Viorica Dăncilă, deranjată de faptul că Președinția nu a invitat-o la Summit-ul de la Sibiu: Mi se pare nepotrivit! / Premierul așteaptă motivarea președintelui pe refuzul celor trei miniștri

Viorica Dăncilă, deranjată de faptul că Președinția nu a invitat-o la Summit-ul de la Sibiu: Mi se pare nepotrivit! / Premierul așteaptă motivarea președintelui pe refuzul celor trei miniștri
Publicat: 03/05/2019, 14:45

„Dacă voi fi invitată, voi merge la Summit. Guvernul a asigurat din punct de vedere financiar Summitul. Mi se pare nepotrivit că tocmai cei care au muncit atât pentru România, care au făcut atâtea lucrări nu au fost invitați la Summit”, a declarat Viorica Dăncilă, la Dâmbovița.

„Când am vorbit la Ateneu eu am adresat un mesaj de unitate, i-am dat posibilitarea președintelui României să vorbească, penru că eu am crezut că trebuie să existe consens pe perioadă Președinției române a Consiliului UE.Nu am fost invitată (n.r.: La Sibiu). Gândiți-vă că vin toți liderii europeni. E un mesaj pe care îl vom da pentru întreaga Europă. Cum putem vorbi de unitate când premierul României nu este prezent pentru a putea vorbi despre realizări și agenda 2019-2024″, a mai spus premierul.

Summitul șefilor de stat sau de guvern din UE, care va avea loc pe 9 mai la Sibiu, este cel mai așteptat eveniment politic european în perioada deținerii de către România a Președinției Consiliului UE. În acest context, liderii europeni vor discuta despre noua agendă a UE pentru 2019-2024.

Summitul informal al șefilor de stat sau de guvern din UE va fi găzduit de președintele Klaus Iohannis iar președintele Consiliului European, Donald Tusk, va prezida reuniunea. La eveniment vor participa lideri din 27 de state membre UE, președintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, și președintele Parlamentului European (PE), Antonio Tajani.

Dăncilă: Aștept motivarea președintelui pe refuzul celor trei miniștri

Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri că așteaptă motivarea președintelui Klaus Iohannis în cazul refuzului celor trei miniștri pentru a vedea care au fost cauzele de legalitate care au stat la baza deciziei.

„S-a văzut că există această majoritate. Nu din cauza majorității (n.r.: nu a vrut restructurare). Mă gândesc că dacă președintele pune tot mai multe piedici, putem să intră într-un blocaj iar, președintele să nu numească. Așteptăm motivarea refuzului celor trei miniștri.

„Suntem un Guvern politic. E normal să discutăm ce propuneri vom face. În același timp, președintele trebuie să ne dea motivarea refuzului. Eu vreau să văd dacă sunt motive legate de legalitate, nu de oportunitate”, a mai spus premierul, la Dâmbovița.

Propunerile de remaniere, refuzate de președinte, au fost: Eugen Nicolicea în locul lui Tudorel Toader (ministerul Justiției), Oana Florea, ministru propus pentru Fonduri Europene în locul Rovanei Plumb și pe Liviu Brăiloiu, la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în locul Nataliei Intotero. Demisiile Nataliei Intotero și a Rovanei Plumb au venit ca urmare a candidaturii loc la alegerile europarlamentare, în timp ce în cazul lui Tudorel Toader, PSD a decis retragerea sprijinului politic.

Ștefănescu, despre neinvitarea premierului la Summi: Între Guvern și Cotroceni e demult o ruptură

„Între guvernul coaliției PSD-ALDE condus de premierul Viorica Dăncilă și Administrația de la Cotroceni există de foarte mult timp o ruptură. Ruptura este în sensul următor. În timp ce Guvernul construiește pentru România și se zbate în toate domeniile de activitate, de la Cotroceni singura politică este aceea de sabotare a tot ce înseamnă bunăstare pentru români. Când Guvernul vorbește despre abuzuri și lucruri care nu trebuie să se petreacă în România, de la Cotroceni acestea sunt aplaudate. Când de la Guvern se vorbește că este intolerabil ca voci din străinătate să se implic în politica internă, și noi suntem stat independent, de la Cotroceni sunt aplaudați toți criticii noștri și delatorii și defăimătorii din străinătate, care ne critică și ne judecă și ne pun la colț”, a afirmat Codrin Ștefănescu, vineri, pentru MEDIAFAX.

Social-democratul a adăugat că diferențele „sunt atât de uriașe” încât era de așteptat ca premierul să nu fie invitat la evenimentul din 9 mai.

„Nu cred că prim-ministrul va suferi de faptul că nu va participa cu Werner Klaus în nu știu ce acțiune”, a conchis Ștefănescu.

Reacția acestuia vine după ce premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri că este nemulțumită de atitudinea Președinției, care nu a lansat o invitație către premier pentru participarea la Summit-ul de la Sibiu din data de 9 mai, afirmând că acesta este de fapt mesajul transmis liderilor europeni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine