ROMÂNIA ARE UN NOU PREȘEDINTE: Crin Antonescu intră, Traian Băsescu iese din Palatul Cotroceni

ROMÂNIA ARE UN NOU PREȘEDINTE: Crin Antonescu intră, Traian Băsescu iese din Palatul Cotroceni

Crin Antonescu a preluat mandatul de președinte interimar de la Traian Băsescu, asta după ce Curtea Constituțională a constatat că procedura de suspendare a președintelui este constituțională. După ce a predat mandatul, președintele suspendat a plecat, salutând jurnaliștii de afară.

UPDATE 16:39 Președintele interimar Crin Antonescu va susține, la ora 20.00, o declarație de presă, la Palatul Cotroceni.

UPDATE 16:10 Președintele interimar Crin Antonescu l-a chemat pe guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, șeful băncii centrale aflându-se la această oră la Palatul Cotroceni, potrivit unor surse apropiate situației.

UPDATE 14:40 Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a plecat de la Palatul Cotroceni, unde s-a aflat, pentru aproximativ o oră, în urma unei invitații.

UPDATE 13:54 Ambasada SUA a precizat, pentru Mediafax, că ambasadorul Mark Gitenstein se află la această oră la Palatul Cotroceni, în urma unei invitații. „Confirmăm că ambasadorul Gitenstein se află la Palatul Cotroceni, unde a fost invitat”, a informat serviciul de presă al Ambasadei SUA.

UPDATE 13:41 Premierul Victor Ponta a plecat de la Palatul Cotroceni, unde s-a aflat pentru aproximativ o jumătate de oră.

UPDATE 13:24 Ambasadorul Statelor Unite, Mark Gitenstein, a ajuns și el la Cotroceni, pentru o întâlnire cu premierul Victor Ponta și președintele interimar, Crin Antonescu.

UPDATE 13:04 Premierul Victor Ponta a venit la Palatul Cotroceni, în prima sa vizită oficială.

Administrația Prezidențială a anunțat deja că a fost predată funcția de președinte al României, de către Traian Băsescu, președintelui interimar Crin Antonescu. După ce a părăsit Palatul Cotroceni, președintele suspendat a plecat cu mașina personală, făcând-le cu mâna ziariștilor aflați la poartă.

Cu toate acestea, președintele suspendat nu a plecat singur de la Cotroceni. Consilierul prezidențial Sebastian Lăzăroiu a fost eliberat din funcție, începând de luni, potrivit unui decret semnat vineri, iar purtătorul de cuvânt al președinției, Bogdan Oprea, și-a dat demisia astăzi. „Mi-am depus începând de azi demisia din funcție. Voi lucra la campania pentru referendum a președintelui Băsescu”, a declarat Bogdan Oprea, pentru Mediafax.

Înainte de prelua mandatul de președinte, Antonescu a predat și șefia Senatului senatorului Petru Filip.

Președintele Senatului, Crin Antonescu, este președinte interimar al României, a decis luni CC, constatând că procedura de suspendare a lui Traian Băsescu din funcția de șef al statului a fost respectată. Curtea Constituțională a examinat cererea privind constatarea existenței împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcției de Președinte al României.

„În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituțională a hotărât: 1. Constată că procedura privind suspendarea din funcția de Președinte al României a domnului Traian Băsescu a fost respectată; 2. Constată existența împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcției de Președinte al României; 3. Constată că, în conformitate cu dispozițiile art.98 alin.(1) din Constituție, interimatul funcției de Președinte al României se asigură de președintele Senatului, domnul George-Crin-Laurențiu Antonescu”, se arată într-un comunicat al Curții.

Curtea precizează că argumentația reținută în motivarea soluției pronunțate va fi prezentată în cuprinsul hotărârii, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

„Hotărârea este definitivă și general obligatorie și se comunică Parlamentului și Guvernului”, precizează Curtea.

Referendumul de demitere urmează să aibă loc pe 29 iulie.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...