Realizările lui George Maior, ca ambasador al României în SUA. Mandatul său a durat aproape șase ani

Realizările lui George Maior, ca ambasador al României în SUA. Mandatul său a durat aproape șase ani
Fostul ambasadorul al României în SUA George Cristian Maior / Sursă FOTO: washington.mae.ro

George Maior și-a încheiat mandatul de ambasador al României în Statele Unite ale Americii (SUA), după o misiune diplomatică de aproape șase ani.

Președintele Iohannis, care l-a rechemat deja în țară pe George Maior, l-a numit pe acesta în data de 29 iunie 2015 în calitatea de ambasador al României în SUA, acesta luându-și efectiv în primire postul pe 17 septembrie 2015.

Înainte de a ocupa această funcție, Maior a fost – timp de opt ani – seful Serviciului Roman de Informatii (SRI), amintește economica.net.

În urmă cu câțiva ani, după ce a fost audiat în Comisia de politică externă a Senatului, ambasadorul României la Washington declara că și-a făcut datoria în interesul național românesc și profesional și că parteneriatul România – SUA este este la cel mai înalt nivel calitativ. Tot atunci a spus că ar fi o greșeală să fie rechemat din postul de ambasador, dintr-un interes politic.

Eu mi-am făcut datoria în interesul naţional românesc şi profesional, consider eu, şi nu numai, ci foarte mulţi colegi din MAE. Parteneriatul româno-american este la cel mai înalt nivel calitativ şi acest lucru se datorează şi prestaţiei Ambasadei şi ambasadorului. Dacă există un interes politic pentru rechemarea mea, acel interes trebuie să fie explicat. Eu nu mi-l explic, iar din punct de vedere profesional, nu am ce să îmi reproşez. Ar fi, după părere mea, o greşeală politică în ceea ce priveşte relaţia româno-americană, dar aceasta este la latitudinea factorului politic, eu sunt un singur om care încerc să îmi fac datoria, ei sunt o coaliţie care deţin puterea”, a declarat George Maior, în septembrie 2018, după audieri.

De-a lungul timpului, George Maior a publicat numeroase articole și cărți referitoare la drepturile omului, concepte de drept public, precum și pe teme de relații internaționale, gândire strategică, studii de securitate și de intelligence, acesta fiind fost profesor universitar și coordonator de doctorat în cadrul Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București.

În mandatul lui George Maior au avut loc două întâlniri Iohannis-Trump, la Casa Albă

În data de 9 iunie 2017, Klaus Iohannis a devenit primul șef de stat din Europa Centrală și de Est care a fost primit de președintele Donald Trump la Casa Albă, vizita sa în SUA desfășurându-se în perioada 4-9 iunie.

Șeful statului român a participat, atunci, la Forumul Global al American Jewish Committee, unde a primit cea mai înaltă distincţie a organizaţiei.

Președintele Iohannis a mers să discute cu Trump modalitățile de aprofundare a relațiilor și de întărire a Parteneriatului între SUA și România, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic.

Prima întâlnire dintre Iohannis și Trump a avut loc cu o săptămână înainte de cea de la Casa Albă, la summitul NATO de la Bruxelles.

Liderul de la Casa Alba le-a cerut membrilor NATO să-și onoreze obligațiile financiare față de Alianță, sugerând că unele țări contribuie prea puțin și SUA prea mult, ceea ce, în opinia sa, nu este corect față de contribuabilii din SUA.

Domnule Președinte, sunt foarte bucuros că am avut o întâlnire atât de bună. Acest lucru se datorează leadership-ului dumneavoastră puternic și se datorează, de asemenea, parteneriatului nostru solid. Faptul că sărbătorim anul acesta 20 de ani de Parteneriat Strategic este important pentru țările noastre și este important să știm – și aș vrea să subliniez acest lucru – că acest parteneriat cu Statele Unite ale Americii a conturat traiectoria României de astăzi, o democrație solidă, cu o creștere economică solidă și sustenabilă și care este alături de trupele SUA în Afganistan și în Irak. Domnule Președinte, acest parteneriat a contribuit foarte mult la ceea ce este România astăzi. Parteneriatul nostru a fost și este foarte important și nu doar că trebuie să continue, ci să devină și mai puternic. Acest parteneriat trebuie să definească relația noastră bilaterală și să contribuie la soluționarea multor probleme”, a declarat, atunci, Klaus Iohannis.

A doua întâlnire pe care presedintele Klaus Iohannis a avut-o la Casa Alba cu presedintele Trump a avut loc doi ani mai târziu, în luna august.

Klaus Iohannis a devenit, astfel, primul președinte român invitat la Casa Albă de două ori în același mandat, cea din 2017 fiind o vizită oficială, iar cea din 2019 fiind o vizită de lucru.

Întâlnirea lui Teodor Meleșcanu cu secretarul de stat american Mike Pompeo la Washington

Teodor Meleşcanu, ministru de Externe la acea vreme, şi secretarul de stat american Mike Pompeo au discutat, la Washington, în aprilie 2019, despre importanţa eforturilor României de combatere a corupţiei, despre agresiunea rusă şi despre rolul României în menţinerea stbilităţii în regiunea Mării Negre, conform Departamentului de Stat american.

Ministrul afacerilor externe Teodor Meleşcanu a avut o întâlnire oficială de lucru, la Washington, cu secretarul de stat american Michael Pompeo, la 1 aprilie. La întrevedere au mai participat ambasadorul României în SUA, George Maior, subsecretarul de stat pentru afaceri politice, David Hale şi asistentul secretarului de stat pentru afaceri europene, Philip Reeker. Cei doi oficiali au abordat o gamă largă de subiecte de actualitate de pe agenda bilaterală, subliniind interesul şi eforturile comune ale ambelor guverne, român şi american, pentru dezvoltarea şi intensificarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii. Ministrul român a subliniat importanţa vizitelor bilaterale la nivel înalt la Washington şi Bucureşti pentru dezvoltarea relaţiei bilaterale”, anunţa MAE atunci.

Participarea lui Maior la învestirea lui Joe Biden

George Maior a participat la un moment istoric pentru Statele Unite ale Americii, și anume la ceremonia de învestire a celui de-al 46-lea președinte american, Joe Biden, pe 20 ianuarie 2021.

Un moment important, istoric pentru America și pentru lume, aș spune. Am fost invitat să particip la această ceremonie. Într-adevăr, ea a fost diferită de alte evenimente similare datorită unor factori cunoscuți: pandemia, bineînțeles, condițiile de securitate. Dar important, dincolo de ritualul transferului de putere marcat de o asemenea ceremonie prin depunerea jurământului de către președinte și vicepreședinte, important în acest context este mesajul pe care America îl aude de la noii săi conducători, fapt care a marcat și de data aceasta evenimentul ca atare. Un mesaj clar, vibrant aș spune, de unitate, transmis de președintele Biden americanilor într-un moment complex din punct de vedere al evoluțiilor interne și externe, pe multiple planuri”, a declarat Maior în ziua învestirii lui Biden.

Întâlnire dintre Klaus Iohannis și Joe Biden, pe vremea când actualul lider de la Casa Albă era „doar” vicepreședinte

Un alt moment important din timpul mandatului de ambasador al lui Maior a avut loc pe 29 septembrie 2015, la Casa Albă, cu ocazia întâlnirii dintre președintele României, Klaus Iohannis, și Joe Biden, aflat în funcția de vicepreședinte al SUA la acea vreme.

Atunci, deşi cele două părţi conveniseră ca discuţia să se întindă pe parcursul a 60 de minute, întâlnirea dintre Biden şi Iohannis s-a prelungit cu încă 10 minute, detaliu ce arată că la Washington s-au dezbătut subiecte impotrante.

De altfel, concluziile întrevederii, anunţate mai întâi de preşedintele Iohannis, printr-o declaraţie de presă susţinută la Ambasada României în SUA, dar şi poziţia lui Joe Biden, prezentată oficial tot de Adminsitraţia Prezidenţială de la Bucureşti, arată că agenda discuţiilor a fost încărcată.

Temele au fost împărţite între problemele interne ale României şi chestiuni ce ţin de politica externă, dar la care noi suntem direct racordaţi.

O întâlnire foarte bună, foarte caldă”, a fost caracterizarea în două cuvinte a preşedintelui Iohannis.

Participarea lui Maior la vizita ministrului român al Apărării, Nicolae Ciucă, la Washinton

În octombrie 2020, George Maior a participat la vizita pe care ministrul Apărării Naţionale de la acea vreme, Nicolae Ciucă, a efectuat-o la Washington. Cu acest prilej, ambasadorul României la Washington a avut o întrevedere cu Mark R. Vandroff, adjunctul asistentului preşedintelui SUA şi director pentru politica de apărare şi strategie din cadrul Consiliului Securităţii Naţionale al Statelor Unite ale Americii.

Discuţiile au fost concentrate pe situaţia de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre, pe rolul important al României pe flancul estic aliat, respectiv pe consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii în domeniul apărării”, a transmis MApN, la vremea aceea.

Tot atunci, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă şi secretarul american al apărării, Mark T. Esper, au semnat, la Pentagon, „Foaia de parcurs dedicată cooperării la nivelul Apărării pentru perioada 2020-2030”, ocazie cu care ministrul român a vorbit de Parteneriatul strategic al celor două ţări şi de faptul că ţara noastră susţine rotaţia militarilor SUA în regiunea Mării Negre.

Pe 14 iunie 2020, George Maior a declarat că relaţia dintre SUA şi România a depăşit provocările istorice şi geopolitice formidabile ale Secolului XX şi parteneriatul dintre România şi SUA este ancorat ferm într-o viziune strategică comună pe termen lung.

Ambasadorului României în Statele Unite ale Americii a făcut această declaraţie cu ocazia aniversării a 140 de ani de relaţii diplomatice între România şi SUA.

Alte vizite facilitate de ambasadorul George Maior la nivel de șefi de stat și de guvern

  • 24 septembrie 2015: Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut la New York o întrevedere cu reprezentanţi ai unor companii americane specializate în investiţii de capital, organizată de compania americană Franklin Templeton.
  • 31 martie 2016: Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat o vizită la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington și a avut o întrevedere cu vicepreședintele Consiliului, Allan Holt, directorul Sara Bloomfield, directorul centrului pentru studii avansate, Paul Shapiro, și directorul pentru cercetări arhivistice internaționale, Radu Ioanid.
  • 7-8 mai 2016: Secretarul de stat adjunct al SUA, Anthony Blinken, a efectuat o vizită în România. Antony Blinken a fost însoțit de asistentul pentru afaceri europene și eurasiatice al secretarului de stat al SUA, Hoyt Yee. Programul vizitei a cuprins întrevederi cu președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Guvernului României, Dacian Cioloș, ministrul afacerilor externe Lazăr Comănescu, ministrul părării naționale, Mihnea Motoc, precum și reprezentanți ai mediilor de afaceri și ai societății civile.
  • 22-25 mai 2016: Prim-ministrul Guvernului României, Dacian Cioloș, a efectuat o vizită de lucru în SUA. Programul vizitei a cuprins întrevederi cu vicepreședintele SUA, Joseph Biden, secretarul pentru comerț, Penny Pritzker, secretarul pentru energie, Ernest Moniz, secretarul pentru agricultură, Thomas Vilsack, președintele și CEO al Ford Motor Company, Mark Fields, reprezentanți ai unor companii din Statul Michigan și reprezentanți ai companiilor AMRO, precum și participarea la o masă rotundă la Atlantic Council of the United States și un dineu de lucru cu copreședintele Congrassional Romania Caucus, rep. Michael Turner, și foști ambasadori ai SUA în România.
  • 7-8 august 2016: O delegație de congressmani condusă de rep. Devin G. Nunes (R, California), președintele Comitetului permanent pentru intelligence al Camerei Reprezentanților a SUA, a efectuat o vizită la București. Programul vizitei a cuprins o întrevedere cu președintele României, Klaus Iohannis.
  • 22 septembrie 2016: Prim-ministrul Dacian Cioloș a avut o întrevedere cu reprezentanți ai mediilor de afaceri americane în marja AG ONU de la New York.
  • 7 octombrie 2017: Vizita în România a unei delegații a Congresului SUA condusă de rep. Mike Turner. Programul vizitei a cuprins întrevederi cu Președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea, Prim-ministrul Guvernului României Mihai Tudose și Ministrului Apărării Naționale Mihai Fifor.
  • 18-19 iunie 2018: Vizita în România a Asistentului pentru Europa și Eurasia al Secretarului de Stat al SUA, Wess Mitchell. Programul vizitei a cuprins întrevederi cu Președintele României, Președintele Camerei Deputaților, Viceprim-ministrul pentru Parteneriatele Strategice ale României și Ministrul Afacerilor Externe, și participarea la Reuniunea anuală de Dialog Strategic România-SUA la nivel politic, la București.
  • 19-25 iunie 2018: Vizita în SUA a viceprim-ministrului Ana Birchall. Programul vizitei a cuprins întrevederi cu Secretarul de Stat Mike Pompeo, Secretarul pentru Energie Rick Perry, Secretarul pentru Comerț Wilbur Ross, Asistentul Special Al Președintelui SUA pentru Economie și Finanțe Mathew Haarsager, Asistentul Special al Președintelui SUA pentru Energie și Mediu Preston Wells Grifithh III, Asistentul pentru Europa și NATO al Secretarului pentru Apărare Thomas Goffus, Senatorul Orin Hatch și Reprezentantul Mike Rogers.
  • 15-17 august 2018: Vizita în România a unei delegații condusă de Devin Nunes, Președintele Comitetului Permanent pentru Intelligence din Camera Reprezentanților a SUA. Programul vizitei a cuprins întrevederi cu Președintele României, Prim-ministrul Guvernului României și conducerile SIE și SRI.

În anul 2017, Directorul Agenției Centrale de Informații (CIA) l-a decorat pe George Cristian Maior cu „Medalia Earl Warren”, în semn de apreciere pentru parteneriatul remarcabil cu Statele Unite ale Americii și excepționala activitate demonstrată la conducerea Serviciului Român de Informații (SRI).

Cine ar putea fi noul ambasador al României în Statele Unite, după rechemarea lui George Maior

Cine ar putea fi noul ambasador al României în Statele Unite după ce președintele Klaus Iohannis l-a rechemat pe George Maior.

Potrivit unor surse, pe lista celor care ar putea să-i ia locul lui George Maior s-ar afla Ana Birchall și Bogdan Aurescu, notează Antena 3.

Bogdan Aurescu nu ar intenționa să devină ambasadorul României la Washington – surse

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, nu intenționează să ocupe funcția de ambasador al României în Statele Unite, după ce președintele Klaus Iohannis a decis rechemarea actualului ambasador la Washington, George Maior.

Potrivit unor surse din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), citate de Digi 24, ministrul Bogdan Aurescu nu are nicio intenție sau interes să devină ambasador în Statele Unite sau în altă țară.

Aceleași surse susțin că intenția lui Bogdan Aurescu este să își ducă până la capăt mandatul de patru ani ca ministru al Afacerilor Externe.

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
De ce a murit, de fapt, Ioan Danciu! Ce au găsit medicii în trupul său...
FOTO. Imaginile momentului cu logodnica lui Ion Ion Țiriac! S-a pozat așa și fanii au...
Mirela Vaida, în stare de șoc! O nouă lovitură din partea atacatoarei! A fost surprinsă...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Părerea lui Gigi Becali despre George Simion. Surprinzător ce a putut spune despre liderul AUR
Vasile Firanda şi-a omorât partenerul de cină supărat că nu vorbea româneşte. Un deceniu de...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
Fotografia care a stârnit controverse pe Facebook: „Cine a spus că în Poliția Română sunt...
De ce a murit, de fapt, Ioan Danciu! Ce au găsit medicii în trupul său...
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Monica Pop, acuzații GRAVE despre ultima măsură impusă de autorități: ”Categoric, este o discriminare!”
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
A MURIT! Vestea ȘOC a momentului în România
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide