E mai bine acum? Ce i-ați spune unui om trezit din comă după 30 de ani

Redactor:
Mihai Găinușă
E mai bine acum? Ce i-ați spune unui om trezit din comă după 30 de ani
Fabrica unde lucra, vândută la fier vechi. Vecinii din bloc, la muncă în Diaspora. Apa, lumina, benzina, pădurile și pământurile nu mai aparțin întregului popor. Mihai Găinușă întreabă dacă e mai bine acum decât acum 30 de ani?

Să presupunem că un cunoscut de-al dumneavoastră a fost în comă timp de 30 de ani. A intrat în comă în octombrie .89, pe când se întindea să schimbe ceasul la ora de iarnă, la o pendulă cu cuc care i-a căzut în cap. Pendula, nu cucul. Cucul a căzut peste bibeloul cu pescar, care a spart peștele de sticlă și a umplut mileul de pe televizorul TEMP 6, de cioburi.

Cum îi explicați ce s-a întâmplat cu țara lui socialistă (și de înaintare spre comunism), cu oamenii muncii, cu fabrica în care presta, cu Telejurnalul la care se uita și blocul în care locuia.

Blocul e la fel, e în sectorul 6, nu a fost reabilitat.

Cum îi explicați, dragă generație pesedistă, fost PDSR-istă, fostă FSN-istă, dar în realitate mereu PCR-istă, vecinului sau rudei voastre ieșite din comă beneficiile de nemaiîntâlnit ale celor aproape 30 de ani de guvernare post-comunistă?

În primul rând, o întrebare: îi spuneți că e mai bine acum?

Poate omul întreabă prima dată: mi-au trecut coma ca vechime în cartea de muncă la IMEB? Ce-i răspundeți? Că Iliescu a și eșalonul 2, învingător în lupta (scurtă) cu moșierii Rațiu și Câmpeanu, i-au vândut fabrica la fier vechi și acum, dacă se duce la muncă cu UBER, poate să vadă un film la IMAX în Afi?

Sau îi spuneți că social-democrația e mai bună ca socialismul și guvernele cripto-comuniste, dar eu cred că feroce-capitaliste-securiste au desființat fabrica de motoare electrice, că nu mai aveau piață de desfacere și că, oricum, toată lumea fura de rupea din întreprindere, până au vândut pe 3 sfanți terenul unui investitor care și-a scos banul din fier vechi, minus parandărătul cu social-democrații care au acțiuni la mall, office-uri și, în general, bussines-urile capitaliste?

După care vă întreabă: Dacia mea 1300, cu bord de CN-eu, mai e jos în parcarea blocului? Îi spuneți că jos nu mai e parcare, că șmecherii de la primărie au vândut încă din ’98 spațiul verde unui butic. Iar acum e ditamai supermarketul belgian acolo?

Sau îi spuneți să stea liniștit, că Dacia e bine, doar că-i crește un plop prin podea ieșit prin lunetă, de când au mutat-o pe spațiul verde, ca să parcheze acolo un vecin bugetar, care are două Touareg-uri?

Și dacă vă întreabă: partidul a avut grijă de noi, de familie, de vecinul Costică, cu care jucam table duminica și-l înjuram pe Ceaușescu în fața blocului, că sâmbăta lucram?

Ce-i spuneți, dragi pesediști? Că de când votați Iliescu și epigonii cu mustață, nu mai e picior de familie, vecini și cunoscuți în bloc, toată lumea lucrează în Diaspora? În afară de vecinul Costică, de la etajul 3, care s-a pensionat anticipat și s-a reangajat bodyguard într-o farmacie, deschisă în locul cofetăriei și care e membru PSD și a fost la miting în iunie, unde a făcut insolație pe 50 de lei, cu care și-a luat Nurofen la preț redus, pentru angajații farmaciei? Că fructe, legume și alte produse românești nu mai găsești, de cele chinezești. Că apa, lumina, benzina, pădurile și pământurile nu mai aparțin întregului popor? Că oamenii vorbesc acum între ei doar cu telefonul, că la școli nu mai sunt nici uniforme, dar nici copii? Că avem o grămadă de uniforme de poliții diferite, dar de armată aproape deloc? Că statul nu a făcut niciun spital, dar bisericile apar ca ciupercile după ploaie?

Și că Ceaușescu și Leana Codoi din Scornicești sunt acum Diactatorul și Codoaia lui din Teleorman?

Puteți să-i spuneți bietului om, dragi pesediști ce bine e acum, dar s-ar putea să-l omorâți.

 

Inchide