VIDEO Sindicaliștii din educație s-au înțeles cu Guvernul privind majorarea de 20% a salariilor/ Hăncescu: „Vor fi cuprinse într-o ordonanță separată”

Publicat: 14/12/2023, 14:43
Actualizat: 14/12/2023, 23:50

Sindicaliştii din educaţie au fost primiți joi la consultări de premierul Marcel Ciolacu. Potrivit lui Marius Nistor, salariile din învățământ vor fi majorate în 2024 cu 20%. Totuși, Simion Hăncescu spune că noile majorări vor fi cuprinse într-o noua ordonanță de urgență, alta decât celebra ordonanță „trenuleț”.

Sindicaliștii din învățământ au precizat, după consultările de la Guvern, că în urma discuţiilor avute cu premierul şi miniştrii de resort, s-a căzut de acord asupra unei creşteri medii a salariilor din educație cu 20%, urmând să fie emisă o ordonanţă de urgenţă separată în acest sens, asta deși surse guvernamentale au declarat pentru Gândul că acest lucru nu ar fi tehnic posibil.

Este aceeaşi variantă, 20% în medie, creştere salarială pentru 2024. Împreună cu Ministerul Educaţiei vom transmite toate elementele clarificatoare către Guvern. În ordonanţa ‘trenuleţ’ care a intrat în transparenţă decizională nu mai figurau funcţiile de conducere. Figura personalul didactic de predare, figura personalul didactic auxiliar, nedidactic şi atât. Şi atunci lucrurile acestea trebuiau corectate. Şi asta facem în momentul de faţă. Lucrurile vor fi rezolvate foarte rapid, a declarat Marius Nistor, preşedintele Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret.

Simion Hăncescu a ținut să precizeze că pentru creşterile salariale din 2024 se va emite o ordonanţă de urgenţă separată. Acesta a afirmat că nu există la acest moment „un procent fix”.

„Concluzia este că se va emite act normativ separat, ordonanţă separată. Acum mergem la Ministerul Educaţiei pentru că avem o problemă cu funcţiile de conducere, nu se puteau repara acele inechităţi. Cu alte cuvinte, de la 1 ianuarie va fi prima majorare, dar nu discutăm de procente deocamdată. Încă se lucrează, pentru că noi nu avem un procent fix, este o medie”, a explicat Hăncescu.

Potrivit lui Anton Hadăr, creșeterile salariale de anul trecut nu mai permit ca în 2024 să se de-a către tot personalul din educație același procentaj. De asemenea, în ordonanța „trenuleț” este prevăzută majorarea de 5% a salariilor tuturor bugetarilor.

Vor fi două tranşe de creştere, una la 1 ianuarie, alta la 1 iunie, 13% plus 7%, pe medie…. pentru că nu este la toată lumea la fel, pentru că a fost o sumă fixă dată anul trecut, care nu mai permite acum să le dai la toţi acelaşi procentaj, a precizat Anton Hadăr, liderul Federaţiei „Alma Mater”.

Greșeala din ordonanța „trenuleț” a Ministerului Finanțelor

Întrebat despre procentul inițial de 8% apărut în prima variantă a ordonanței „trenuleț”, în loc de 13%, Hadăr a precizat că a fost vorba despre „o greșeală materială” pentru care ministrul Boloș și-a cerut scuze public.

„A zis că a fost o greşeală, aţi văzut şi dumneavoastră că şi-a cerut scuze, că a fost o anumită eroare materială. Nu ştiu cine a avut această răutate”, a precizat Hadăr.

Sindicaliştii din educaţie au mai spus că şi personalul nedidactic şi cel auxiliar vor beneficia de acelaşi procent de creştere de 20%, cu precizarea că acesta diferă, deoarece au mai existat unele majorări în vara anului 2023, după greva de dinaintea examenelor de finalizare a studiilor, atunci când dascălii s-au adunat în celebrul „marș al demnității”.

„Pe medie va fi 20%, depinde de fiecare categorie de personal, ca să se încadreze în grilele pe care noi le avem ca  elemente de raportare, grile pe care noi le-am înaintat în iulie anul trecut. Nu vor primi toţi aceleaşi procentaje, pentru că dacă ai primit 1.700 lei astă-vară, vă daţi seama că nu mai poţi să-i dai 20% îi dai 16, îi dai 17, îi dai 14, s-ar putea să fie şi mai puţin”, a transmis Anton Hadăr.

Ultima întâlnire cu sindicatele din educație de la Guvern a avut loc pe 24 noiembrie. Atunci, Marius Nistor și Simion Hăncescu nu au exclus posibilitatea unei greve dacă nu se vor găsi banii necesari pentru majorările salariale din învățământ, promise de Executiv ca urmare a grevei din această vară. (detalii AICI)

CITIȚI ȘI:

UPDATE Turație maximă la Palatul Victoria pentru aprobarea BUGETULUI pe 2024 / Ședința de guvern, amânată până după ora 14:00

UPDATE Celebra „ORDONANȚĂ TRENULEȚ”, pe ordinea de zi a ședinței de guvern / Valoarea punctului de amendă se majorează

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...