VIDEO | Marcel Ciolacu, prima apariție de la începutul protestelor / Sunt îndreptățite / 99% din solicitări s-au închis în agricultură

Publicat: 15/01/2024, 22:00
Actualizat: 15/01/2024, 23:03

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni seara, că 99% din revendicările protestatarilor au fost închise la Ministerul Agriculturii.

În prima apariție publică, de la debutul mișcărilor fermierilor și transportatorilor, premierul a spus că protestele „sunt îndreptățite”.

Sunt îndreptățite. Am încercat să înțeleg de unde au plecat aceste proteste, care din punctul meu de vedere sunt îndreptățite.

Premierul a spus că probabil, era mai bine ca fermierii și transportatorii să poarte discuții cu Guvernul, înainte de a ajunge la această soluție „extremă”, de blocare a drumurilor.

Acest dialog trebuia început întâi cu autoritățile și apoi, dacă nu se găsesc soluții sau există o opacitate din partea guvernului să se ajungă în zona extremă de încercare a blocării drumurilor, pentru că, totuși, am reușit anul trecut să închidem România în echilibru macro-economic. Ar fi trebuit căutat un dialog întâi și, daca nu găseam soluțiile, așa cum se pare că am făcut, să se ajungă la această situație.

Ciolacu a mărturisit că îi pare rău că nu a fost un dialog, cu atât mai mult cu cât mai spus că „orice grevă aduce și prejudicii economic, aduce și disconfort populației”.

Însă, premierul a anunțat că, la Agricultură, s-au rezolvat 99% dintre revendicări.

Aproape 99 din solicitări de la Ministerul Agriculturii s-au închis. Mi-e ciudă că 90% dintre ele erau bugetate pe anul în curs. Niciun ministru nu avea timp în 3-4 zile să le promoveze.

După întâlnirile de azi, de la minister, cu marii fermieri si micii fermieri, toate problemele au fost rezolvate și cu creditarea, și cu motorina, a anunțat premierul.

Anul trecut, Ministerul Agriculturii a dat ajutoare de stat aprobate de Comisie de 3 miliarde de euro. Anul acesta cu IMM Invest, cu facilitățile de investiții în procesare o sa fie mult mai mult.

Despre revendicările transportatorilor, Ciolacu a spus că cerealele din Ucraina nu rămân pe teritoriul nostru. Piața din România a fost perturbată, după începutul războiului, însă, acum, autoritățile trebuie să fie atente la traseul cerealelor ucrainene.

Sunt îndreptățiți să aibă (..) s-a discutat de două linii de trafic: membri UE și membri Non – UE. Nu rezolvăm nimic dacă blocăm Portul Constanta. Nicio grână din Ucraina nu se vinde pe teritoriul României. Din mandatul lui Ciucă a existat o interdicție pe 6 luni. Apoi, eu am negociat cu premierul Ucrainei sistemul de licențiere. Modelul a fost preluat si de Polonia.

Au rămas negocieri deschise în ceea ce privește RCA-ul, a mai anunțat premierul.

Sunt lucruri mărunte, acumulate în timp, care au strâns frustrare. La transportatori avem în continuare această negociere în ceea ce priveşte RCA-ul, unde în seara asta, din câte ştiu eu, preşedintele ASF a avut discuţii cu anumiţi transportatori şi au găsit anumite amendamente legislative pe care şi le asumă preşedintele ASF-ului. Rămâne ca şi eu să stau de vorbă cu asiguratorii, să vedem limitele în care ne putem încadra şi pe care şi dânşii le pot accepta, un lucru corect. Mi se pare mult cât este RCA-ul acum, chiar dacă avem o incidenţă de aproape 20%, de departe cea mai mare din Europa la traficul de camioane. Dar împreună încercăm să găsim soluţia cea mai bună.

Premierul a mai spus că nu-și permite să plafoneze un preț, amintind că am avut 6 falimente ale companiilor de asigurări.

Nu-şi mai permite România. Am avut vreo şase falimente la firmele de asigurări. Nu pot să vin să plafonez la un preţ convenit de mine şi de dvs. aici, în studio, pe care piaţa nu îl poate suporta, pentru că bag acele companii în faliment şi o luăm de la capăt. Trebuie să creăm un climat corect, dar sunt mult prea mari. Media este în jur de 9.000 de lei, se ajungea, în urma incidentelor pe care le-au avut, se ajungea şi la 18 – 19 mii. Mi se pare mult. Mai ales la micii transportatori, este foarte greu de suportat.
”Eu nu-s Ceauşescu. Le-am şi spus la întâlnire: nu vă uitaţi la mine, că eu nu-s Ceauşescu, că dau mâine ordonanţe şi decrete şi decizii”, a mai spus Ciolacu.

Cât despre acciza la carburant, premierul a vorbit despre majorarea în două etape.

Acciza, am negociat să intre în doua etape, prima de la 1 ianuarie. Este posibil ca jumătate din noua acciză să o putem întoarce la transportatori și la distribuitori ca și subvenție.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Ministrul Agriculturii şi reprezentanţii asociaţiilor din sectorul vegetal au agreat 13 solicitări ale fermierilor. Mesajul lui Florin Barbu

EXCLUSIV | O femeie l-a dat în judecată pe Klaus Iohannis pentru 2 milioane €. Motivul incredibil pentru care a cerut această sumă colosală

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Zanni a vrut să-i ofere primul ajutor Anei Porgras, dar nu a putut-o căra, pentru...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Medicul Tudor Ciuhodaru, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Prognosticul este rezervat' 😢
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă. Ce se întâmplă cu marele actor în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Ungaria A RECUNOSCUT, în sfârșit. Vestea cea mare a venit direct de la Budapesta: DIN...
Alimentele care ne pot strica vacanța. Vedeta zilei pune viața în pericol
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Oamenii de știință au creat o celulă cerebrală funcțională din sare și apă