ROMÂNIA ARE UN NOU PREȘEDINTE: Crin Antonescu intră, Traian Băsescu iese din Palatul Cotroceni

Crin Antonescu a preluat mandatul de președinte interimar de la Traian Băsescu

Crin Antonescu a preluat mandatul de președinte interimar de la Traian Băsescu, asta după ce Curtea Constituțională a constatat că procedura de suspendare a președintelui este constituțională. După ce a predat mandatul, președintele suspendat a plecat, salutând jurnaliștii de afară.

UPDATE 16:39  Președintele interimar Crin Antonescu va susține, la ora 20.00, o declarație de presă, la Palatul Cotroceni.

UPDATE 16:10 Președintele interimar Crin Antonescu l-a chemat pe guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, șeful băncii centrale aflându-se la această oră la Palatul Cotroceni, potrivit unor surse apropiate situației.

UPDATE 14:40 Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a plecat de la Palatul Cotroceni, unde s-a aflat, pentru aproximativ o oră, în urma unei invitații.

UPDATE 13:54  Ambasada SUA a precizat, pentru Mediafax, că ambasadorul Mark Gitenstein se află la această oră la Palatul Cotroceni, în urma unei invitații. „Confirmăm că ambasadorul Gitenstein se află la Palatul Cotroceni, unde a fost invitat”, a informat serviciul de presă al Ambasadei SUA.

UPDATE 13:41 Premierul Victor Ponta a plecat de la Palatul Cotroceni, unde s-a aflat pentru aproximativ o jumătate de oră.

UPDATE 13:24 Ambasadorul Statelor Unite, Mark Gitenstein, a ajuns și el la Cotroceni, pentru o întâlnire cu premierul Victor Ponta și președintele interimar, Crin Antonescu.

UPDATE 13:04 Premierul Victor Ponta a venit la Palatul Cotroceni, în prima sa vizită oficială.

Administrația Prezidențială a anunțat deja că a fost predată funcția de președinte al României, de către Traian Băsescu, președintelui interimar Crin Antonescu. După ce a părăsit Palatul Cotroceni, președintele suspendat a plecat cu mașina personală, făcând-le cu mâna ziariștilor aflați la poartă.

Cu toate acestea, președintele suspendat nu a plecat singur de la Cotroceni. Consilierul prezidențial Sebastian Lăzăroiu a fost eliberat din funcție, începând de luni, potrivit unui decret semnat vineri, iar purtătorul de cuvânt al președinției, Bogdan Oprea, și-a dat demisia astăzi. „Mi-am depus începând de azi demisia din funcție. Voi lucra la campania pentru referendum a președintelui Băsescu”, a declarat Bogdan Oprea, pentru Mediafax.

Înainte de prelua mandatul de președinte, Antonescu a predat și șefia Senatului senatorului Petru Filip.

Președintele Senatului, Crin Antonescu, este președinte interimar al României, a decis luni CC, constatând că procedura de suspendare a lui Traian Băsescu din funcția de șef al statului a fost respectată. Curtea Constituțională a examinat cererea privind constatarea existenței împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcției de Președinte al României.

„În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituțională a hotărât: 1. Constată că procedura privind suspendarea din funcția de Președinte al României a domnului Traian Băsescu a fost respectată; 2. Constată existența împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcției de Președinte al României; 3. Constată că, în conformitate cu dispozițiile art.98 alin.(1) din Constituție, interimatul funcției de Președinte al României se asigură de președintele Senatului, domnul George-Crin-Laurențiu Antonescu”, se arată într-un comunicat al Curții.

Curtea precizează că argumentația reținută în motivarea soluției pronunțate va fi prezentată în cuprinsul hotărârii, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

„Hotărârea este definitivă și general obligatorie și se comunică Parlamentului și Guvernului”, precizează Curtea.

Referendumul de demitere urmează să aibă loc pe 29 iulie.

Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
FOTO. Loredana Groza, dezbrăcată total în aşternuturi! Şi-a lăsat sânii la vedere şi fanii au...
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
Live video Dinamo – UTA Arad Scor. Sigurul site care transmite live meciul
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
EXCLUSIV. Bărbatul celebru de pe lista neagră a SPP-ului. Ce se întâmplă cu el la...
Rezultate parţiale BEC de la ALEGERI LOCALE 2020 | Primăria Sectorului 1 se joacă la...
Secția de votare cu prezență de 0% la urne
Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
În timpul unei SCUFUNDĂRI, o tânără a făcut o descoperire ȘOCANTĂ pe fundul mării. „Cum...
Pandele a rupt tăcerea! Calvarul prin care a trecut soția lui în ultimele luni. Nimeni...
Live video Hermannstadt – Botoșani Live SCORE. Gol spectaculos
Ultima oră: Nicușor Dan, procente în scădere. Mai are vreo șansă Firea?
Un bărbat a decis să mănânce numai cartofi timp de un an. Ce s-a întâmplat...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Povestea „ultimului dictator din Europa”. Şi cine sunt „minigarhii” care îl ajută să facă miliarde...
Inchide