USR și PLUS nu pot participa ÎMPREUNĂ la alegerile parlamentare. Motivarea BEC: Președinți sunt Nicușor Dan și Daneș Raluca

Redactor:
Petriana Condrut
USR și PLUS nu pot participa ÎMPREUNĂ la alegerile parlamentare. Motivarea BEC: Președinți sunt Nicușor Dan și Daneș Raluca
Biroul Electoral Central respinge cererea de înscriere a Alianței 2020 USR PLUS în alegerile europarlamentare. Vezi de ce acuză cele două partide că este un act profund nedemocratic

„Biroul Electoral Central (BEC) a decis astăzi în mod abuziv respingerea cererii de înscriere în competiția electorală a Alianței 2020 USR PLUS pentru alegerile europarlamentare. Pretextul BEC a fost acela că Dan Barna și Dacian Cioloș nu ar figura ca președinți ai USR, respectiv PLUS în Registrul partidelor politice. Dan Barna a fost ales președinte al USR în octombrie 2017, în vreme ce Dacian Cioloș a fost ales președinte PLUS în februarie 2019. Ambele partide au solicitat înregistrarea președinților la Tribunalul București, dar până acum nu au primit o decizie definitivă. Pentru acest motiv, BEC a respins cererea de înregistrare a Alianței. Este o decizie politică luată la presiunile regimului corupt instaurat de Liviu Dragnea în România”, se arată în comunicatul Alianței 2020 USR PLUS.

„N-au contat documentele juridice pe care le-am depus. N-au contat deciziile legale ale celor două partide și voința celor 14.000 de membri. Nu contează nici cele 200.000 de semnături pe care le-am strâns. Ne-au respins cererea pentru că lui Liviu Dragnea îi este teamă de Alianța 2020 USR PLUS, de „Fără Penali”, de „Oameni Noi”, de tot ceea ce înseamnă această Alianță și de toate speranțele care sunt legate de ea. Decizia Biroului Electoral Central de astăzi înseamnă un singur lucru: vor, cu orice preț și prin orice mijloace, să ne împiedice să participăm la alegeri. Mai întâi, au încercat, luni în șir, să împiedice înregistrarea Mișcării România Împreună (RO+). De data asta, blochează Alianța 2020 USR PLUS din motive absurde, total nedemocratice. Ni se încalcă dreptul de a fi votați, dar și dreptul românilor de a vota. Este pentru prima oară, după 1990, când este respinsă o listă care în sondaje se bucură de susținerea a aproximativ 20% dintre români.

Este un act profund nedemocratic prin care se încearcă să fim scoși din procesul electoral. Ceea ce s-a întâmplat la BEC este o politizare nepermisă a unui organism care ar trebui să mențină echilibrul democratic.”

BEC: Nicușor Dan (USR) și Florina Daneș (PLUS) apar ca președinți la Tribunalul București

Dan Barna și Dacian Cioloș nu apar în actele constitutive ale USR, respectiv PLUS, înregistrate Tribunalului București, arată BEC în motivarea respingerii înscrierii.

„Componența organelor de conducere, arbitraj și control ale Uniunii Salvați Români. Biroul Național: Nicușor Daniel Dan, Cristian Ghica, Roxana Sanda Wring, Dumitru Dobrev, Clotilde Marie Brigitte Armand Moroianu, Florin Grigorescu, Cristian-Gabriel Seidler, Ana-Maria Ciceala, Florin-Cristian Cobzac,Florin-Ciprian Dinica, Cristina Coroblea. Președinte: Nicușor Daniel Dan„, se arată în actul constitutiv, publicat pe site-ul Tribunalului București, la secțiunea Partide Politice.

Totodată, în actul constitutiv al Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate (PLUS) figurează doar membrii fondatori ai formațiunii: Florina Raluca Daneș – președinte, Iulia Iordache vicepreședinte și Alexandru Adrian Iordache secretar general, potrivit sursei citate.

Pașii pentru constituirea unei alianțe politice prevăd depunerea unui protocol de constituire al acesteia la BEC în termen de 48 de ore de la înființarea acestei, conform Legea nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată, cu modificările ulterioare.

„Partidele politice, alianțele politice și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale se pot asocia între ele numai la nivel național, pe bază de protocol, constituind o alianță electorală, în scopul participării la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European. Un partid politic, o alianță politică sau o organizație a cetățenilor aparținând minorităților naționale nu poate face parte decât dintr-o singură alianță electorală. Protocolul de constituire a alianței electorale se depune la Biroul Electoral Central în termen de 48 de ore de la înființarea acestuia”, prevede actul normativ.

Decizia BEC pentru respingere unui protocol poate fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție, care se pronunță în 24 de ore de la înregistrare, potrivit Legii menționate.

USR și PLUS: Ne batem până la capăt

Liderii celor două formațiuni anunță că decizia va fi contestată la Înalta Curte.

„Vom merge mai departe și dacă decizia ÎCCJ va fi defavorabilă, chiar dacă USR și PLUS vor fi nevoite să candideze separat în alegeri. Vom strânge din nou semnăturile, ne vom sprijini unii pe ceilalți. Vom merge alături în campanie și vom folosi toate resursele pe care le avem la dispoziție pentru a opri regimul Dragnea-PSD. Vrem o Românie fără penali și fără hoție și suntem dispuși să ne batem până la capăt pentru asta”, se mai arată în comunicat.

Cioloș: Un act total nedemocratic

Președintele PLUS Dacian Cioloș acuză Coaliția PSD-ALDE că încalcă un drept fundamental al omului, de a candida și de a fi ales.

„Este o insultă la adresa electoratului și un act nedemocratic total. PSD și ALDE, împreună cu sateliții săi, distrug principiul elementar al democrației prin încălcarea dreptului de a candida și a fi ales,” scrie Cioloș pe pagina sa de Facebook. „Vom face toate demersurile necesare și vom protesta până când acest act nedemocratic și ilegal va fi îndreptat. De la primul anunț că intrăm în politică și până astăzi, suntem ținta celor mai murdare atacuri. Când au văzut că nu ne lăsăm intimidați, au trecut la manevrarea politică a instituțiilor statului. Fac un apel la toți membrii PLUS și USR să se solidarizeze și să luptăm împotriva acestui act nedemocratic”.

Dan Barna: Alianța merge mai departe

Președintele USR Dan Barna a declarat că motivarea BEC este absurdă și că Alianța va participa la alegeri.

„Știam cu toții că va fi foarte greu. Știam de la „Fără penali„, de când primarii au refuzat să valideze semnături legitime, știam de la „Oameni noi„, când colegi de-ai noștri au fost luați la bătaie și vedem acum, continuarea acestui demers de confiscare a statului, decizia de astăzi a Biroul Electoral Central este o decizie samavolică, abuzivă, prin care se încearcă blocarea participării în alegerile europarlamentare a unor forțe politice noi, care creează probabil disperare și frică pentru vechea clasă politică. Pasul următor va fi contestarea la Înalta Curte a acestei decizii a BEC. Vom depune mâine contestația, sâmbătă probabil se va judeca”, a declarat joi Dan Barna.

„Este de-a dreptul absurd să pretinzi că un partid politic, dacă președintele său demisionează – cum este în cazul USR – să pretinzi că acel partid nu mai poate candida în nicio rundă de alegeri. Sau să spui că o persoană care nu mai este membru, cum e cazul lui Nicușor Dan, să vină și să semneze protocolul între două partide, este atât de absurd. La PLUS, deși aveau o hârtie semnată chiar de fostul președinte, tot nu a fost luată în calcul.(…) Din documentele depuse, exista reprezentare, exista o delegare a Biroului Național la USR, care spunea, acești oameni pot să semneze în numele partidului. BEC-ul a refuzat să țină cont de ele.”

El a precizat că, dacă Înalta Curte va da dreptate BEC, atunci partidele se vor adapta, pentru a fi prezenți în cursa electorală.

„Orice se va întâmpla, Alianța merge mai departe, vom fi prezenți în alegeri, o să vedem prin ce modalitate, după decizia Curții. Vom stabili strategia electorală în funcție de decizia Înaltei Curți. Dacă o astfel de decizie va fi luată, ne vom adapta și vom fi prezenți în această cursă electorală.”

Alianța USR PLUS a fost anunțată în 2 februarie.

Lista comună pentru eruroparlamentare este formată din:

1. Dacian Cioloș, președintele PLUS,

2. Cristian Ghinea (USR),

3. Dragoș Pîslaru (PLUS),

4. Clotilde Armand (USR),

5. Dragoș Tudorache (PLUS).

6. Nicolae Ștefănuță (USR),

7. Vlad Botoș (USR),

8. Ramona Strugariu (PLUS),

9. Vlad Gheorghe (USR),

10. Alin Mituță (PLUS),

1. Anamaria Naomi Reniuț (PLUS),

12. Valeriu Nicolae (PLUS),

13. Oana Țoiu (PLUS),

14. Radu Ghelmez (USR),

15. Liviu Iolu (PLUS).

BEC motivează de ce a respins cererea USR- PLUS: Președinți sunt Nicușor Dan și Daneș Raluca

Biroul Electoral Central a publicat joi seara decizia prin care a respins protocolul de constituire al alianței electorale „Alianța 2020 USR-PLUS”, motivând că în documente președinți ai formațiunilor sunt Nicușor Dan și Daneș Raluca, nu Dan Barna și Dacian Cioloș.

„Ca urmare a analizării cererii de admitere a protocolului de constituire a Alianței electorale dintre Partidul Uniunea Salvați România (USR) și Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate (PLUS), cu denumirea „Alianța 2020 USR-PLUS”, formată din partidul USR, reprezentat prin domnul Dan Ilie Barna și de partidul PLUS, reprezentat prin domnul Dacian Julien Cioloș, înregistrată la Biroul Electoral Central cu nr. 1/PAE/BEC/PE/2019 din 3.03.2019.

Văzând că, potrivit mențiunilor înscrise la poziția nr. 125 din Registrul partidelor politice președinte al USR este domnul Nicușor Daniel Dan, acesta fiind cel în drept să reprezinte USR. Luând în considerare că din partea partidului USR cererea de admitere a protocolului de constituire a Alianței electorale „2020 USR-PLUS” a fost formulată de Dan Ilie Barna care nu are calitate de reprezentant al USR.

Văzând că, potrivit mențiunilor înscrise la poziția nr. 181 din Registrul Partidelor Politice, președinte al PLUS este doamna Daneș Raluca-Florina, aceasta fiind cea în drept să reprezinte USR și PLUS. Luând în considerare că din partea PLUS cererea de admitere a protocolului de constituire a alianței a fost formulată de Dacian Cioloș, care nu are calitate de reprezentant al partidului”.

Biroul Electoral Central decide:

„Respinge protocolul de constituire al Alianței electorale Alianța 2020 USR-PLUS, cu drept de contestație la ÎCCJ în 24 de ore de la data afișării de către semnatarii protocolului”, se arată în decizia BEC.

 

Inchide