Când îți bate balistica-n fereastră

Când îți bate balistica-n fereastră
Mihai Fifor, despre starea de alertă
Publicat: 02/08/2018, 19:26

Asta, dacă vorbim despre o împiedicare în vorbe, despre o sintagmă din care lipsește o negație sau o afirmație, care, în context, dă realitatea peste cap, despre o bâlbă care strică sensul, dar nu și despre o comparație imbecilă, precum aceea a ministrului Daea, comisă zilele trecute.

Și toate cele scrise mai sus ar putea fi valabile, la rigoare, chiar și în cazul în care avem de-a face cu un ministru al Apărării aflat în imponderabilitatea concentrării, cu acuitatea minții prăbușită, într-un anume moment al zilei, gafeur accidental, mă rog, un om cu mintea golită de sensuri, pe moment, din cauza de stres și oboseală.

Dar de aici, de la asumarea propriei prostii, rostite cu aplomb, și până la a-i face proști și ticăloși pe ceilalți, ca să-ți acoperi deruta, este o cale la fel de lungă, precum aceea de la demnitate la lașitate, și de la greșeala de exprimare, la apa din cap.

Fifor a spus la A3 (înregistrat video și audio): „Evident că niciodată președintele Putin nu o să fie extrem de încântat de faptul că în România se dezvoltă capabilități militare foarte serioase. Cum ar putea să fie vreodată președintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice„.

În consecința acestor spuse, PNL a cerut demisia ministrului: „Mihai Fifor, ministrul Apărării, afirmă că avem rachete balistice la Deveselu. Prostia Guvernului Dăncila devine deja periculoasă, riscă să ne bage în război. Demisia!”, a postat Dancă pe Facebook.

Dar Fifor revine, la Digi24 : „Niciodată nu cred că cineva ar putea afirma că la Deveselu avem rachete balistice. Aseară am spus că avem baza de la Deveselu, care se ocupă de rachetele balistice, în niciun caz că la Deveselu avem rachete. (…) A fost doar o greșeală de înțelegere, de comunicare în cel mai rău caz, o eroare de interpretare”.

Enervat, Ludovic Orban revine și el, pentru Mediafax: „Ministrul Apărării, Mihai Fifor, trebuie să demisioneze, deoarece prin afirmațiile pe care le-a făcut cu privire la existența rachetelor balistice la Deveselu, nu face decât să alimenteze propaganda Moscovei. (…) Gafa lui creditează o interpretare politică anti-NATO”.

Fifor, simțindu-se atacat, intervine din nou: „Nu mă mir (că PNL cere demisia, n.n.) Se face un joc politic pe un subiect de securitate națională și lucrul acesta nu este în regulă. E menirea Opoziției să facă astfel de jocuri. Nu au decât să o facă, chiar nu mă mai miră nimic din partea domniilor lor, dar eu cred că este important să rămânem în programul pe care ni l-am asumat și pe care ni-l ducem la îndeplinire în fiecare zi”.

Păi, să rămânem, domnule Fifor, în program, dar știm noi care este acel program? Că văd că nici rușii nu l-au decodat exact-exact.

Pavel Alekseenko, Secretar I al Ambasadei Rusiei în România, pe Facebook: „Declarația lui Fifor este încă o dovadă că scutul american din Deveselu reprezintă o amenințare directă și imediată la adresa securității naționale a Federației Ruse. Mulțumesc, dle Fifor, pentru adevărul spontan”.

Ca să vezi! Și ăștia fac joc politic.

Eu înțeleg și orgoliile, până la un punct, dar ca tu, Fifor – „meșter” în literatură – în calitate de ministru al Apărării, într-un guvern al unei țări NATO, să nu înțelegi că o exprimare mai mult decât neglijentă, într-o chestiune și o conjunctură extrem de delicate, poate crea consecințe foarte grave, e o stare vecină cu inconștiența.

Mai mult, în loc să-ți asumi „graba” și „miserupismul” din exprimarea sintagmei: „…în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice„, pentru că ți-e lene să pronunți „…în România avem baza militară de la Deveselu, care acționează împotriva/care se ocupă de rachetele balistice”, așa cum ai făcut-o a doua zi – fără să-ți recunoști, însă, greșeala, ci invocând, „doar”, o eroare de interpretare, ca și când nația ascultătoare este de vină că nu ți-a tradus just shortcuturile lenevoase – să acuzi opoziția de jocuri politice, mi se pare, pur și simplu, lipsă de onoare.

Iar asta este foarte grav pentru un șef al Armatei Române!

Și dacă, de lene, în același context, ministrul Apărării Naționale ar fi spus, sărind și peste a doua paranteză, așa cum a sărit peste prima: „Cât despre baza militară de la Deveselu (care acționează împotriva/care se ocupă), cu rachetele balistice (care n-au nimic de-a face) cu Rusia, este clar că lui Putin nu-i convine să știe că pot fi folosite, și mâine, dacă va fi cazul…”

Până să mai acuze el opoziția că-i răstălmăcește politic prostiile, s-ar fi trezit cu un SU-57, bătându-i în fereastră.

Cu balistica!!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”