VIDEO | Volodimir Zelenski caută NATO la Davos / Jens Stoltenberg: Există motive de optimism

Publicat: 16/01/2024, 14:13
Actualizat: 16/01/2024, 14:14

Pe vremuri locul în care cei mai puternici oameni ai planetei sufocau micul oraș din cantonul Graubünden, Evlveția, astăzi, Davos nu mai atrage președinții cu greutate ai lumii, la Forumul Economic (WEF). 

Înainte de pandemie, private jeturile și coloanele oficiale blocau orașul.  Anul acesta, liderii de rang înalt lipsesc. Președintele american Joe Biden și omologii săi chinez și rus, Xi Jinping și Vladimir Putin, nu participă.

Și Rishi Sunak a declinat invitația, pentru al doilea an consecutiv.

Președintele francez Emmanuel Macron este singurul lider dintr-o țară din G7 prezent și una dintre cele mai grele personalități politice care urmează să fie prezente, alături de comandantul secund al Chinei, Li Qiang.

Zelenski caută NATO la Davos

Liderul Ucrainei Volodimir Zelenski a ajuns la Davos, unde va susține un discurs, marți după-amiază. Până la acea ora, Zelenski are programate câteva întâlniri bilaterale.

A început cu șeful NATO, Jens Stoltenberg, cu care a discutat despre situația din prima linie a frontului.

Am discutat situația în prima linie. L-am informat pe secretarul general cu privire la recentele atacuri aeriene în masă ale Rusiei și am subliniat necesitatea de a consolida și mai mult apărarea antiaeriană a Ucrainei, a transmis Zelenski.

Apartenența la Alianță este o dorință a administrației de la Kiev, mult prea departe de realizare, în timpul războiului. Dar Zelenski face pași și caută noi susținători, iar Jens Stoltenberg îi dă o gură de aer.

Amândoi am remarcat importanța acordului de securitate Regatul Unit-Ucraina, care se bazează pe Declarația G7 de la Vilnius. Am informat despre activitatea în curs de desfășurare a Ucrainei cu partenerii privind acordurile similare și am subliniat importanța semnării unor astfel de documente, care vor fi în vigoare până la aderarea Ucrainei la NATO. Am subliniat că Ucraina anticipează decizii care îi vor aduce mai aproape de apartenența la Alianță.

Secretarul general al NATO a afirmat că „există motive de optimism” pentru Ucraina.

În ciuda unei situații serioase pe câmpul de luptă, există motive de optimism: Ucraina își păstrează independența, ucrainenii au respins Rusia și au ales Occidentul; iar Ucraina este mai aproape de NATO decât oricând, a transmis Stoltenberg.


Zelesnki va sta la masă și cu Jake Sullivan, Consilierul pentru Securitate Națională de la Casa Albă, care îi va transmite un mesaj de la președintele Joe Biden.

Iar mesajul este că Administrația Biden dorește ca Ucraina să schimbe strategia în lupta împotriva invadatorilor ruși: de la ofensă la apărare, scrie Bloomberg.

Zelenski înțelege sensul acestei solicitări, deși nu-i va plăcea să audă sau să spună asta public. Așa că ar trebui să-i spună lui Sullivan să-i răspundă lui Biden – și să aducă aminte Congresului SUA – că Ucraina poate juca o apărare adecvată doar dacă SUA și aliații săi garantează că are mijloacele necesare, mai scriu jurnaliștii americani.

„Nu vom fi de acord cu un conflict înghețat”​

Tot de la Davos, Ucraina transmite că nu va accepta nicio încercare de a transforma războiul de agresiune al Rusiei într-un „conflict înghețat”.

Andrii Yermak, șeful Biroului Președintelui Ucrainei, a declarat acest lucru în cadrul unei conferințe de presă la WEF, solicitând „ajutorul și sprijinul” partenerilor.

În primul rând, președintele ucrainean și întreaga sa echipă nu vor accepta și nu vor fi niciodată de acord cu un „conflict înghețat”. Acest lucru este inacceptabil pentru societatea ucraineană. În fiecare zi, ucrainenii trăiesc în condițiile acestui război, iar când se duc la culcare, nu sunt siguri că se vor trezi. (…) Cred că arătăm, națiunea ucraineană a aratat, în acești doi ani,  că suntem capabili să câștigăm. Desigur, ajutorul și sprijinul partenerilor noștri, prietenilor noștri. Și cred că acest sprijin și acest ajutor vor continua.

Rezumând rezultatele celei de-a patra runde de negocieri privind planul ucrainean de încheiere a războiului, care a reunit peste 80 de țări și organizații din Europa, Asia, Sudul Global, șeful Biroului Președintelui a menționat că toți participanții au avut o viziune comună asupra principiilor generale ale formulei de pace referitoare la independența, integritatea teritorială a Ucrainei și Carta ONU.

În ceea ce privește detaliile planului, Yermak a afirmat: „ar fi o minciună dacă aș spune că toate pozițiile sunt absolut aceleași”, conform Pravda.

Sursa foto: X/Jens Stoltenberg

CITEȘTE ȘI:

ANALIZĂ | Forumul Economic de la Davos și apelul Ucrainei: „Pentru a aduce PACEA, interziceți exporturile rusești de combustibili fosili”

Donald Trump domină primarele republicane din Iowa și își consolidează statutul de candidat favorit pentru alegerile prezidențiale

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...