Armata Israelului – cea mai morală din lume?

Armata Israelului - cea mai morală din lume?
Publicat: 08/04/2018, 19:34
Actualizat: 08/01/2020, 21:18

Cine a auzit de Yaser Murtaja? Noi da, cei care ne ciocnim pe rețelele de socializare din Orientul Mijlociu.

În ciuda vestei cu inscriția clară PRESĂ lunetiștii armatei israeliene l-au luat în cătare și-au tras. După toate legile războiului de la Geneva și Haga, asta se cheamă crimă de război, chiar dacă e greu de definit ce se petrece la granița dintre Israel și Gaza, câtă vreme Tzahal trage cu gloanțe de război în niște protestatari care dau cu pietre și cu uneori cu cocteiluri Molotov (benzina e scumpă în enclava de dincolo de gard). Mă îndoiesc că va observa incidentul Curtea Penală Internațională, cea construită sub auspiciile Adunării Generale și a Consiliului de Securitate ONU. E o perioadă tocmai bună ca, în afara unor comunicate vag dojenitoare, lumea să întoarcă privirea de la ceea ce se petrece pe cei 51 kilometri de graniță cu Fâșia Gaza. E un echilibru toxic la masa Consiliului de Securitate: Rusia are propriile ei treburi murdare de acoperit în Siria, iar Statele Unite au de apărat colonialismul israelian.

Uniunea Jurnaliștilor din Israel s-a adresat generalului Gadi Eizenkot, șeful Statului Major, cerând explicații cu privire la ordinele primite de soldații care l-au împușcat pe cameramanul palestinian. Însă răspunsul se cam știe, așa cum a reieșit din postările pe Twitter ale Armatei: soldații – unii pifani, au ordin să tragă foc de avertizare dacă protestatari încalcă linia roșie aflată la câteva sute de metri de zidul despărțitor, în interiorul Gazei. În cazul în care protestatarii insistă să se apropie de zid, lunetiștii sunt instruiți să tragă după instinct (motivul pentru care se ard cauciucuri e ca palestinienii să se poată ascunde în spatele pânzei de fum). Țintele predilecte ale gloanțelor sunt așa-numiții „instigatori” ai protestelor, infiltrații Hamas care urmăresc să dea o turnură violentă Marșului Reîntoarcerii (care a intrat deja în a doua săptămână și nu se va opri până își va atinge apogeul, pe 15 mai, când palestinieni comemorează Ziua Catastrofei, înființarea Statului Israel; bilanțul – 19 morți și mii de răniți). În treacăt fie spus, partidul Hamas (cu aripa lui militară cu tot) conduce Gaza, ales democratic, ceea ce până și pe Tony Blair (fostul reprezentant al Qvartetului pentru Orientul Mijlociu – SUA, Rusia, Uniunea Europeană și Națiunile Unite) l-a făcut să declare, la sfârșitul anului trecut, că ar trebui adus la masa dialogului.

Yaser Murtaja împlinise 31 de ani, lucra la de 5 ani la o mică agenție de presă palestiniană al cărei co-fondator era („Ain Media”), iar pasiunea lui, ilustrată pe contul său de Twitter, au fost imaginile din dronă. Sub una dintre ele, realizată deasupra capitala enclavei, a scris: „Sper să vină ziua când voi putea lua această imagine din cer nu de pe pământ (…). Locuiesc în Gaza și n-am călătorit niciodată în viața mea”.

Împușcat vineri, la 350 de metri de zidul de securitate, Murtaja e doar încă o victimă a „celei mai morale armate din lume”, cum a caracterizat-o ministrul Apărării, Avigdor (Victor) Lieberman.

Un nou transfer de TOP la CFR Cluj. Şefii campioanei României îi îndeplinesc toate dorinţele...
Prodanca a aflat cine e amanta lui Reghe şi o AMENINŢĂ în ultimul hal: 'O...
FOTO. Mihaela Rădulescu, apariție interzisă! O rochie transparentă, prin care s-a văzut prea mult
Alimentul care scade temperatura corporală. 10 mâncăruri pentru caniculă
Andreea Marin ARUNCĂ BOMBA! Vedeta, însărcinată? ‘Vom avea şi un copil!’
Patrick, fiul lui Cristi Borcea, lovitură în imobiliare la malul mării! A investit peste 20...
Informaţia IMPORTANTĂ care NU va mai apărea în BULETINE! E o premieră în România
Energia electrică a atins cel mai mare preţ înregistrat vreodată pe piaţa spot din România
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
„Ce e mai rău abia urmează”. Cum va arăta viața pe Terra peste 30 de...
Prodanca a aflat cine e amanta lui Reghe şi o AMENINŢĂ în ultimul hal: 'O...
O RACHETĂ de mari dimensiuni a fost descoperită pe un câmp. Din ea iese ceva...
Alimentul oltenesc după care nemții sunt înnebuniți. Producția ia imediat drumul Germaniei, românii nu apucă...
A pus apă și acid citric în fierul de călcat, timp de 30 de minute....
Fiica lui Michael Jackson, dezvăluire șocantă despre un incident petrecut alături de tatăl ei
Ultima oră: Celebrul om de afaceri S-A SINUCIS... Primele informații
Anunţ cutremurător de la Guvern! 9.000 de români vor fi daí afară
A murit Ion Ghițulescu, legendarul jurnalist. Vocea sa era ascultată de milioane de români
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este prima femeie din clubul miliardarilor din ţara noastră. Ea a construit de la...