România și-a reafirmat angajamentul pentru securitatea energetică a regiunii prin participarea activă a ministrului Energiei, Sebastian Burduja, și a directorului general Transgaz, Ion Sterian, la reuniunea ministerială de la Baku dedicată Coridorului Sudic de Gaze și energiei verzi.
„În marja reuniunii ministeriale de la Baku dedicate Coridorului Sudic de Gaze, am avut o serie de întâlniri bilaterale extrem de utile pentru implicarea României în proiectele energetice strategice ale regiunii, dar și pentru dezvoltarea sectorului la nivel național”, a declarat Sebastian Burduja.
Ministrul Energiei a purtat discuții cu o serie de oficiali de rang înalt, printre care:
Erik Jacobs, reprezentant al Departamentului de Stat al SUA, despre proiectele nucleare de la Cernavodă, dezvoltarea SMR-urilor și extinderea producției de energie regenerabilă;
Parviz Shahbazov, ministrul Energiei din Azerbaidjan, cu care a abordat extinderea Coridorului Sudic de Gaze, parteneriatul Romgaz–SOCAR și proiectul Coridorului Verde;
Alparslan Bayraktar, ministrul Energiei din Turcia, despre cooperarea în Marea Neagră și proiectele din solar și eolian;
Dorin Junghietu, ministrul Energiei din Republica Moldova, privind continuarea proiectelor de interconectare;
Reprezentanții BERD, pentru sprijinul acordat în investiții verzi prin schema Contractelor pentru Diferență;
Conducerea SOCAR, pentru extinderea prezenței companiei azere în România.
„România vine cu soluții, parteneriate și dialog, cu o diplomație energetică activă. Construim împreună un viitor energetic sigur, accesibil și sustenabil pentru regiune și Europa”, a subliniat Burduja.
La rândul său, Ion Sterian a reafirmat rolul esențial al României în funcționarea Coridorului Sudic de Gaze.
„România sprijină extinderea Coridorului Sudic de Gaze către Balcani. Noi am avut o implicare totală și esențială în operaţionalizarea acestui obiectiv, prin transformarea de către Transgaz a Coridorului Trans-Balcanic și a Conductei T1 pe reverse flow care are o capacitate 14 miliarde de metri cubi”, a spus șeful Transgaz, citat de Financial Intelligence.
Sterian a avut întrevederi cu Mikayil Jabbarov, ministrul Economiei din Azerbaidjan, cu oficialii companiei SOCAR și Romgaz, dar și cu Uniper, companie germană interesată să investească în producția de biometan.
De asemenea, s-a întâlnit cu omologii săi de la BOTAS (Turcia), FGSZ (Ungaria), Bulgartransgaz (Bulgaria) și cu ministrul moldovean al Energiei, Dorin Junghietu.
Reuniunea a adus laolaltă reprezentanți din 24 de țări și 52 de instituții și companii, evidențiind angajamentul comun al Uniunii Europene și Azerbaidjanului pentru diversificarea surselor de energie, dezvoltarea energiei regenerabile, reducerea emisiilor și consolidarea securității energetice în regiune.
Foto: Mediafax – Alexandru Dobre
CITEȘTE ȘI: