Cea mai opacă privatizare transparentă

Cea mai opacă privatizare transparentă
Publicat: 23/09/2012, 18:22
Actualizat: 29/07/2014, 21:58

Luni, 24 septembrie, la ora 10 fix, domnul Remus Vulpescu, inegalabilul maestru de ceremonii al privatizărilor, îl așteaptă pe Dan Diaconescu să semneze contractul de vânzare-cumpărare al pachetului majoritar de acțiuni la Oltchim. Patronul OTV nu garantează că va ajunge – având, zice el, mai multe documente de studiat -, dar dl Vulpescu nu se îndoiește de seriozitatea, bonitatea și buna credință a cumpărătorului, fiind, astfel, singura persoană publică pentru care câștigătorul licitației nu are secrete. L-a citit din cele patru foi predate în plic, din scrisorile de la bănci și din declarațiile pe care le-a auzit o țară întreagă, așa încât, în timp ce o mulțime de analiști și politicieni ar băga mâna în foc că DD joacă la caceealma, el susține că acesta va veni, luni, și cu bani. Dacă la orele 10 trecute fix, șeful Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI) va privi singur și trist în camerele de luat vederi, repetând ipostaza și zilele următoare, așa-zisa privatizare a Oltchim va deveni bomboana de pe coliva avortatelor privatizări de până acum, iar combinatul se va transforma într-o bombă cu ceas.

După aproape trei zile de la spectacolulul live al licitației, încă nu se știu, cu certitudine, următoarele: Are Dan Diaconescu 45 de milioane de euro, cât a oferit pentru 54 la sută din acțiuni, ca să le vireze, în termen de zece zile, la bugetul statului? Sunt banii lui sau ai altcuiva? Cine este, atunci, cumpărătorul din umbră? De ce nu joacă la vedere? În ce investește, de fapt, acesta, în economie sau în politică? Vrea să salveze combinatul ori să detoneze o încărcătură electorală, în preajma alegerilor? Fără răspunsuri la aceste întrebări, cea mai transparentă privatizare românească rămâne și cea mai opacă.

Orcine ar cumpăra, prin intermediul lui Diaconescu, Oltchim privește dincolo de interesele economice, spre ascensiunea unui partid național-populist, cotat, deocamdată, la 10 la sută. Odată cu combinatul – socotit de analiști o gaură neagră din cauza uriașelor datorii acumulate și a ruperii deliberate de sursa de aprovizionare (Arpechim) – ia, la pachet, și o formațiune politică, Partidul Poporului, cu viitor parlamentar. Oferta a fost, de altfel, ambalată pe gustul alegătorilor, DD condiționând plata celor 45 de milioane de euro de întoarcerea lor, sub formă de împrumut din partea statului, la Oltchim, pentru susținerea producției și plata salariilor restante către muncitori. În acest caz, la buget n-ar mai intra nimic, banii folosindu-i tot noul proprietar, lucru ce pare să-i convină dlui Vulpescu, dar nu și ministrului Economiei, Daniel Chițoiu.

Nerespectarea condiției enunțate răspicat și repetat în timpul licitației i-ar putea da, însă, lui DD prilejul să se retragă din afacere – desigur, indignat și perorând împotriva guvernului care îl împiedică să facă bine oamenilor – dacă, așa cum cred unii, patronul falimentarei OTV n-ar fi avut niciodată, în privința Oltchim, intenții serioase. Într-o atare situație, USL ar rămâne cu bomba socială în brațe. Nici artizanii celei mai trasparente privatizării nu văd ce meșterește DD în tomberon: dezamorsează ori amorsează bomba? Și, totuși, sunt atât de relaxați, de parcă ar fi vândut un butic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...