Răspunsul MAE la scrisoarea celor 7 ambasadori despre Legile Justiției: Suntem deschiși pentru un dialog cu partenerii noștri europeni

Răspunsul MAE la scrisoarea celor 7 ambasadori despre Legile Justiției: Suntem deschiși pentru un dialog cu partenerii noștri europeni
Publicat: 22/12/2017, 14:09

„Am luat notă de poziția exprimată de cei 7 parteneri și aliați ai României cu privire la evoluțiile din domeniul justiției. Reasigurând asupra atașamentului nostru ferm pentru valorile Uniunii Europene, ne exprimăm deschiderea pentru un dialog real și concret cu partenerii noștri europeni, acum când avem textele legilor adoptate de Parlament. De asemenea, vom continua consultările și cu Comisia Europeană”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe, ]ntr/un comunicat de presă remis vineri MEDIAFAX.

MAE mai arată că orice analiză a evoluțiilor din justiție trebuie să țină cont și de un dialog cu reprezentanții din Parlament.

„Menționăm că nicio inițiativă cu impact asupra cetățenilor nu este adoptată în lipsa unor dezbateri parlamentare, consultări și comunicări publice organizate de instituțiile abilitate și de Parlament”, potrivit sursei citate.

Ministerul Afacerilor Europene reiterează, în finalul comunicatului de presă, ideea potrivit căreia întărirea statului de drept și lupta împotriva corupției fac parte din prioritățile asumate de Guvern.

Ambasadele Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franței, Germaniei, Olandei și Suediei au solicitat, joi, prin intermediul unui comunicat, ca factorii implicați în proiectul de reformă a justiției să evite orice acțiune care ar putea duce la slăbirea independenței sistemului judiciar și să ceară avizul Comisiei de la Veneția.

„Noi, reprezentanți ai țărilor partenere din Uniunea Europeană, dorim să ne reafirmăm apartenența la destinul nostru comun împreună cu România, bazat pe valori comune și în special pe statul de drept. Recunoaștem că România a făcut, în ultimul deceniu, progrese semnificative în ceea ce privește construirea unui parcurs și aplicarea unor reforme credibile în domeniul justiției. Cu toate acestea, convingerea noastră este că legile adoptate recent privind reforma justiției, în forma lor actuală, precum și recentele amendamente propuse la Codul Penal și Codul de Procedură Penală, riscă să pună în pericol aceste progrese”, se arată într-un comunicat de presă comun al ambasadelor Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franței, Germaniei, Olandei și Suediei în România.

Sursa menționată precizează că la reuniunea Consiliului din 12 decembrie, Uniunea Europeană a adoptat concluzii pe tema Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) cu privire la reforma sistemului judiciar și lupta împotriva corupției în România, iar aceste concluzii subliniază, în special, „necesitatea predictibilității, a transparenței depline și a consultărilor incluzive” în ceea ce privește reforma justiției.

„În plus, Consiliul solicită României să evite orice pas înapoi. În acest context, facem apel la părțile implicate în proiectul de reformă a justiției să evite orice acțiune care ar putea duce la slăbirea independenței sistemului judiciar și a luptei împotriva corupției și să ceară, fără întârziere, avizul necesar al Comisiei de la Veneția, pentru a menține astfel independența sistemului judiciar și a păstra intact procesul de reformă în general. Avem încredere că toți actorii politici implicați vor acorda atenția cuvenită acestor preocupări legitime, în concordanță cu angajamentul nostru european comun, și vom fi în continuare gata să sprijinim România în eforturile ei de a reafirma acest angajament”, se mai arată în comunicatul de presă.