Primele reacții după ce Grindeanu a cerut vacantarea posturilor de miniștri la Dezvoltare și Interne: „Ne confruntăm cu o veritabilă lovitură de stat”

Primele reacții după ce Grindeanu a cerut vacantarea posturilor de miniștri la Dezvoltare și Interne: Ne confruntăm cu o veritabilă lovitură de stat
Publicat: 16/06/2017, 22:14
Actualizat: 17/06/2017, 00:07

„Cred că demisiile acceptate de premierul așa-zis în funcție sunt motivele sale personale sau să spunem complexele dânsului. Mă așteptam ca Sorin Grindeanu să preia interimatul de la Dezvoltare, având așa-zisa sa experiență în administrație. Ca de obicei, cum a făcut în șase luni, premierul fuge de muncă și de răspundere. Am încercat să asigur și în această perioadă funcționarea ministerului, orice act a fost îndeplinit, orice blocaj anunțat e în imaginația sa”, a declarat Sevil Shhaideh, la Antena 3, adăugând faptul că Sorin Grindeanu a avut întotodeauna o problemă cu faptul că nu a fost prima opțiune în iarnă pentru funcția de premier.

La rândul său, ministrul demisionar al Afacerilor Interne, a declarat că „ne confruntăm cu o veritabilă lovitură de stat”, făcând referire la refuzul premierului Sorin Grindeanu de a demisiona din funcție.

„În acest moment cred că ne confruntăm cu o veritabilă lovitură de stat. Este premier în funcție până la o moțiune dar e singur. Un premier nu poate să își facă treaba fără cabinet. Încercarea disperată de a face un cabinet punând presiune și negociind însemnă că ti-ai propus să creezi o structură care nu este constituțională. O încercare disperată de a impune un guvern eludând Constituția”, a declarat Carmen Dan, la același post de televiziune, adăugând faptul că există și o luptă pentru informații, în contextul în care DGIPI a devenit operațională.

Referindu-se la numirea lui Victor Ponta în funcția de șef al Secretariatului General al Guvernului, vicepremierul demisionar a declarat că această decizie arată, de fapt, „cine e în spatele lui Sorin Grindeanu”.

„Se va întâmpla ce a fost și în 2015 să vedeți ani de guvernare pe Facebook”, a mai spus Sevil Shhaideh.

„Este clar acum cu mintea cui gândește domnul Grindeanu”, a spus, totodată, Carmen Dan, opinând că Ponta și-a dorit să fie din nou premier.

În plus, ministrul demisionar al Internelor susține că numirea lui Ponta este nelegală.

„S-a pus o presiune extraordinară pe secretarul general al Guvernului. Aceste acte sunt nelegale. În mod normal ar trebui desființate”, a mai afirmat Carmen Dan.

Reamintim că premierul Sorin Grindeanu cere președintelui Klaus Iohannis vacantarea posturilor de miniștri la Dezvoltare și Interne, trimițând deja la Palatul Cotroceni propunerile ca el să preia interimatul la Ministerul de Interne, iar ca Augustin Jianu, singurul ministru care, de altfel, nu a demisionat, să preia locul lui Sevil Shhaideh.

Premierul Sorin Grindeanu a trimis către Administrația Prezidențială propunerile de vacantare a posturilor de ministru al Afacerilor Interne și de viceprim-ministru, ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, se arată într-un comunicat de presă al Executivului, citat de Mediafax.

Tototdată, au fost trimise și propunerile de numire, ca interimari, a lui Augustin Jianu în funcția de vicepremier, ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene și a premierului Sorin Grindeanu în funcția de ministru al Afacerilor Interne.

Augustin Jianu, ministrul Comunicațiilor, este singurul din Guvernul condus de Sorin Grindeanu care a anunțat, de joi, că nu demisionează din funcție decât dacă i-o va cere premierul.

Cele două propuneri vin la scurt timp după ce Sorin Grindeanu a reușit, vineri seara, să îl elimine pe Mihai Busuioc de la conducerea Secretariatului General al Guvernului (SGG), deși acesta a refuzat să contrasemneze decizia lui Sorin Grindeanu de a-l elibera din funcție, blocând astfel pe moment publicarea ei în Monitorul Oficial și deci accederea lui Victor Ponta în această funcție. Orice decizie a premierului trebuie contrasemnată de șeful SGG, conform legii.

Grindeanu a emis, însă, o decizie prin care un secretar de stat din SGG, Alexandru Ghigiu, i-a preluat atribuțiile lui Busuioc, pe motiv că Busuioc nu a venit la serviciu și refuză să își îndeplinească atribuțiile legale, în acest sens existând și o adresă oficială. Printr-o decizie emisă imediat după aceasta și contrasemnată de Ghigiu, care se afla temporar și oficial în „fotoliul” lui Busuioc, Grindeanu l-a eliberat din funcție pe Busuioc de la șefia SGG și l-a numit în această funcție pe Victor Ponta.

Cele două decizii au fost publicate în Monitorul Oficial în jurul orei 18:30, intrând astfel în vigoare. Monitorul Oficial se află în subordinea Secretariatului General al Guvernului, care era condus în continuare de Mihai Busuioc.

Ironia situației face ca exact Victor Ponta să fi fost cel care, în 2012, trecea Monitorul Oficial din subordinea Parlamentului în cea a SGG, introducând printr-o ordonanță de urgență și obligativitatea contrasemnării deciziilor premierului de către șeful SGG.

Mihai Busuioc provine din garnitura de oameni ai lui Liviu Dragnea, lucrând cu acesta la Ministerul Dezvoltării.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Este obligatoriu până pe 25 iunie. Regulile oficiale au fost anunțate chiar acum
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Mâncarea preferată a românilor de 1 Mai. Care a fost cea mai scumpă comandă?