Documentul de la Abu Dhabi: Papa și Marele Imam de la Al-Azhar refuză justificarea religioasă a terorismului

Redactor:
Lelia Munteanu
Documentul de la Abu Dhabi: Papa și Marele Imam de la Al-Azhar refuză justificarea religioasă a terorismului
Papa și Marele Imam de la Al-Azhar refuză justificarea religioasă a terorismului. Lelia Munteanu, despre mesajul de pace al Documentului despre Fraternitatea Umană

Suveranul Pontif și Marele Imam al moscheii Al-Azhar din Cairo au parafat luni, la Abu Dhabi, un document istoric menit să taie elanul celor care își justifică religios actele de terorism.

Întâistătătorul lumii catolice și o influentă personalitate a Islamului sunnit au redactat, într-un Document despre Fraternitatea Umană, ceea ce propovăduiesc religiile lor dintotdeauna: suntem fiii aceluiași Dumnezeu, frați, în egală măsură responsabili de destinul lumii acesteia și nici o crimă nu poate fi comisă invocând girul Tatălui Ceresc.

(Cu atât mai importantă e declarația comună a Papei și a Marelui Imam, cu cât istoria e plină de războaie religioase, asupra cărora însă documentul nu stăruie).

Cum și dacă vor reacționa grupările care se intitulează oricum altfel decât teroriste rămâne de văzut. Valoarea declarației comune nu poate fi diminuată.

În numele cui se adresează umanității Episcopul Romei și Marele Imam:

„În numele lui Dumnezeu care a creat toate ființele umane egale în drepturi, în obligații și în demnitate, chemându-le să conviețuiască precum frații, ca să populeze pământul și să răspândească pe el valorile binelui, milostivirii și păcii. În numele sufletului omenesc nevinovat care Dumnezeu a interzis să fie ucis, spunând că oricine ucide o persoană e ca și cum ar fi ucis întreaga omenire, iar oricine salvează o persoană e ca și cum ar fi salvat întreaga omenire. În numele săracilor, al celor lipsiți, al nevoiașilor și al celor marginalizați, al celor care Dumnezeu a poruncit să fie ajutați – obligație a tuturor oamenilor și în special a fiecărui om avut și înstărit. În numele orfanilor, al văduvelor, al refugiaților și al alungaților din casele și din patriile lor, în numele tuturor victimelor războaielor, persecuțiilor și nedreptăților, al celor slabi, al celor care trăiesc în frică, al prizonierilor de război și al celor torturați în orice parte a lumii, fără nicio deosebire. În numele popoarelor care și-au pierdut siguranța, pacea și conviețuirea comună, devenind victime ale distrugerilor, ruinării și războaielor. În numele fraternității umane care îi îmbrățișează pe toți oamenii, îi unește și îi face egali. În numele acestei fraternități sfâșiate de politicile de integralism și dezbinare, de sistemele de câștig deșănțat și de tendințele ideologice odioase, care manipulează acțiunile și destinele oamenilor. În numele libertății, pe care Dumnezeu a dăruit-o tuturor ființelor umane, creându-le libere. În numele dreptății și milostivirii, fundamente ale prosperității și piloni ai credinței. În numele tuturor persoanelor de bunăcredință din  fiecare colț al pământului”.

Apelând la cei de o religie cu ei, la „liderii lumii, la artizanii  politicii internaționale și ai economiei mondiale”, cei doi ierarhi, creștin și musulman, cer „cultura dialogului drept cale; colaborarea comună drept conduită; cunoașterea reciprocă drept metodă și criteriu”.

Identificând „conștiința anesteziată” a lumii moderne, tăcerea vinovată a liderilor și a organismelor internaționale, Papa și Imamul radiografiază realitatea zilelor noastre, concluzionând că ne aflăm în plin „război mondial pe bucăți” (sintagmă folosită nu o dată de Francisc).

„De asemenea, declarăm cu fermitate că religiile nu incită niciodată la război și nu doresc să obțină ură, ostilitate, extremism, nici nu invită la violență sau la vărsare de sânge. Aceste nenorociri sunt rod al devierii de la învățăturile religioase, al folosirii politice a religiilor, precum și al interpretării unor grupări religioase care au abuzat, în unele etape ale istoriei, de influența sentimentului religios asupra inimii oamenilor, pentru a-i determina să facă ceea ce nu are nimic comun cu adevărul religiei, să realizeze scopuri politice și economice lumești și mioape. Pentru aceasta, noi cerem tuturor să înceteze instrumentalizarea religiile în scopul de a incita la ură, la violență, la extremism și la fanatism orb și să înceteze să folosească numele lui Dumnezeu pentru a justifica acte de omucidere, de exilare, de terorism și de oprimare”.

Fie și numai acest ultim citat din Documentul de la Abu Dhabi e premisa unui prim pas, curajos, căruia e de așteptat să i se alăture nu doar reprezentanții celeilalte ramuri a Islamului – șiismul, dar și reprezentanți ai celorlalte religii și denominațiuni.

 

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Avocata superbă, `vânată` de fotbaliști! Cine este Andreea Roșca
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Scene de groază la Spitalul Județean din Ploiești. De ce au sărit bolnavii la bătaie
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Avertismentul Greenpeace: Apa contaminată de la Fukushima ar putea schimba ADN-ul uman
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Ce a ajuns să facă Mariana Moculescu după ce s-a lăsat de videochat? Femeia trăiește...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Avertismentul momentului de la Banca Transilvania: te costă enorm dacă nu ești atent la așa...
ADIO, mască de protecție! Ludovic Orban a transmis cine nu va mai purta masca chirugicală
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine sunt miliardarii necunoscuţi ai lumii. Au averi fabuloase, de care aproape nimeni nu ştie,...
Inchide