VIDEO | Ce spun sindicaliștii după negocierile cu Marcel Boloș: „Nu doresc să schimbe nimic în document”

Publicat: 21/09/2023, 16:06
Actualizat: 21/09/2023, 20:27

Joi, la Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției mai multe organizații sindicale, membre ale Blocului Național Sindical (BNS) au protestat împotriva proiectului de lege privind măsurile fiscal-bugetare propuse de Guvern.

Blocul Național Sindical și Federațiile afiliate atrag atenția că măsurile prevăzute în proiectul de lege fiscal-bugetar includ „tăieri de salarii și de posturi, disponibilizări, creșterea taxelor, suspendarea unor drepturi, radieri de funcții, distrugerea deliberată, inexplicabilă a instituțiilor statului și chiar vulnerabilizarea structurilor de forță ale României în plin război la granițe”, explică BNS.

La finalul negocierilor dintre sindicaliști și ministrul Marcel Boloș, liderul BNS Dumitru Costin a transmis că nu au ajuns la o concluzie în ceea ce privește restructurările pregătite de Executiv în sectorul public.

Evident, ministrul Boloș rămâne în tipul de abordare al Guvernului României. Adică nu doresc să schimbe nimic în document sau aproape nimic în ceea ce privește zona de restructurări din sectorul public. Eu am avut astăzi alături de mine colegi din finanțe publice, interne, justiție, mediu, sport, cultură. Aproape în toate sectoarele publice au fost prezente astăzi în discuții.

Pe de altă parte, protestatarii au transmis că au primit și semnale pozitive din partea ministrului de finanțe. Unul dintre principiile care i-a mulțumit pe sindicaliști a fost legat de evaluarea „corectă” de care Marcel Boloș i-a asigurat că o va face fiecărui ordonator de credite în parte.

„Singurul mesaj pe care îl receptăm ca pe un mesaj pozitiv este faptul că principiile din această lege vor trebui să fie tratate serios, responsabil și cât se poate de transparent de către ordonatorii de credite. (…) Aceste principii presupun o evaluare corectă, atentă a situației fiecărui ordonator de credite în parte, astfel încât măsurile care sunt trecute acolo să fie aplicate caz cu caz justificat, tocmai pentru a nu pune în în imposibilitatea de a funcționa sau de a de a afecta fundamental funcționare a unor sisteme mari”, a precizat Dumitru Costin, președintele BNS.

Ce spun protestatarii?

Polițiștii și lucrătorii publici prezenți în fața celor două ministere au catalogat prestația Guvernului de nota 1 în ce privește pachetul de măsuri fiscal-bugetare, pus în transparență decizională marți, pe site-ul Ministerului de finanțe.

„Îi invităm pe toți colegii noștrii de mișcare să se gândească bine înainte de a alege confortul și să își exprime poziția în modul cum va arăta votul în 2024. Este una dintre țintele noastre. Din punct de vedere al încrederii pe care o avem față de Guvernul în exercițiu pe o scară de la 1 la 10, unde 1 din oficiu, este cel mult 1 încrederea noastră”, a transmis Ștefan Teodorc, Federația Publisind.

Protestatarii sunt nemulțumiți de faptul că nu au fost consultați atunci când Ministerul Finanțelor a pus în transparență  proiectul de lege. Aceștia îl acuză pe ministrul Boloș că nu cunoaște impactul economic al măsurilor fiscal-bugetare, deși ministrul preciza miercuri, un impact de 1,4% din PIB. (detalii AICI)

Până acum noi nu am fost chemați pentru dialog, pentru consultări. După cum ați observat, Ministerul de finanțe nu știe ce impact au măsurile de austeritate. La momentul asta ei nu au un impact calculat, a precizat pentru Gândul, unul dintre sindicaliștii prezenți la miting.

Sindicaliștii acuză Guvernul de faptul că nu le-au fost actualizate salariile din anul 2009, dar și în ce privește lipsa echipamentului din dotare sau a normei de hrană, despre care spun că lipsește de 7 ani.

„Având în vedere că sunt sporurile înghețate de la nivelul lui 2009, norma de hrană de 7 ani, norma de echipament de 7 ani. Ne luam de la colțul străzii niște lucruri care să ne putem permitem. Prețurile au crescut într-una și lucrurile nu sunt normal”, a spus unul dintre protestatari.

Alți protestatari se plâng de lipsa personalului, de programul de lucru obositor, dar și de faptul că nu au fost remunerați pentru orele suplimentare lucrate.

Am venit pentru a ne apăra drepturile noastre, a polițiștilor din Penitenciare. Suntem foarte puțin. Lucrăm supraomenește. Avem în loc de 2 agenți pe secție, unul. Suntem foarte obosiți din cauza orelor suplimentare efectuate, a afirmat un alt sindicalist.

La protest au participat aproximativ 2000 de sindicaliști, polițiști din cadrul Sindicatului Europol, condus de Cosmin Andreica, dar și polițiști din cadrul Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP). Aceștia au aprins torțe în fața Ministerului de finanțe, dar și în dreptul Ministerului de justiție.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | RAPORT: Austria va oferi justificări legale pentru un nou veto împotriva României. Documentul va fi votat în noiembrie

VIDEO | Borna de 1000 km a fost atinsă. Ministerul Transporturilor dă în folosință 13,5 km, parte din Autostrada Transilvania

VIDEO | România a găsit soluția la problema cerealelor ucrainene. Iohannis: Nu e important să facem o temă de politică națională

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Șoferii nu pot fi obligați prin lege. Gestul la volan pentru care niciun polițist nu...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata