VIDEO | Marcel Ciolacu, primul șef de Guvern prezent în Israel după atacul Hamas: „Fac apel pentru facilitarea coridoarelor umanitare din Gaza”

Publicat: 17/10/2023, 13:37
Actualizat: 17/10/2023, 14:27

Vizită istorică a primului ministru Marcel Ciolacu în capitala Israelului. Acesta i-a transmis omologului său Benjamin Netanyahu că „în astfel de momente dificile precum cele trăite de poporul israelian, partenerii şi prietenii trebuie să îşi demonstreze solidaritatea”.

Marcel Ciolacu și-a luat o parte din miniștrii săi și a mers marți dimineață în Israel, pentru a transmite un mesaj de solidaritate poporului israelian în urma atacului teroriștilor Hamas de săptămâna trecută, la granița dintre Israel și Fâșia Gaza.

În acest context, premierul României a făcut un apel pentru facilitarea coridoarelor umanitare din Fâșia Gaza, având în vedere că aproximativ 250 de români așteaptă să fie evacuați prin zona Rafah-Egipt, dar și un apel către teroriștii Hamas de a elibera ostaticii luați.

România solicită eliberarea imediată a tuturor staticilor și persoanelor răpite și abținerea de la orice alt act de agresiune, în special împotriva țintelor civile (…) Fac apel pentru facilitarea coridoarelor umanitare din Gaza. Sunt convins că întreaga comunitate internațională se va implica pentru deschiderea coridoarelor umanitare și pentru a oferi asistență necesară refugiaților, i-a transmis Marcel Ciolacu lui Netanyahu.

Oficialul de la București a transmis compasiunea țării noastre pentru toate aceste pierderi de vieţi omeneşti şi pentru numeroşii răniţi, printre care în mod tragic s-au regăsit şi cetăţeni de origine română.

„România rămâne un stat consecvent în cadrul relaţiilor sale din Orienul Mijlociu. De aceea, suntem extrem de îngrijoraţi de cifra crescândă a violenţelor cu consecinţe teribile asupra populaţiei civile. Vreau să îi asigur pe românii din ţara noastră că ne menţinem atitudinea de promotori ai păcii dar vom fi alături, necondiţionat, în momentele dificile, de aliaţii şi prietenii noştri, apărând valorile democratice”, a subliniat premierul Ciolacu.

Şeful Executivului a precizat că „România a condamnat cu fermitate cele întâmplate în Israel, în ultimele zile” și a descris  Hamas drept „o grupare teroristă care ţine ostatică populaţia palestiniană pentru a satisface interesele sale extremiste”.

Parlamentul României a fost primul for legislativ din rândul statelor democratice care a adoptat, în şedinţă comună, o declaraţie de solidaritate cu Statul israelian”, a mai spus Ciolacu, precizând că ”alături de comunitatea internaţională, România solicită eliberarea imediată a tuturor ostaticilor şi a persoanelor răpite şi abţinerea de la orice alt act de agresiune, în special împotriva ţintelor civile, a precizat premierul României.

„Protejarea valorilor democratice și respectarea drepturilor omului sunt esențiale pentru rezolvarea rapidă a acestor violențe care provoacă suferințe teribile populației civile”, a transmis Marcel Ciolacu și pe pagina sa de Facebook.

Pe de cealaltă parte, Bibi Netanyahu i-a mulțumit premierului român pentru vizita sa de solidaritate în această perioadă complicată, și i-a transmis că pacea în Orient va fi posibilă decât atunci când Califatul Daesh va fi distrus. Acesta a asigurat și că Israelul nu va face pace cu Al-Qaida.  (detalii AICI)

Pacea va fi posibilă dacă acest Califat al teroriștilor va fi distrus, i-a transmis Netanyahu premierului Ciolacu.

Până în prezent, atacurile grupării palestiniene Hamas au provocat peste 1.400 de morţi în Israel, iar replica armatei israeliene a dus la peste 2.800 de palestinieni uciși și alți 11.000 de răniți în Fâșia Gaza, conform datelor OMS.

Aproximativ 250 de români din Fâșia Gaza au cerut asistență la MAE, iar autoritățile române fac eforturi considerabile în vederea repatrierii acestora prin zona Rafah-Egipt.

CITIȚI ȘI:

Klaus Iohannis, după atacul din Bruxelles: „Suntem uniți în jurul valorilor noastre europene, unde teroarea și ura nu își au locul”

Olaf Scholz merge în Tel Aviv și Egipt pentru a-și arăta solidaritatea cu poporul israelian după atacul Hamas

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini din închisoarea în care intri și nu mai știe nimeni de tine. Încă 2.000...
Ce s-a întâmplat în culise după episodul negru de pe Național Arena, la concertul trupei...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum! Scene sfâșietoare au avut loc la căpătâiul make-up artistei....
„M-am simțit urmărită”: China a montat cronometre în toaletele publice pentru femei dintr-o destinație turistică...
O badantă de 27 de ani din Italia a fost arestată după ce a căutat...
E total schimbat după ce a învins cancerul! A slăbit ENORM și abia dacă îl...
Onorariu-record pentru un avocat din România. Cât a primit apărătorul lui Mario Iorgulescu
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Motivul din spatele odioasei crime de la Oradea. Anchetatorii au dezvăluit de ce a fost...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Dacia lui CEAUȘESCU a ajuns la RAR 🚫 Mașina INTERZISĂ poporului român!
Americanii ştiu numărul soldaţilor pe care Rusia i-a pierdut în războiul din Ucraina
Metoda ANTICĂ de la indieni! Răcoare în casă cu un SINGUR vas de teracotă
UNGARIA, la ani lumină de România. Ungurii ne-au umilit la propriu
Babasha revine. Ce s-a întâmplat pe Arena Națională
Fiul Ancăi Molnar, ipostază sfâșietoare lângă sicriul make-up artistului. Mesajul publicat prin care își plânge...
„A crăpat inima în el” Cine e Mircea Tat, consilierul mort după alegeri
Discuția dintre Rebecca și Antoni! Concurenta încearcă să-l asigure pe partenerul său că nu l-a...
Chris Martin, lecţie de iubire la al doilea concert Coldplay de pe Arena Naţională! A...
BANCUL ZILEI. Diriginta: - Alo, domnul Bulă? Să ştiţi că băiatul dumneavoastră a fugit de...
Grecia a închis școlile și Acropola din Atena din cauza valului de căldură
×