Prima zi de audieri | Miniștrii propuși în Guvernul Orban răspund întrebărilor din Comisii / Boloș, Costache, Gheorghiu, Ciucă, Vela și Alexe, avizați favorabil pentru Fonduri Europene, Sănătate, Cultură, Apărare, Interne și Mediu / Cîțu, aviz negativ în comisie LIVE TEXT

Prima zi de audieri | Miniștrii propuși în Guvernul Orban răspund întrebărilor din Comisii /  Boloș, Costache, Gheorghiu, Ciucă, Vela și Alexe, avizați favorabil pentru Fonduri Europene, Sănătate, Cultură, Apărare, Interne și Mediu / Cîțu, aviz negativ în comisie LIVE TEXT
Publicat: 29/10/2019, 16:57

ORA 16:50Costel Alexe, propus ca ministru al Mediului, aviz favorabil în Comisia din Parlament

Deputatul PNL de Iași Costel Alexe a primit, marți, cu 23 de voturi „pentru”, un aviz favorabil în comisiile reunite parlamentare de specialitate pentru desemnarea sa ca ministru al Mediului. Cinci parlamentari au votat împotriva avizului pozitiv iar cinci s-au abținut.

Costel Alexe, în vârstă de 36 de ani, este vicepreședinte în Comisia pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților.

Acesta este cel mai tânăr ministru propus și s-a prezentat ca având, printre altele, un doctorat în climatologie și meteorologie.

„Sunt liberal, așa că de mâine nu trebuie să existe niciun dubiu că voi fi împotrivă să avem activități în ariile protejate, în păduri sau în Delta Dunării. Îmi doresc foarte mult să avem activități care să aibă în principal conservarea mediului înconjurător și să exploatăm moderat resursele regenerabile cu grijă față de mediu. (…) Cu votul dumneavoastră voi fi cel mai tânăr ministru din Cabinetul Orban, având doar 36 de ani, licențiat în geografie și geologie la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Master în Mediul actual și dezvoltare durabilă și doctor în climatologie și meteorologie. Țin foarte mult la acest domeniu, având și o importantă activitate în zona societății civile, înființând sau fiind membru în multe asociații studențești și de profil”, a declarat Costel Alexe la începutul audierii sale din comisie.

ORA 15:15 Marcel Vela, propus pentru Ministerul de Interne, aviz favorabil în comisia din Parlament

Marcel Ion Vela a primit, marți, aviz favorabil în comisia de specialitate din Parlament în urma audierii. Vela este propunerea PNL pentru Ministerul de Interne.

Marcel Ion Vela a primit 17 voturi „pentru” și 10 „împotrivă”, acesta primind aviz favorabil la finalul audierii.

Senatorul PNL Marcel Vela are 56 de ani și este propunerea PNL pentru funcția de ministru de Interne în Cabinetul Orban. Liberalul este secretar al Biroului permanent al Senatului și a avut trei mandate de primar al municipiului Caransebeș, în perioada 2004-2016.

Marcel Vela a fost președinte al Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță a Senatului, între februarie și septembrie 2018, potrivit CV-ului afișat pe site-ul Senatului. Senatorul PNL este membru în Comisia pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic, precum și în Comisia pentru învățământ.

Acesta s-a născut pe 2 iunie 1963 în Armeniș, județul Caraș Severin. Marcel Vela a absolvit Licerul Traian Doda din Caransebeș și Școala de Ofițeri în Rezervă – Lipova, precum și studii superioare, politehnice și științe juridice, potrivit sursei citate.

Trei mandate de primar al muncipiului Caranșebeș a avut liberalul, în intervalul 2004-2016, iar în perioada 2001-2004 a fost consilier municipal. Între anii 2000 și 2001 a fost prefect al județului Caraș-Severin.

Între 1996 și 2000 a fost consilier municipal, iar în perioada 1992 și 1996 a fost viceprimar al municipiului Caransebeș.

Vela este membru fondator al filialei PNL Caraș Severin din ianuarie 1990, conform sursei menționate

ORA 14:10 Nicolae Ciucă, propus pentru Ministerul Apărării, aviz favorabil în comisia din Parlament

Nicolae Ciucă a primit, marți, aviz favorabil în comisia de specialitate din Parlament în urma audierii acestuia.

Generalul în rezervă este propunerea PNL pentru Ministerul Apărării.

Citește continuarea…

13:35 Florin Cîțu, aviz negativ în comisie

Florin Cîțu, ministrul desemnat al Finanțelor a primit aviz negativ din partea comisiilor pentru buget ale Parlamentului

Citește continuarea…

ORA 13:25 Bogdan Gheorghiu, propus ministru al Culturii, a primit aviz favorabil în comisii

Deputatul PNL Bogdan Gheorghiu a primit, marți, aviz favorabil în ședința comisiilor reunite pentru cultură ale Parlamentului. Au fost 14 voturi „pentru”, cinci „împotrivă” și șase abțineri.

În cadrul comisiilor pentru cultură reunite ale Camerei Deputaților și Senatului liberalul a fost audiat, fiindu-i puse întrebări despre Roșia Montană, reabilitarea Muzeului Național de Istorie, Institutul Cultural Român sau măsurile pentru creșterea consumului de cultură în mediul rural, în condițiile în care sunt discrepanțe mari față de mediul urban.

Social-democrații i-au reproșat ministrul propus pentru portofoliul Cultură că este cam „subțire” programul PNL, în ceea ce privește domeniul culturii.

De exemplu, deputatul PSD Beatrice Tudor i-a spus lui Bogdan Gheorghiu că în program nu se regăsește nimic despre Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune, în timp ce senatorul PSD Lucian Romașcanu i-a spus că nu există cifre prevăzute, nici măcar cu aproximație privind măsurile pe care vrea să le ia dacă va fi la conducerea Ministerului Culturii.

Marți și miercuri sunt audiați toți cei 16 miniștri cu portofoliu nominalizați în Cabinetul Orban în comisiile parlamentare, urmând ca votul pentru învestirea Guvernului să fie dat, lunea viitoare, într-un plen reunit care începe la ora 14.00.

ORA 13:10 PSD și motivele votului împotriva lui Boloș. Mînzatu: Ați ezitat în finanțarea Aeroportului Brașov

Doi dintre parlamentarii PSD care au votat împotriva unui aviz favorabil în comisiile reunite pentru Ioan Marcel Boloș, propus la Ministerul Fondurilor Europene, au spus că nu au reușit să fie convinși politic. Roxana Mînzatu i-a reproșat că nu a făcut nimic privind finanțarea Aeroportului Brașov.

Citiți continuarea…

ORA 12:41 Victor Costache, despre dosarul său: Acuzațiile sunt nefondate. Expertizele mi-au fost favorabile

Victor Costache, a declarat, după ce a primit aviz favorabil în Parlament, că în dosarul de malpraxis are calitatea de suspect, a mai fost chemat de procurori la audieri și „toate expertizele au fost favorabile”. „Acuzațiile sunt nefondate”, mai spune Costache.

„E un dosar în curs, trebuie să lăsăm justiția să-și spună cuvântul. (…) A început în 2017. (…) Am fost (chemat de procurori, n.r.), am calitatea de suspect. În momentul de față, toate expertizele mi-au fost favorabile”, a declarat Victor Costache, după ce a primit aviz favorabil în Parlament.

Propunerea pentru ministerul Sănătății a evita să răspundă la întrebările cu privire la acuzațiile din dosar, adăugând doar că este vorba despre „malpraxis”: „Ne cramponăm cu întrebări”, a spus Costache.

„Ce a fost in presă că diagnosticul a fost incorect, că nu a existat medic de gardă, toate sunt acuzații nefondate. Înțelegem durerea familiei. Sunt acuzații nefondate, o parte nu se găsesc în plângere. (…) Diagnosticul nu a fost greșit. Nu contează plângerea, vorbim de realitate. (…) Acuzația este de malpraxis. (…) Medicul de gardă era la servici (sic!), erau doi medici de gardă care au intervenit în timp util. Nu are rost să politizăm un dosar medical”, a mai spus Victor Costache.

Victor Costache a primit, marți, aviz favorabil în comisia de specialitate din Parlament în urma audierii acestuia. Costache este propunerea PNL pentru Ministerul Sănătății.

În cadrul audierii sale, întrebat despre acuzațiile de malpraxis care i se aduc, Costache a spus că, dacă i se va schimba calitatea suspect, își va da imediat demisia de la minister.

Victor Costache, propus pentru Ministerul Sănătății, are 45 de ani, este chirurg cardiovascular, autor al mai multor premiere în domeniul chirurgiei endovasculare, specializat în Franța.

Medicul conduce un spital privat în Sibiu și este consilier al lui Ludovic Orban pe probleme de sănătate.

ORA 12:17 Victor Costache, propunerea pentru Ministerul Sănătății, aviz favorabil în comisia din Parlament

Victor Costache a primit, marți, aviz favorabil în comisia de specialitate din Parlament în urma audierii acestuia. Costache este propunerea PNL pentru Ministerul Sănătății.

În urma audierii din comisia de specialitate din Parlament, Victor Costache a primit aviz favorabil – 14 voturi „pentru” și 4 abțineri. Acesta este propunerea PNL pentru funcția de ministru al Sănătății.

În cadrul audierii sale, întrebat despre acuzațiile de malpraxis care i se aduc, Costache a spus că, dacă i se va schimba calitatea de „suspect”, își va da imediat demisia de la minister.

Victor Costache, propus pentru Ministerul Sănătății, are 45 de ani, este chirurg cardiovascular, autor al mai multor premiere în domeniul chirurgiei endovasculare, specializat în Franța.

Medicul conduce un spital privat în Sibiu și este consilier al lui Ludovic Orban pe probleme de sănătate.

ORA 11:55 V.Costache, la audierea din Parlament: În România se aruncă 150 de inimi și 300 de plămâni la gunoi

Victor Costache a spus, la audierea din comisia de specialitate din Parlament, că trebuie încurajat transplantul în România și a adăugat că în prezent 150 de inimi și 300 de plămâni sunt aruncați la gunoi pentru că nu avem centre de capabile să efectueze procedurile

„Este o legătură strânsă între chirurgie cardiovasculară copii si transplant. Ambele sunt deficitare în România. (…) În momentul de față, în România se aruncă 150 de inimi și 300 de plămâni la gunoi. Nu avem centre capabile să le implanteze. Asta este realitatea tristă”, a spus Victor Costache.

Propunerea pentru Ministerul Sănătății a mai spus că „trebuie să încurajăm activitatea de transplant”.

„Există un singur centru de transplant cardiac la Târgu Mureș unde se fac între 6 și 10 transplanturi pe an și trebuie să încurajăm realizarea acestei activități de transplant. Trebuie actualizată legea transplantului. În momentul de față este foarte greu ca un centru să fie acreditat pentru transplant deoarece condițiile sunt imposibile”, a mai declarat acesta.

ORA 11:25 Florin Cîțu este audiat în Parlament pentru funcția de ministru de Finanțe

Audierea miniștrilor cabinetului Orban în Parlament: Florin Cîțu, care ar urma să preia de la Teodorovici Finanțele României, răspunde întrebărilor

Audierea ministrul propus pentru Ministerul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, de către comisiile de specialitate, a început.

Primele 10 minute s-au purtat pe chestiuni de procedura, mod de punere a întrebărilor și privind raspunsurile pe care le va da ministrul desemnat, parlamentarii invocând cutumele practicate în comisie.

La ora transmiterii știrii, Florin Cîțu își prezintă activitatea.

ORA 11:07 Ioan Marcel Boloș, propus la Ministerul Fonduri Europene, avizat favorabil în Comisii

Ioan Marcel Boloș, propus ministru al Fondurilor Europene, a primit aviz favorabil, marți, în comisiile parlamentare reunite pentru afaceri europene. Votul a fost dat în urma audierii acestuia în forurile legislative, fiind 21 de voturi pentru, patru împotrivă și șase abțineri.

Eugen Teodorovici a cerut, marți, în timpul audierii propunerii PNL pentru Ministerul Fondurilor Europene Marcel Boloș, consemnarea unui vot favorabil din partea sa. Victor Ponta a cerut și el consemnarea unui vot „pentru” în comisia reunită. Ulterior, cei doi au părăsit sala, înaintea votului în Comisii.

Marcel Boloș, propunerea PNL pentru Ministerul Fondurilor Europene a fost audiat în cadrul comisiilor reunite pentru afaceri europene.

Marți și miercuri sunt audiați toți cei 16 miniștri cu portofoliu nominalizați în Cabinetul Orban în comisiile parlamentare, urmând ca votul pentru învestirea Guvernului să fie dat, lunea viitoare, într-un plen reunit care începe la ora 14.00.

ORA 10:53 Teodorovici îi cere lui Marcel Boloș să pună la dispoziție documentele legate de speța „Dan Barna”

Eugen Teodorovici i-a cerut lui Marcel Boloș, propus la Ministerul Fondurilor Europene, să pună la dispoziția organelor abilitate, atunci când i se va solicita, informațiile de care acesta dispune în cazul afacerilor cu fonduri europene ale lui Dan Barna.

„Vreau să mă asigur că dumneavoastră, ca ministru, veți asigura, atunci când sunt solicitate, toate informațiile pe care ministerul și dumneavoastră le veți cunoaște legate de speța Dan Barna. E singurul lucru pe care vă rog să îl faceți, să puneți la dispoziția organelor abilitate la toate informațiile care sunt necesare pentru a clarifica orice fel de speță”, a afirmat Eugen Teodorovici, marți, în cadrul audierii lui Marcel Boloș din comisia pentru Afaceri Europene.

Citiți în continuare…

ORA 10:31 V. Costache a vorbit despre dosarul său în Parlament: Dacă mi se va schimba calitatea, îmi dau demisia

Victor Costache, propunerea pentru a prelua ministerul Sănătății, este audiat, la ora transmiterii știrii, în comisia Parlamentului. Întrebat despre acuzațiile de malpraxis care i se aduc, Costache a spus că dacă va fi suspect, își va da imediat demisia de la minister.

„Voi răspunde tranșant, cred in Justiția din Romania și trebuie ca ea sa-și urmeze cursul. Dacă mi se va schimba calitatea de suspect în speță, îmi voi prezenta imediat demisia primului ministru. Adaug că înțeleg durerea familiei pentru pierderea pacientului. Au fost doi medici de gardă, niciunul nu a modificat ora decesului”, a spus Victor Costache în comisia de specialitate a Parlamentului, unde este audiat după ce a fost propus de PNL ca ministru al Sănătății.

Victor Costache ar fi vizat într-un caz de malpraxis.

Costache a mai vorbit și despre crizele din sistem de care se va ocupa când va prelua Ministerul Sănătății.

„În momentul de față, avem de gestionat câteva crize. Prima criză este criza rezidenților. În momentul de față, avem câteva mii de tineri, care sunt prinși, luați ostatici în acest joc politic. Acest lucru trebuie rezolvat imediat. (…) Suntem o țara care a pierdut peste 30.000 de medici, în ultimii 10 ani”, a mai spus propunerea PNM pentru Ministerul Sănătății.

ORA 10:30 Teodorovici și Ponta, voturi „pentru” Marcel Boloș în Comisia pentru Afaceri Europene

Eugen Teodorovici a cerut, marți, în timpul audierii propunerii PNL pentru Ministerul Fondurilor Europene Marcel Boloș, consemnarea unui vot favorabil din partea sa. Victor Ponta a cerut și el consemnarea unui vot „pentru” în comisia reunită.

Social democratul Eugen Teodorovici a cerut consemnarea votului său favorabil pentru propunerea PNL la Ministerul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, marți, în cadrul audierilor din Comisia reunită pentru Afaceri Europene. Acesta a părăsit ședința comisiei de audiere, pentru a participa la alte comisii parlamentare.

De asemenea, Victor Ponta a cerut și el consemnarea votului „pentru” nominalizarea liberalilor la Ministerul Fondurilor Europene.

„Deși nu o sa votez pentru învestirea Guvernului Orban, azi votez pentru dl. Boloș. Am lucrat cu el, l-am numit secretar de stat. Faptul că profesioniști din guvernul Ponta vor lucra în Guvernul Orban e un lucru foarte bun”, a spus Ponta înainte de a părăsi sala de ședință.

La ora transmiterii acestei știri, Marcel Boloș, propunerea PNL pentru Ministerul Fondurilor Europene este audiat în cadrul comisiei reunite entru Afaceri Europene,

Viorica Dăncilă a afirmat, luni, că toți parlamentarii din PSD care vor vota Guvernul Orban, vor trăda PSD și vor trebui să plece din partid. Ea a adăugat că cei care au demis Guvernul vor trebui să își asume responsabilitatea de a strânge voturile necesare pentru învestire.

Știrea inițială. Miniștrii propuși în Guvernul Orban vor fi audiați, marți și miercuri, în comisiile parlamentare, între orele 9.00 și 15.00, potrivit programului oficial. Votul pentru învestirea noul Executiv este programat să aibă loc într-un plen reunit lunea viitoare, de la ora 14.00.

Prin urmare în ședințele Comisiilor parlamentare de specialitate reunite de marți vor fi audiați:

9.00 – Ion Marcel Boloș, ministrul propus al Fondurilor Europene, audiat marți în ședința Comisiilor reunite pentru afaceri europene ale Camerei Deputaților și Senatului.

10.00 – Victor Costache, propus la Ministerul Sănătății, va fi audiat, marți, ora 10.00, în Comisiile reunite pentru sănătate.

11.00 – Florin Cîțu, propus ministru al Finanțelor, audiat marți în Comisiile pentru buget ale Camerei Deputaților și Senatului.

12.00 – Bogdan Gheorghiu, propus ministru al Culturii, urmează să fie audiat, miercuri, în Comisiile reunite pentru cultură ale Camerei Deputaților și Senatului.

13.00 – Nicolae Ciucă, propus la Ministerul Apărării, va fi audiat marți în Comisiile reunite pentru apărare.

14.00 – Marcel Vela, propus pentru portofoliul Interne, va fi audiat, marți, în Comisiile reunite pentru apărare ale Parlamentului.

15.00 – Adrian Nechita Oros, nominalizat ministru al Agriculturii, va fi audiat, marți, la ora 15.00, în Comisiile reunite pentru agricultură

15.00 – Costel Alexe, propus la Ministerul Mediului, va fi audiat în Comisiile reunite pentru Mediu ale Parlamentului.

Miercuri vor fi audiații următorii:

9.00 – Ionuț Stroe, propus la Ministerul Tinererului, va fi audiat, miercuri, în ședința comisiile reunite pentru învățământ, știință, tineret și sport ale Camerei Deputaților și Senatului.

10.00 – Monica Anisie, propusă la Ministerul Educației, va fi audiată în Comisiile reunite pentru învățământ.

11.00 – Virgil Popescu, propus ministru al Economiei, audiat miercuri în Comisiile economice reunite ale Parlamentului.

12.00 – Ion Ștefan, propus la Ministerul Dezvoltării, va fi audiat, miercuri, în Comisiile reunite pentru administrație publică.

13.00 – Bogdan Aurescu, nominalizat la Ministerul de Externe, este programat pentru audieri în Comisiile reunite pentru politică externă, miercuri.

14.00 – Violeta Alexandru, propusă la Ministerul Muncii, va fi audiată, miercuri, în Comisiile reunite pentru Muncă și comisiile reunite pentru drepturile omului.

15.00 – Cătălin Predoiu, propus la Ministerul Justiție, va fi audiat miercuri în ședința a patru comisii reunite și anume juridică, cea de constituționalitate, cea pentru cercetarea abuzurilor și cele pentru drepturile omului.

15.00 – Lucian Bode, nominalizat la Ministerul Transporturilor, va fi audiat în comisiile reunite pentru transporturi și cele reunite pentru comunicații, tot miercuri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului