Ședință cu scandal în Biroul Permanent al Senatului. USR a părăsit sala. Nicolae, despre acuzațiile lui Goțiu: Sunt „de gâgă”

Redactor:
Dana Stanila
Ședință cu scandal în Biroul Permanent al Senatului. USR a părăsit sala. Nicolae, despre acuzațiile lui Goțiu: Sunt „de gâgă”
Senatorii USR membri ai Biroului Permanent au părăsit luni sala de ședințe, după ce ar fi primit injurii din partea senatorului PSD Șerban Nicolae. USR-istul Mihai Goțiu susține că președintele Comisiei juridice l-ar fi jignit, iar liderul Senatului, Călin Popescu Tăriceanu i-ar fi tăiat microfonul atunci când a vrut să dea replica, motiv pentru care grupul parlamentar USR va sesiza incidentul la Biroul Permanent.

„Este vorba de afirmațiile făcute de domnul Șerban Nicolae, președintele Comsiei juridice, care a adresat mai multe cuvinte, nu vreau să le repet în acest moment. O să le regăsiți în stenograma acestei ședințe, referitoare la niște afirmații pe care le-aș fi făcut săptămâna trecută într-o conferință de presă, în care am vorbit despre modul în care domnia sa a blocat nominalizările membrilor societății civile care trebuie să facă parte din CSM. Faptul că l-am numit în acel moment un ‘avocat al corupților’ (…) Dacă veți citi stenograma veți vedea că sunt niște cuvinte chiar injurioase”, a declarat senatorul USR Mihai Goțiu.

Senatorul USR critică și atitudinea pe care a avut-o președintele Senatului.

„Nu a vrut să mă nominalizeze, l-am rugat să îmi spună dacă e vorba despre mine în acele declarații, moment în care domnul președinte Călin Popescu Tăriceanu a spus că nu mi-a dat cuvântul, am semnalat faptul că mă consider vizat și unii oameni din sală, inclusiv colegi de partid ai domnului Șerban Nicolae au considerat că eu sunt cel vizat, moment în care domnul Tăriceanu mi-a tăiat microfonul. Moment în care am considerat că tot eu trebuia să fiu apărat împotriva acestor injurii și tot mie mi se tăia microfonul. Consider că este un abuz al majorității”, a mai spus Goțiu. Grupul parlamentar al USR a anunțat că va sesiza incidentul, în scris, la Biroul Permanent al Senatului.

„Să fie sănătos! E adevărat, când se trezește, poate să fie și coerent, dar să nu faceți zgomot în plen, să respectați somnul de după-amiază”, a răspuns Șerban Nicolae, ironic, când a fost întrebat dacă i-a adus injurii senatorului Mihai Goțiu. Senatorul PSD a făcut trimitere, astfel, la momentul în care senatorul USR a fost surprins dormind în timpul unei ședințe de plen a Senatului. „Șapte ani de acasă ar fi o condiție prezumată fără să mai fie nevoie de educație specială, fără să mai fie nevoie de apeluri în mod deosebit”, a mai spus Șerban Nicolae.

Ulterior, Șerban Nicolae a revenit și i-a transmis lui Goțiu că afirmațiile sale sunt mincinoase și că s-a păstrat decența, iar acuzația potrivit căreia Tăriceanu i-a blocat microfonul „e de gâgă”. 

„A fost un moment neplăcut în Senatul României. Nici nu am crezut că mai e posibil la 27 de ani de la Revoluție un comportament greu de calificat (…) Nu mă deranjează dorința lui de a fi ironic. Faptul că minte la adresa mea m-a deranjat și am făcut azi o mențiune în Biroul Permanent. Dacă s-a simțit jignit de faptul că mințise, e problema lui. Nu aș fi vrut să existe nici măcar aceste mici incidete (…) Niciodată nu s-a depășit limita de decență”, a spus Șerban Nicolae la Antena 3.

Președintele Comisiei juridice a Senatului a comentat ironic că încă nu-și dă seama dacă Goțiu dormea ca în plen și că remarcile USR-istului potrivit cărora ar fi „un avocat al corupților” sunt niște „grosolănii”.

„Nu îmi dau seama dacă dormea ca în plen sau era atent la ce spuneam. Mă refeream la faptul că a rostit într-o conferință de presă opinia că aș face în Parlament legi pentru favorizarea corupților, ceea ce e o minciună și o grosolănie. Minciunile nu le accept din partea nimănui. (…) Nu știu ce l-am jignit, nu i-am adresat injurii, insulte. Eu am protestat față de o minciună. Am spus că e inaccetabil și că eu nu accept asemenea comportamente (…) Nu am făcut referire nici la faptul că am si eu părerile mele și aș putea fi la fel de acid în ceea ce îl privește”, a mai comentat Nicolae. Întrebat dacă e adevărat că Tăriceanu i-ar fi blocat microfonul atunci când a vrut să-i dea replica, senatorul a răspuns: „E de gâgă. Nici nu există un asemenea procedeu. Microfoanele se pornesc și se opresc individual”.

În replică, Mihai Goțiu a făcut din nou trimitere la stenograma ședinței, pe care o așteaptă pentru ca oamenii să-și dea singuri seama dacă Nicolae l-a jignit sau nu. „Când spui despre cineva că minte e o jignire. Eu ce am susținut în conferința de presă o susțin în continuare (…) Faptul că spune despre cineva că minte e o jignire, dar probabil că atunci când stenograma va fi publică vor aprecia și oamenii dacă ce a spus Șerban Nicolae a fost injurios sau nu. (…) Nu sunt eu miza în această discuție, ci faptul că societatea civilă și cetățenii și-au pierdut încrederea în acest Senat”, a completat acesta, anunțând că urmează să depună o plângere la BP pentru declarațiile injurioase care ar fi fost făcute în ședința de azi.

Nicușor Dan: „Ce s-a întâmplat azi în ședința BP a fost să coborâm mult sub un nivel chiar de demnitate umană și asta este total incalificabil”

USR va sesiza Comisia de disciplină și BP al Senatului în cazul senatorului PSD Șerban Nicolae, a declarat, luni, liderul acestei formațiuni, Nicușor Dan, care și-a exprimat totodată speranța ca PSD se va delimita de Șerban Nicolae, a cărui atitudine a catalogat-o drept „incalificabilă”.

„Rolul Parlamentul este ca toate categoriile de cetățeni să fie reprezentate într-o dezbatere civilizată din care să reiasă soluțiile cele mai bune pentru societate. Ce s-a întâmplat azi în ședința BP a fost să coborâm mult sub un nivel chiar de demnitate umană și asta este total incalificabil”, a spus Nicușor Dan.
 
„USR va face o sesizare către Comisia de disciplină (Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări, n.r.), apoi către Biroul permanent și eu am speranța că partidul din care vine domnul Șerban Nicolae se va delimita de acesta pentru că nu se poate să discutăm în modul ăsta în Parlament. Contează limbajul și nivelul de civilitate pe care trebuie să-l avem fiecare dintre noi în instituția asta”, a adăugat Nicușor Dan.

 

Inchide