VIDEO | Maia Sandu, primită de Klaus Iohannis la Cotroceni. Sandu: „Republica Moldova trece prin provocări fără precedent”

Publicat: 23/02/2023, 17:22
Actualizat: 23/02/2023, 17:25

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut joi la Cotroceni o declarație comună de presă cu omologul său român, Klaus Iohannis.

Aceasta a spus că țara sa trece prin provocări fără precedent și a mulțumit României pentru sprijinul acordat Republicii Moldova.

„Aşa cum a spus în glumă ministrul (Bogdan, n. red.) Aurescu, Republica Moldova este, probabil, singurul stat din lume care are doi miniştri de Externe în acelaşi timp. Şi noi îi mulţumim României pentru că este prietenul şi avocatul nostru”, a afirmat Maia Sandu.

Ea a anunţat că, săptămâna viitoare, şeful noului Executiv de la Chişinău, Dorin Recean, va veni la Bucureşti, aceasta fiind prima sa vizită oficială de la preluarea mandatului.

„Astăzi, mai mult ca niciodată, simţim sprijinul puternic al României pentru cetăţenii Republicii Moldova, pentru pacea, bunăstarea şi viitorul nostru european”, a arătat Maia Sandu.

Potrivit acesteia, Republica Moldova trece prin provocări fără precedent.

„Noi, în Republica Moldova, suntem protejaţi de scutul eroilor ucraineni. Europa este puternică datorită unităţii şi a fermităţii cu care apără pacea şi viaţa oamenilor. În pragul iernii, a trebuit să facem faţă şantajului energetic din partea Kremlinului. Pe parcursul anului, am avut provocări de securitate, cu scopul de a crea haos şi de a destabiliza regiunea noastră. Unii au dorit ca ţara noastră să cadă, să poată instaura la Chişinău un guvern marionetă, servil intereselor Kremlinului. Republica Moldova rămâne în picioare, demnă, hotărâtă în drumul său spre Uniunea Europeană, datorită fermităţii şi solidarităţii oamenilor şi ajutorului din partea prietenilor”, a adăugat Sandu.

Ea a afirmat că ajutorul României din prezent este „sincer” şi „dezinteresat”.

„În timp ce unii ne şantajează, alţii ne îmbrăţişează. În numele tuturor cetăţenilor noştri, vă mulţumesc mult, domnule preşedinte”, a transmis Maia Sandu.

Ea a menţionat sprijinul României pentru Republica Moldova în ceea ce priveşte furnizarea de energie electrică şi de gaz prin intermediul gazoductului Iaşi – Chişinău.

Klaus Iohannis: Amenințările la adresa Republicii Moldova sunt îngrijorătoare

La rândul său, președintele Iohannis a declarat că ameninţările din exterior la adresa ordinii democratice din Republica Moldova sunt deosebit de îngrijorătoare și că România condamnă ferm tentativele Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova.

„Reiterez condamnarea fermă de către România a oricăror tentative ruse de destabilizare. România rămâne, totodată, deosebit de vigilentă faţă de acţiunile hibride ale Rusiei, care, iată, se intensifică la împlinirea unui an de război. Tentativele de destabilizare sunt susţinute de intensificarea propagandei pro-ruse, scopul fiind alimentarea de narative utile Rusiei şi diminuarea unităţii şi solidarităţii noastre. Dar, noi nu vom ceda”, a declarat șeful statului joi.

El a amintit că ţara noastră a solicitat şi va continua să susţină „sancţionarea de către Uniunea Europeană a celor care doresc destabilizarea Republicii Moldova şi subminarea ordinii constituţionale şi a statului de drept”, notează Agerpres.

Maia Sandu a postat și pe Facebook un mesaj cu privire la vizita sa de la București.

„Am acceptat cu bucurie invitația Președintelui Klaus Iohannis de a veni la București și să vorbim despre relațiile noastre excelente și proiectele comune. A trecut un an de zile de când țările noastre au la hotar un război crunt și nedrept, pe care l-am condamnat din prima zi. Astăzi, mai mult ca niciodată simțim sprijinul puternic al României pentru cetățenii Republicii Moldova, pentru pacea, bunăstarea și viitorul nostru european.

În numele tuturor cetățenilor Republicii Moldova, i-am mulțumit Președintelui Iohannis pentru reacția promptă și ajutorul generos oferit de către România de fiecare dată când ne-am pomenit în dificultate și situații de criză, așa cum a fost și cu șantajul energetic prin care tocmai am trecut.
În 2023, prioritatea noastră este reconstrucția economiei, continuarea reformelor și consolidarea securității statului. România rămâne principala piață de desfacere pentru produsele moldovenești, dar știu că putem fi și mai prezenți pe piața românească. Vrem să atragem mai multe investiții românești în Moldova.

Vom continua realizarea proiectelor comune de infrastructură și de interconectare energetică, vom extinde și proiectele pe care le avem în domeniile educaționale, culturale precum și al dezvoltării locale și protecției mediului. Având sprijinul României, alături de susținerea altor parteneri internaționali, Moldova este pregătită să meargă – cu toată încrederea – înainte”, a transmis ea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Investiţie de 165 de milioane de euro în România. Oraşul unde se va construit un...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică