Ce-i mai lipsea Poliției: tichia lui Cheloo, de mărgăritar

Redactor:
Marian Sultănoiu
Ce-i mai lipsea Poliției: tichia lui Cheloo, de mărgăritar
Șeful Sindicatului Național al Agenților de Polițiștilor anunță că va da în judecată trupa Paraziții, ofensat de textul piesei „Antimiliție", de pe Albumul „Arma Secretă" Astfel, probabil că toate problemele polițiștilor vor fi rezolvate.

Președintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție, Iulian Surugiu, ne-a anunțat, ferm, în contextul emoției generate de moartea polițistului din Timiș, Cristian Amariei, că va da în judecată trupa Paraziții, din cauza mesajului ofensator administrat polițiștilor români, în piesa „Antimiliție”.

„Trebuie să avem judecători pricepuți la cântat. Sindicatul va da în judecată trupa pentru melodia aia. Nu se poate așa ceva, într-o țară democrată”, a spus Surugiu, la un post tv.

E curios că liderul sindical a descifrat abia acum, la trei săptămâni de la lansarea albumului, „ofensa adusă autorității”, în amintitul text.

Personal, sunt de acord că unele pasaje au o vehemență exacerbată, cu atât mai mult cu cât fac referire la polițiști, în general, fără particularizări (unele reieșind, totuși, din context), pe fondul unui conținut explicit. Știm însă, de asemenea, că hip-hop-ul/rap-ul nu e un cadril și nici gavota, ci o descărcare socială, o caricaturizare abruptă (o luptă fără prizonieri) a unor aspecte/indivizi/grupuri în tușe groase, a tarelor sociale. Iar unii dintre polițiști sunt atinși – să nu ne facem surprinși – de astfel de tare.

Însă, de aici și până a considera că hip-hop-ul/rap-ul (mișcare recunoscută, în esență, ca fiind o manifestare culturală, dusă, uneori, la extrem), este un atac la imaginea Poliției din România, și trebuie stârpit, ca atare, este o cale infinită.

Sigur, n-aș fi avut, poate, această abordare dacă, după moartea câtorva polițiști aflați în misiune, liderul SNAP, Iulian Surugiu, ar fi fost la fel de scrupulos la datorie și ar fi dat, imediat, în judecată conducerea MAI, a înzestrării, pe aceia care, din motive obiective (de unde să știe ministrul Carmen Dan cu ce se mănâncă un atac armat), poartă răspunderea tragediilor întâmplate în ultimul timp. De unde să aibă ministrul habar ce înseamnă să te lupți cu crima organizată din România, înarmat cu „celebrul” pistol de jucărie, „Carpați”.

Poate că aș fi avut la fel de puțin habar despre respectiva piesă de muzeu dacă n-aș fi fost instruit, în anii 77-78, cu un astfel de pistol, inclusiv la acea vreme, un fel de „piesă de panoplie”.

Agitația sindicatului în discuție, manifestată într-un caz de „ofensă socială” printr-un act de frondă, ar fi fost mult mai productivă dacă s-ar fi manifestat și în cazul uciderii polițiștilor aflați în misiune, slab dotați din punct de vedere al înzestrării/înarmării corespunzătoare.

După moartea polițistului Cristian Amariei, Iulian Surugiu a semnat o Scrisoare deschisă, postată pe site-ul SNAP, adresată mai multor instituții din România, inclusiv MAI.

Prin intermediul acesteia, „ca urmare a ultimelor evenimente petrecute la nivel național” și „pentru o bună funcționare a Poliției Române și pentru ca polițiștii să poată oferi în continuare un serviciu de calitate în slujba societății„, supune atenției responsabililor amintiți faptul că sunt necesar a fi îndeplinite, imediat, cel puțin două cerințe: „Reformarea Poliției Române și „Modificarea legislației și întărirea autorității polițistului – acum, după cea de-a patra victimă, din ultima perioadă – încheind regulamentar epistola – „Cu deosebită stimă, Iulian Surugiu”.

Spre deosebire de liderul ofensat, mai ales, de producția „Paraziții”, și abia pe urmă de faptul că polițiștii sunt trimiși pe străzi, să stopeze fărădelegea, cu „mâinile goale” – în condițiile în care mult-stimatul ministru Dan susține, și azi, aproape cinic, că: „În cazul în speță, IPJ Timiș avea disponibil echipamentele potrivite. (…) Dacă aș putea, prin demisia mea, să redau viața acelui polițist. vă asigur că aș face-o fără să stau pe gânduri” –  liderul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, l-a avut în vedere, în primul rând, pe cel care poartă răspunderea lipsei de dotare a polițiștilor, ministrul Carmen Dan, căruia i-a cerut, pe bună dreptate, demisia, și nu lui Cheloo, de „la Paraziții”: „80 la sută din efective sunt dotate, în acest moment, cu pistoale Carpați, model 74. (…) Sunt situații în care (polițiștii, n.a.)  nici nu au pistol, nu există armament în dotare, nici chiar acel Carpați. Deci cam aici suntem”, a spus Coarnă.

În consecință, nu textul prea vehement, ce-i drept, al „Paraziților”, aduce prejudicii și insecuritate Poliției Române, în primul rând, ci, mai ales, lipsa crasă de interes și de răspundere a celor care conduc MI.

Foto: Mediafax Foto / Răzvan Chiriță

FOTO-ŞOC! Şi-a înşelat iubita însărcinată, cu o bombă sexy de doar 18 ani. Cum arată...
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor...
CTP, reacție dură după derapajele grosolane în scandalul cu Patriarhul Daniel! Ce amenințări a primit:...
FOTO. Larisa Iordache, imagini incendiare pe Instagram! Cum arată gimnasta, la 3 ani de la...
Clasamentul ȘOC al celor mai bogate orașe din România! Bucureștiul e pe 9, Clujul pe...
Un fost premier, după atacurile din Franţa: ”Musulmanii au dreptul să omoare milioane de francezi”
Povestea cutremurătoare a celor doi tineri care au murit îmbrățișați în Samos. Tatăl relata despre...
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor...
S-a căsătorit cu un milionar dar nu știa ce va urma. Strigător la cer ce...
Sexul din spatele porţilor lagărului de la AUSCHWITZ era ”răsplata” naziştilor pentru deţinuţi. Existau, desigur,...
Secretul bine ascuns din vila Elenei Ceaușescu. Cum își teroriza angajații. Viclenia ei nu avea...
Prima mașină produsă în România nu a fost Dacia. Rușii au confiscat fabrica auto, iar...
CARANTINĂ TOTALĂ în România! Când vom ajunge la 10.000 de cazuri noi de coronavirus PE...
15 semne că femeia te înșală. Una dintre cele mai mari „minciuni” pe care mulți...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
„Suntem două mame cu trei copii.” Când banii câştigaţi în corporaţie nu au mai fost...
Mirela Vaida, transformare de senzație. Vedeta arată precum Madonna: „În urmă cu 20 de ani…”
Inchide