VIDEO | Mircea Fechet recunoaște că există probleme în ce privește calitatea apei subterane din pânza freatică în marile bazine legumicole din România

Publicat: 04/12/2023, 15:08
Actualizat: 04/12/2023, 15:09

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat luni, într-o conferinţă de presă în județul Neamţ, că partea de est și partea de sud a României, și marile bazine legumicole din România, conform determinărilor pe care le-au făcut, au probleme cu calitatea apei subterane din pânza freatică la capitolul nitraţi şi nitriţi.

Aflat în vizită la organizația PNL Neamț, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a recunoscut că „există o problemă la nivel național” în ce privește poluarea pânzei freatice. Potrivit acestuia, din măsurătorile efectuate, problemele se înregistrează la cantitățile de nitrați și nitriți din apa subterană.

Fechet a precizat că există la Ministerul Mediului un program finanțat prin PNRR menit să combată acest fenomen, dăunător agricultorilor din țara noastră.

„Există o problemă la nivel naţional, încercăm prin diferite programe pe care le finanţăm şi avem un program acum finanţat din PNRR care continuă un program finanţat din Banca Mondială şi care finanţează platforme pentru zootehnie, platforme de depozitare a gunoiului de grajd care să reducă puţin poluarea pânzei freatice, pentru că, mai ales partea de est a României, şi judeţul Neamţ nu e ocolit din păcate de această situaţie. Partea de sud şi marile bazine legumicole din România, conform determinărilor pe care le-am făcut şi au fost prelevate mii de probe, care au desenat acea hartă, au probleme cu calitatea apei subterane din pânza freatică la capitolul nitraţi şi nitriţi”, a precizat Mircea Fechet.

Fechet: Poluatorul trebuie să plătească

Ministrul a precizat că orice societate comercială care deversează accidental sau nu în apele teritoriale, va trebui să suporte rigorile legii. Ba chiar a încurajat Garda de Mediu să de-a contravenții celor care poluează apele locale din județ.

e accidentală sau nu e accidentală, poluarea rămâne tot poluare. Deversarea rămâne tot deversare. Și dacă acest lucru este făcut de apa, SE sau de orice altă societate din România, principiul rămâne același poluatorul trebuie plătească, iar astfel de practici trebuie descurajate. (…) Deocamdată singurul mod eficient pe care îl cunoaştem este sancţiunea contravenţională şi mă aştept ca şi inspectorii comisarii gărzii de mediu, ai Comisariatul judeţean Neamţ să-şi facă datoria chiar dacă uneori este neplăcut să amendezi o societate privată deţinută de o unitate admnistrativ teritorială, să amendezi un UAT, a precizat Fechet.

Potrivit ministrului Mediului, măsurătorile efectuate în ce privește calitatea apei pânzei freatice relevă o „încărcătură microbiologică extrem de nocivă”. Acesta a dat și exemple: streptococi fecali și stafilococi, care pot afecta sănătatea populației, în special persoanelor defavorizate care nu au o sursă de apă potabilă.

„Discutăm despre un încărcătură microbiologică extrem de nocivă. Discutăm de streptococci fecali, discutăm de stafilococi, discutăm de o întreagă listă de agenţi patogeni care ajung în pânza freatică şi care pot îmbolnăvi populaţia în măsura în care aceasta neavând altă soluţie îşi obţine apa potabilă din fântâni”, a adăugat Mircea Fechet.

CITIȚI ȘI:

Vicepreședintele CJ Argeș, urmărit penal de DNA/ Marius Nicolaescu este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu și uz de informații nepublice

VIDEO| Noi imagini cu edilul-fugar Cătălin Cherecheș/ A fost surprins în Ungaria, atunci când își cumpăra o cartelă de telefon pentru a-și pierde urma

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
BANII românilor vor fi CONFISCAȚI. Decizia anunțată pe 2 Mai de Guvern: E funcțional sistemul
Putin vrea să distrugă NATO. N-are curaj să atace, dar aplică o strategie perversă
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern