VIDEO | Raluca Turcan: ”Stagiul minim de cotizare rămâne la 15 ani, se poate cumpăra vechime”. Ce spune despre pensia specială, chiar și de 100 de ori mai mare decât pensia minimă

VIDEO | Raluca Turcan: ”Stagiul minim de cotizare rămâne la 15 ani, se poate cumpăra vechime”. Ce spune despre pensia specială, chiar și de 100 de ori mai mare decât pensia minimă
Raluca Turcan: „Stagiul minim de cotizare este important să rămână minim 15 ani,de asemenea pensiile vor fi recalculate după o nouă formulă care va include și indicele de corecție”
Publicat: 02/06/2021, 23:08
Actualizat: 03/06/2021, 12:45

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a spus, la Digi 24, că pensiile vor fi recalculate ținându-se seama și de indicele de corecție, dar stagiul minim de cotizare va rămâne la 15 ani. De asemenea, se vor putea cumpăra maximum 6 ani vechime, pentru a accesa pensia minimă socială.

„În România, avem  930.000 de beneficiari de pensie minimă socială de 800 de lei, care pentru a o accesa au nevoie de un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Așadar, rămâne stagiul minim de cotizare. De asemenea pensiile vor fi recalculate după o nouă formulă, care va include și indicele de corecție”, a explicat Turcan.

Legat de afirmațiile că în noua lege va fi eliminat indicele de corecție, ceea ce ar putea conduce la scăderi de pensii, Raluca Turcan a spus că acesta se va regăși într-o noua formulă de calculare a pensiilor.

Întrebată ce face acel indice, ministrul a răspuns: „ Indicele de corecție este un indicator scos din burtă de către PSD pentru a echilibra sistemul de pensii. Când au trecut contribuțiile de la angajator la angajat, acest indice de corecție a explodat și am ajuns la o inechitate nejustificată în sistemul de pensii, în care oamenii pensionați în zile diferite, doar pentru că au avut un indice de corecție diferit, au beneficiat de pensii și cu 40% mai mari unii față de alții, în condiții egale de muncă”.

Noua formulă de calcul va aduce o predictibilitate în privința calculării pensiilor pe termen lung și orice majorare de pensie va fi ”scoasă din pixul politicienilor”.

”Știm foarte bine că, ani la rând, milioane de pensionari au fost amăgiți cu creșteri spectaculoase de pensii, cele mai multe nesustenabile. Vă dau exemplul anului 2019, când pensionarii erau amăgiți că pensiile vor crește cu 40%, însă în 2019 deja deficitul la bugetul de pensii era de 3.2 miliarde, cheltuielile erau de aproximativ 69 de miliarde și lor li se promiteau pensii cu 40% mai mari, care ar fi condus în anul 2021 la un buget de aproximativ cu 58 de miliarde mai mult, iar în anul 2022, la 152 de miliarde, asta înseamnă minciună crasă în privită sistemului de pensii”, a adăugat Raluca Turcan.

Legat de afirmația premierului Florin Cîțu că dacă în următorii 15 ani nu se schimbă nimic, sistemul de pensii va fi în colaps, Turcan spune că „deja sistemul de pensii dă dovadă de slăbiciune cruntă, întrucât deficitul la bugetul de asigurări sociale este de 16,7 miliarde de lei, adică din bugetul de stat, din taxe colectate de la toți românii, se transferă la bugetul de asigurări sociale 17 miliarde. Acest deficit ar crește dacă noi nu am face absolut nimic”.

La ”povara” sistemul de pensii se adaugă și sumele foarte mari de la pensiile speciale. Dacă aceste pensii speciale vor fi eliminate, deficitul sistemului național de pensii s-ar reduce cu până la 5 miliarde de lei, a precizat ministrul Muncii.

„Povara financiară a pensiilor speciale nu este uriașă, ea se rezumă la câteva miliarde, până în 5 miliarde, însă acolo este o chestiune de inechitate crasă, întrucât un beneficiar de pensie specială poate să aibă și o pensie maximă de 79.000 de lei, în timp ce un benefiar de pensie în sistemul public poate să aibă o pensie minimă de 800 de lei. Media între cele două sisteme – în sistemul pubic, pensia medie este de aproximativ 1.500 de lei, iar în sistemul de pensii speciale este de aproximativ 9.500 de lei”, a declarat ministrul Muncii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”