VIDEO | REPORTAJ 60 MINUTES: SUA finanțează mai mult decât armament în Ucraina. Pe ce se duc banii contribuabililor americani?

Publicat: 25/09/2023, 12:27
Actualizat: 25/09/2023, 12:36

Ce primesc contribuabilii americani pentru banii lor în Ucraina? Este întrebarea de la care a plecat reportajul 60 Minutes, difuzat de CBS News. O echipă de jurnaliști a mers în Ucraina pentru a obține răspunsuri pentru oamenii care finanțează războiul: contribuabilii americani. Cum anume sunt cheltuiți banii? Și cine urmărește armele și banii ca să se asigure că ajung acolo unde sunt destinate?

Jurnaliștii 60 Minutes au descoperit că guvernul SUA cumpără semințe și îngrășăminte pentru fermierii ucraineni și acoperă salariile primilor respondenți din Ucraina, toți cei 57.000.

Mai mult decât atât, și economia Ucrainei este susținută prin ajutor financiar acordat companiilor mici. Personajul intervievat a fost Tatiana Abramova, din Kiev, care are o firmă de tricotaje.

Cum ajută acest lucru Ucraina să câștige războiul, a fost întrebată Abramova?

Pentru că economia este temelia tuturor. Ne dăm seama că este ajutorul guvernului, dar este ajutorul din inima fiecărui american obișnuit. Mai ales în stare de război, trebuie să muncim. Trebuie să plătim impozite, trebuie să plătim salariu. Trebuie să muncim,  a răspuns Tatiana Abramova.

SUA au cheltuit puțin peste 43 de miliarde de dolari pentru ajutor militar pentru Ucraina, conform sursei citate. Asta echivalează cu aproximativ 5% din bugetul american de apărare.

SUA au trimis lansatoare de rachetă, sistemul de apărare aeriană Patriot, Javelins care protejează civilii de atacuri aeriene

Generalul american, Ben Hodges, fost comandant al armatei SUA în Europa, a spus pentru CBS că, fără acest tip de ajutor, Ucraina ar fi fost probabil depășită și, cu siguranță, ar fi pierdut mult mai mult.

Dacă vă gândiți bine, Rusia a fost de zeci de ani și încă este o amenințare existențială pentru Europa și Statele Unite. Adică, ascultați ce spun liderii lor. Uită-te la miile de arme nucleare. În mod clar, vor continua dacă nu vor fi opriți. Acest război înseamnă mult mai mult decât doar Ucraina, a spus Hogdes, pentru 60 Minutes.

Câți bani au dat Statele Unite Ucrainei?

Statele Unite au fost unul dintre cei mai importanți furnizori de securitate asistență acordată Ucrainei, mai ales de când Rusia și-a lansat invazia extinsă a Ucrainei, pe 24 februarie, 2022.

Din 2014, când Rusia a invadat pentru prima dată Ucraina, până la 22 august 2023, Statele Unite au acordat peste 46 de miliarde de dolari în asistență de securitate „pentru a ajuta Ucraina își păstrează integritatea teritorială, își asigură granițele, și îmbunătățirea interoperabilității cu NATO”, potrivit Departamentul de Stat. Din această sumă, Biden Administrația a angajat peste 43 de miliarde de dolari asistență de securitate din februarie 2022, se arată într-un document al Congresului american.

Ucraina beneficiază de asistență din mai multe programe americane. Unul dintre ele este transferul autorizat de președintele Statelor Unite.

Președintele poate autoriza transferul imediat de articole și servicii din SUA, până la un plafon de finanțare stabilit prin lege, ca răspuns la o „urgență neprevăzută”.

Din august 2021, Administrația Biden are a autorizat 44 de retrageri evaluate inițial la aproape 24 USD miliarde (pachetele PDA au suferit o reevaluare, ceea ce a restaurat 6,2 miliarde de dolari despre care Departamentul de Stat a spus că ar putea fi folosit pentru a îndeplini viitoarele pachete PDA)

Sursa: https://crsreports.congress.gov/

Banii sunt principalul subiect de conversație în Congresul american, în această perioadă. În august, ca parte a unei cereri mai ample care includea finanțare națională de ajutor în caz de dezastre, Casa Albă a cerut Congresului să aprobe încă 24 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Înainte de vizita președintelui Ucrainei în Statele Unite, republicanul Kevin McCarthy a spus că „nu sunt bani pentru Ucraina în Camera Reprezentanților”. Zelenski nu a mai fost invitat să vorbească în Congres. S-a întâlnit, în schimb, cu o serie de congresmeni și lideri financiari ai lumii.

Președintele Biden a rămas ferm pe poziții. După întâlnirea cu Zelenski de la Casa Alba, Biden a îmbrăcat susținerea Ucrainei în haina „protejării suveranității” și a anunțat un nou pachet de ajutor militar de 325 de milioane de dolari.

În acest moment, ne confruntăm cu un moment în care sunt testate principii de bază precum suveranitatea, integritatea teritorială și drepturile universale ale omului. Trebuie să ne ridicăm, ne datorăm nouă înșine, unii altora și generațiilor viitoare.


Din 2022, Statele Unite au furnizat echipamente de apărare către Ucraina, precum și cantități mai mari de echipamente furnizate anterior. Potrivit Departamentului de Apărare al Statelor Unite, asistența de securitate angajată Ucrainei începând cu 14 august,
2023, a inclus următoarele:

• 38 de sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) și muniție;
• 12 sisteme naționale avansate de rachete sol-aer (NASAMS); 1 baterie de apărare antiaeriană Patriot;
• 31 tancuri Abrams, 45 tancuri T-72B și 186 tancuri Bradley vehicule de luptă de infanterie;
• 300 de transportoare blindate M113 și 189 Stryker;
• 2.000+ sisteme antiaeriene Stinger;
• Peste 10.000 de sisteme Javelin și peste 80.000 de alte sisteme sisteme antiblindare;
• Phoenix Ghost Tactical, Switchblade Tactical și altele UAS;
• Obuziere 198 155 mm și 72 105 mm și artilerie;
• 182 sisteme de mortar;
• Sisteme RAAM (Remote Anti-Armor Mine);
• Peste 7.000 de rachete lansate prin tub, urmărite optic, ghidate prin cablu (TOW), rachete antiradiații de mare viteză (HARM) și sisteme de rachete ghidate cu laser;
• 35.000+ lansatoare de grenade și arme de calibru mic;
• echipamente de comunicații, radar și informații;
• instruire, întreținere și susținere.

Sursa foto: telegram/Volodimir Zelenski

CITEȘTE ȘI:

LIVE UPDATE | Ziua 579 de război: Ucrainenii anunță că au destructurat o rețea de spionaj a rușilor / Noi atacuri în regiunea Odesa

Frankfurter Allgemeine Zeitung: ”Congresul SUA este cea mai mare problemă a lui Zelenski”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Ungurii au fost umiliți. Românii au câștigat procesul
Tragedie în sport. Fotbalist ucis la doar 21 de ani, în Hunedoara
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Henric al VIII-lea, regele care și-a ucis două neveste