REACȚIA DURĂ a liderului UDMR, după condamnarea lui Marko Attila

REACȚIA DURĂ a liderului UDMR, după condamnarea lui Marko Attila
Publicat: 01/07/2012, 16:17
Actualizat: 01/07/2012, 16:17

Consiliul Reprezentanților Unionali a adoptat, duminică, o luare de poziție față de condamnarea fostului secretar de stat Marko Attila în dosarul retrocedării Colegiului „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, șeful UDMR, Kelemen Hunor, declarând că sentința e îndreptată împotriva comunității maghiare.

Consiliul Reprezentanților Unionali, miniparlamentul UDMR, întrunit, duminică, la Târgu Mureș, a adoptat o luare de poziție prin care își exprimă sprijinul pentru fostul secretar de stat în Departamentul pentru Relații Interetnice Marko Attila, condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra interesului public în dosarul restituirii Colegiului „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Luarea de poziție a fost adoptată de reprezentanții CRU în unanimitate, în aceasta arătându-se că acuzațiile „sunt lipsite de fundament”, fiind vorba de un „proces politic” și de „o adevărată vânătoare de vrăjitoare, cu o hărțuire rău intenționată îndreptată, evident, și împotriva celor care reprezintă interesele maghiarilor”.

„Îi asigurăm pe cei afectați în urma acestui caz de restituire și asigurăm opinia publică de faptul că Uniunea Democrată Maghiară din România va face tot ce îi stă în putință pentru ca problema procesului Mikó să ajungă la cunoștința celor mai importante foruri internaționale”, se arată în luarea de poziție, prin care se face apel la biserici, la sfera civilă și comunitatea maghiară din Transilvania „să își exprime larga solidaritate civică”.

„UDMR reacționează cu indignare și deosebită surprindere la faptul că Marko Attila a fost condamnat, în primă instanță, la trei ani de închisoare cu executare. DNA a intentat acțiune în justiție pentru abuz împotriva interesului public, în legătură cu retrocedarea Colegiului «Székely Mikó». Condamnăm categoric demersul penal împotriva lui Marko Attila și considerăm nedreaptă decizia luată în prima instanță. (…) Prin această decizie judecătorească în primă instanță nu numai că este hărțuit secretarul de stat, dar în același timp este renaționalizată clădirea Colegiului «Székely Mikó», iar Biserica Reformată este obligată să plătească o despăgubire în valoare de 1.100.000 de lei. În acest fel, principiile statului de drept sunt călcate în picioare cu desăvârșire. În opinia noastră, suntem martorii unuia dintre cele mai josnice atacuri suferite de comunitatea maghiară din Transilvania. UDMR consideră de nepermis și inacceptabil faptul că este compromis în această manieră necinstită un politician responsabil care și-a dus la îndeplinire îndatoririle ținând seama de interesele comunității maghiare din România și ale Uniunii. În același timp, considerăm revoltător faptul că, prin această decizie, justiția din România practic întoarce timpul și evocă cea mai întunecată perioadă comunistă, atunci când decide renaționalizarea unui imobil aparținând bisericii”, se mai arată în textul documentului adoptat de CRU.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat de la tribuna CRU că este nevoie de o solidarizare a reprezentanților Uniunii cu Marko Attila, dar și cu ceilalți inculpați din acest dosar, întrucât aceștia „au lucrat cinstit” și n-au făcut niciun act de corupție, arătând că între timp denunțătorul a fost arestat și condamnat într-un alt dosar.

El a susținut că prin sentința de condamnare a lui Marko Attila are loc de fapt „renaționalizarea” Colegiului „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, ceea ce „va da înapoi democrația” din România.

La rândul său, primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a susținut că există „pericolul reîntoarcerii perioadei Ceaușescu”, întrucât prin această sentință „nu Marko Attila, ci membrii comunității au fost condamnați la trei ani de închisoare” și că, în timp ce bisericile maghiare sunt „văduvite” de imobilele care le-au aparținut, Biserica Ortodoxă Română primește clădiri care nu i-au aparținut.

„Se încearcă renaționalizarea unor clădiri care au aparținut bisericilor reformată, unitariană, evanghelică. E important să vă dați seama că această sentință penală e dată împotriva comunității maghiare”, a spus Antal Arpad.

Ulterior, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat presei că luarea de poziție nu înseamnă o ingerință a reprezentanților Uniunii în actul de justiție, ci exprimă un punct de vedere legat de un caz „absolut legal, de retrocedare”.

„CRU nu poate și nici nu intervine în actul de justiție, dar putem spune care este părerea noastră despre un act absolut legal, de retrocedare. Au fost peste 1.700 de retrocedări către cultele maghiare și un singur caz (de condamnare), unde lucrurile erau foarte clare, fiindcă pe baza legii s-a făcut retrocedarea. Această condamnare e, sigur, în prima instanță, pentru că urmează apelul și, mă rog, mai multe proceduri încă trebuie duse până la capăt. Noi suntem solidari cu cei care au respectat legea, au luat decizia conform legii și noi credem că nu putem să ne întoarcem într-o epocă totalitară, unde sigur, acum cu alte mijloace, cu mijloacele justiției, renaționalizezi proprietățile. Fiindcă dacă mergem pe această idee, astăzi se întâmplă cu Colegiul Mikó de la Sfântu Gheroghe, mâine se întâmplă cu (Colegiul) Bolyai de la Târgu Mureș sau cu alte școli și alte clădiri care au fost retrocedate proprietarilor de drept și pe baza legii, nu pe altă bază, nu pe hârtii semnate «pe picior» și așa mai departe. Eu sunt convins că obligația noastră este să fim fermi și să mergem pe principiul pe care am mers 22 de ani – averile confiscate, imobilele confiscate trebuie retrocedate, așa cum scrie legea. Și în cazul Colegiului Mikó s-a întâmplat acest lucru, suntem solidari cu colegii noștri”, a spus el.

Kelemen Hunor s-a declarat „absolut de acord” cu cele afirmate de Antal Arpad, susținând, la rândul său, că sentința ar fi îndreptată împotriva comunității maghiare și chiar împotriva Bisericii Reformate.

„Absolut, fiindcă (sentința) nu este îndreptată împotriva unui singur om, sunt trei persoane de fapt acolo (în dosar – n.r.). Este îndreptată împotriva bisericii și împotriva comunității maghiare, fiindcă nu numai că ei au fost condamnați, dar se restabilește (prin sentință) situația care exista înainte de retrocedare, deci se face o renaționalizare a Colegiului Mikó. Nu este de acceptat, fiindcă poate mâine se va lua de la persoane fizice – acum s-a luat înapoi sau se încearcă să se ia înapoi de la un cult, de la o biserică, de la Biserica Reformată, mâine poate de la dumneavoastră sau alții care sunt proprietari, persoane fizice. Asta este problema. Proprietatea este sfântă, până la urmă, și este ocrotită și de Constituție”, a arătat el.

Fostul secretar de stat Marko Attila, acuzat de abuz în serviciu contra interesului public pentru restituirea Colegiului „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare de Judecătoria Buzău, decizia instanței nefiind definitivă.

„Condamnă inculpatul Marko Attila-Gabor la o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, săvârșită în dauna părții vătămate municipiul Sfântul Gheorghe, în 14 mai 2002”, potrivit site-ului portal.just.ro.

În acest dosar mai au calitate de inculpați Tamaș Maroșan și Silviu Clim. Maroșan a fost, de asemenea, condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, în timp ce Clim a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru aceeași acuzație, instanța stabilind în cazul acestuia un termen de încercare de cinci ani. Pe perioada termenului de încercare, Clim trebuie să respecte o serie de interdicții și obligații stabilite de instanță, între acestea să nu poarte arme sau să nu săvârșească noi infracțiuni.

Totodată, Judecătoria Buzău a dispus confiscarea specială de la Eparhia Reformată din Ardeal a sumei de 1.137.856 de lei.

Decizia instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în termen de zece zile de la pronunțarea sentinței.

Procurorii DNA Brașov i-au trimis în judecată, în decembrie 2010, pe Attila-Gabor Marko, fost subsecretar de stat la Oficiul Regional pentru Relații Interetnice din cadrul Ministerului Informațiilor Publice, Tamas Marosan, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal, și Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiției, acuzați de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave, informa DNA.

Procurorii au stabilit că, în 2002, cei trei au făcut parte din comisia specială de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunităților cetățenilor aparținând minorităților naționale din România, înființată în baza OUG 83/1999.

Cei trei acuzați au întocmit, în 14 mai 2002, o notă de constatare în care au arătat, contrar realității, că un imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe, județul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe și l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul în discuție a avut destinația de școală din momentul edificării construcției și în prezent include două instituții de învățământ: Liceul Teoretic „Szekely Miko” Sfântu Gheorghe și Liceul Teologic Reformat.

Această retrocedare a fost posibilă cu încălcarea atribuțiilor celor trei inculpați în cadrul comisiei, având competențe în privința examinării legalității cererilor de restituire, de analizare a documentelor depuse în susținerea cererilor și de adoptare a deciziilor în concordanță cu aceste documente, susțineau procurorii.

De asemenea, în cursul lunii aprilie 2002, Ministerul Administrației Publice stabilise că imobilul respectiv nu putea fi retrocedat în baza OUG 83/1999. În principal, retrocedarea s-a făcut în baza unui extras de carte funciară nevalabil, emis în 1990, cât și a Cărții Funciare care nu avea traducere autorizată în limba română, documente care fuseseră depuse în fotocopie de Eparhia Reformată din Ardeal.

Prin aceste fapte, acuzații au prejudiciat statul român cu aproximativ 1.300.000 de euro, reprezentând valoarea imobilului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Halep, aproape de MARELE VIS. Tatăl său a dat personal vestea fabuloasă
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto