Candidaturile marțienilor

Candidaturile marțienilor
Publicat: 23/10/2012, 21:05
Actualizat: 29/07/2014, 21:55

Oriunde se duc unii dintre ei să candideze, pentru cetățeni este totuna. Faptul că Elena Udrea se mută din București, în județul Neamț, că Vasile Blaga părăsește Capitala pentru Timiș, că Victor Ponta rămâne în Gorj, că Mihai Răzvan Ungureanu aterizează la Arad, iar Crin Antonescu schimbă sectorul 1 cu sectorul 3 nu-i fericește pe locuitorii din colegiile acestora. De fapt, până la viitoarele alegeri, rar s-ar putea să-i vadă pe aleșii lor la față. Sunt lideri și vedete politice, combat pe probleme naționale, nu au timp, nici apetență pentru mărunțișuri locale și, uneori, nici pentru oameni.
Domnul Crin Antonescu, de exemplu, nu cred că a mai mirosit poporul altundeva, decât la mitingurile electorale, dintre care cel desfășurat pe Arena Națională, a fost, de bună seamă, cel mai grandios. Nu mi-l amintesc bătând ulițele țării în campanie electorală, petrecându-și week-end-ul în audiențe la cabinetul parlamentar din colegiu (de altfel, la datele sale de contact de la Senat și de la partid nu figurează vreo adresă sau telefon de la biroul parlamentar de circumscripție), repezindu-se să dea o mână de ajutor ori să spună o vorbă de încurajare oamenilor loviți de calamități sau împărțind cadouri de Crăciun, copiilor abandonați și bătrânilor singuri. Nu face nici măcar băi de mulțime – spre deosebire de Ion Iliescu și Traian Băsescu, care s-au scăldat mereu, cu voluptate -, de parcă natura sa sensibilă n-ar suporta atingerile atâtor persoane străine. Mi-l amintesc pe domnul Crin Antonescu ca pe un popstar al politicii: întotdeauna, pe o scenă, menținând un contact strict vizual cu fanii. Și, cu toate acestea, poporul este mai prezent în discursul președintelui liberal decât al tuturor liderilor politici luați la un loc.
Doamna Elena Udrea a dat ochi direct cu alegătorii pe când era ministru, numai în vizite de lucru. Exhibiționistă din fire, îi place să-ți etaleze latura de „femeie din popor”, îmbrăcându-se în ie, tricotând și făcând sarmale la televizor. Cât de bine înțelege nevoile electoratului, se poate observa din șirul futilităților rămase după trecerea sa pe la MDRT, unde a avut mulți bani pe mână. Refugierea sa la Neamț, la câteva zile după ce-și anunțase candidatura la Roman, este dictatată de un calcul electoral rece: acolo mulți îi sunt datori. Acolo a pompat, așa cum primarul pedelist Gheorge Șefan recunoaște, cele mai multe fonduri, inclusiv pentru construirea unei săli polivalente la Piatra Neamț, mai scumpă decât valoarea inițială trecută în contract, cu 45 la sută. Șeful pe linie politică al doamnei Udrea sare și el de la un colegiu, la altul, vânând câștigul electoral. Vasile Blaga, președintele PD-L, a fost, până în 2008, ba prefect, ba parlamentar de Bihor – județul său de baștină -, apoi s-a mutat și a fost ales într-un colegiu din București, cu care nu era familiarizat, ca, acum, să sară tocmai în Timiș, unde să o ia de la capăt, dacă agenda sa de lider, bineînțeles, îi va permite. Se presupune că dl Blaga, „buldogul” politic, va învinge din prima, bifând un fief, victorie de mare prestigiu când n-ai adversari pe măsură.
Teleportarea unor candidați în zone în care nu au nici măcar case de vacanță – practicată de USL și ARD – este cea mai evidentă dovadă că nu buna reprezentare a electoratului (care presupune cunoaștere și continuitate) contează, ci propria lor siguranță. Așadar, ar putea să candideze și pe Marte, pe Pământ tot n-are importanță.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Prințesa de Wales a intrat în istoria Casei Regale Britanice. Ce titlu regal a primit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom