvorumul, dar nu vor vota.

Ludovic Orban

Concluzia zilei o putem culege din post scriptumul mesajului lui Traian Băsescu:

„Dar oare vom avea voturi câte semnături sunt pe moțiune, măi Ludovice? P.S. – Ludovice, dacă mă căutai, poate îți dădeam un sfat care să te ajute să nu pari „INCONȘTIENTUL VESEL” al politici românești”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață