Mircea Fechet: Am toată încrederea că echipa noastră care se află la OCDE va înregistra un succes cel puțin la fel ca cel de luna trecută de la EPOC

Mircea Fechet: Am toată încrederea că echipa noastră care se află la OCDE va înregistra un succes cel puțin la fel ca cel de luna trecută de la EPOC
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22/11/2023, 10:57

Ministrul Mediului, Mircea Fechet a participat marți la reuniunea Comitetului Național pentru aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), care a avut loc la Palatul Victoria și a fost prezidată de prim-ministrul Marcel Ciolacu.

„După cum știți, în sarcina noastră se regăsește cel mai mare număr de instrumente juridice la care trebuie să asigurăm alinierea. Noi gestionăm acest proces atât pentru Comitetul pentru Politici de Mediu (EPOC), cât și pentru Comitetul privind Chimicalele și Biotehnologia (CBC). Suplimentar, există o evaluare separată în domeniul deșeurilor, în cadrul Grupului de lucru pentru productivitatea resurselor și deșeurilor”, a anunțat Mircea Fechet.

Fechet a adăugat că are încredere în echipa sa aflată chiar în aceste momente la OCDE și a punctat nevoia de continuare a colaborării interinstituționale în ce privește dezideratul aderării României la OCDE.

Am toată încrederea că echipa noastră care se află în prezent la OCDE, va înregistra un succes cel puțin la fel de apreciat ca cel de luna trecută de la EPOC. Nu în ultimul rând, aș vrea să punctez nevoia de continuare a colaborării interinstituționale, aspect cu care noi ne întâlnim frecvent ținând cont de faptul că protecția mediului este un subiect orizontal, acest aspect generând o serie de instrumente sau subiecte pentru care partajăm răspunderea cu alte instituții, a subliniat Mircea Fechet.

În cadrul reuniunii, s-a pus accent pe necesitatea existentei unei comunicări publice eficiente referitoare la procesul de aderare la OCDE, care va face obiectul unor discuții în perioada imediat următoare, comunicarea strategică fiind absolut necesară, atât pentru adresarea mesajelor către publicul larg, cât și pentru specialiștii implicați în relația cu OCDE.

La reuniune au mai participat Marian Neacșu, viceprim-ministru, Mircea Abrudean, secretar general al Guvernului, Mihai Ghigiu, șeful Cancelariei prim-ministrului, Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, Ligia Deca, ministrul Educației, Florin-Ionuț Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății și Luca Niculescu, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe.

România se află în etapa tehnică a procesului de aderare la OCDE

Coordonatorul național al procesului de aderare la OCDE, secretarul de stat Luca Niculescu, a menționat marți că la nivelul acestei organizații este apreciat sprijinul premierului României și ritmul bun din instituțiile implicate în acest proces.

România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022, primind Foaia de Parcurs în iunie 2022. Acest document stabilește termenii, condițiile și procesul de desfășurare a aderării la Organizație. România a depus în decembrie 2022 Memorandum-ul Inițial, care face o autoevaluare a legislației, politicilor și practicilor interne, raportat la instrumentele legislative OCDE, a transmis fostul ambasador al României la Paris, Luca Niculescu.

În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului, care constă din transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitetele sectoriale OCDE. Informațiile sunt trimise în paralel, pentru toate domeniile generale de politici și toate Comitete sectoriale din Foaia de Parcurs, în baza metodologiei proprii fiecăruia și a programului de lucru aferent.

Comitetul național pentru aderarea României la OCDE este constituit din ministerele, autoritățile și instituțiile publice cu atribuții în cadrul procesului de aderare și este condus de prim-ministru. Comitetul național stabilește liniile de acțiune în vederea îndeplinirii condițiilor prevăzute în Foaia de Parcurs a României la OCDE, agreează deciziile pentru alinierea legislației, politicilor și practicilor României la cele ale Organizației și formulează propuneri pentru soluționarea blocajelor care ar putea să întârzie procesul de aderare, mai precizează Executivul de la București.

CITIȚI ȘI:

Sistem cu monitorizare satelitară pentru combaterea defrișărilor ilegale de pădure/ Cine a fost desemnat câștigătorul contractului?

VIDEO | Marcel Ciolacu „nu primește hate” pe stradă/ Cum justifică premierul graba cu care Executivul demarează reformele?/„Trebuie să aderăm la OCDE”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imperiul Habsburgic lovește din nou. Cum plănuiește Orban să ajungă noul împărat al Europei
Adevăratul motiv pentru care ursoaica a atacat-o pe Maria Diana. De ce fiara l-a ignorat...
FOTO. Lili Sandu, fosta iubită a lui Bogdan Stelea, e strălucitoare la 45 de ani,...
Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly...
VIDEO&FOTO Cele mai spectaculoase ținute de la „nunta anului”. Fiul celui mai bogat om din...
Nimic nu e aşa cum s-a crezut! Mama Mariei Diana a spus cine era băiatul...
Cât va dura mariajul lui Smiley cu Gina Pistol? Carmen Harra a dat VERDICTUL. „Ea...
Domeniul în care românii câştigă peste 11.000 de lei lunar
VIDEO Joe Biden face noi gafe. L-a numit pe Zelenski "președintele Putin" și pe Kamala...
Ce se întâmplă cu Ordonanța OUG 84 antidrog după protestul organizat de comunitatea Declic. Premierul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Mașinile diesel, interzise în mai multe orașe. Unde nu mai poți circula cu mașina pe...
Lucrări pe Valea Oltului: Au fost defrişate aproximativ 20% din cele 10 hectare de pădure
A fost DESCOPERITĂ cea mai PERICULOASĂ SUBSTANȚĂ din lume! Este atât de PUTERNICĂ încât...
Mașinile INTERZISE pe șosele. Interdicția se aplică de astăzi, 13 IULIE
Cele mai stupide morți. Tragedii ce nu pot fi explicate
Cum arată în interior Biserica Visarion, locul în care Ianis Hagi și Elena își unesc...
A uitat că e în timpul programului și a mers la întâlnire! Un jandarm a...
La ce vârstă a avut Adrian Minune primul tort de ziua sa? „Bunicul meu lucra...
Câți bani face, de fapt, Selly și cum a pierdut 100.000 euro în afaceri: ”Din...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am dus la bunăciunea asta în bar şi, după ce am...
Doar câteva obiecte au fost recuperate din Marea Piramidă din Giza. Care sunt acestea?
×