Instinctul pierdut al lui Ion Iliescu

Instinctul pierdut al lui Ion Iliescu
Publicat: 30/07/2012, 21:37
Actualizat: 29/07/2014, 21:57

După șaizeci de ani de politică, în care le-a văzut pe toate, mă așteptam ca fostul președinte Ion Iliescu să privească oarecum olimpian cafteala dintre USL și suspedatul Traian Băsescu. Mă așteptam ca, în calitate de părinte fondator al PSD, să-și cheme copiii spirituali luați de valul puterii și să le spună: „Măi băieți, stați calm, nu vă grăbiți, nu violentați originala mea democrație! Nu așa se procedează!”. Mă așteptam, de la singurul patriarh al clasei politice postdecembriste, să amendeze, public, excesele mai tinerilor combatanți, cu indulgență pe ale celor din partidul său, cu duritate, pe ale celorlalți, dar totdeauna atent la sănătatea vieții politice și sociale. Or, într-o lună de luptă murdară, domnul Iliescu a avut două intervenții publice, nu tocmai curate. În prima, taxa drept „o prostie” decizia Curții Constituționale de păstrare a cvorumului pentru referendum, iar a doua, consumată chiar astăzi, detaliază sesizarea pe care o va adresa aceleiași Curți, ca să valideze un referendum, pe care toată lumea îl crede invalidat. Totodată, dl Iliescu își jignește conaționalii, etichetându-i drept „lași” pe aceia care n-au mers la vot, fiindcă aveau altă opțiune politică decât domnia sa ori n-au vrut să arbitreze, prin participarea lor, un meci dezgustător, în care competitorilor nu le pasă decât de premiu. Aceștia nu contează, îi anulează președintele onorific al PSD dintr-o lovitură.

Se vede că instinctele războinice ale dlui Ion Iliescu nu au slăbit, cu vârsta și încă dă să muște rău, când partidul său este încolțit. El preia inițiativa, într-o situație critică pentru USL – un referendum în care a eșuat și perspectiva „coabitării imposibile” cu Traian Băsescu – și contestă, practic, rezultatele consultării populare. Dl Iliescu vrea ca CCR să se rapoteze la o altă majoritate a cetățenilor cu drept de vot – mai mică de 9 milioane, fiindcă recensământul arată că suntem mai puțini – și să valideze referendumul de demitere a președintelui. Comisia Națională de Statistică nu a comunicat însă o altă majoritate oficială, la alegerile locale s-a lucrat cu aceleași cifre și USL a fost mulțumită, iar datele nu se schimbă atunci când nu-i mai convin formațiunii de guvernământ. Inițiativa lui Ion Iliescu, care se raportează la neant, nu poate avea sorți de izbândă, ci vine să învolbureze mai tare apele, când ar fi mai mare nevoie de calm.

Se pare că instinctul politic l-a părăsit pe fostul președinte, altfel i-ar fi spus că nu e bine să răspundă invitației la conciliere, fie ea și puțin credibilă, lansate de Traian Băsescu, cu o altă declarație de război. I-ar fi arătat că electoratul s-a săturat de atâta isterie politică, vrea concediu de la zbierete, insulte, agresarea instituțiilor și a bunului simț, vrea ca dnii Băsescu, Ponta și Antonescu să-și vadă de slujbele lor. Dacă nu sunt capabili, să plece, ca să evite un dureros șut electoral. Victor Ponta și Crin Antonescu sunt, la toamnă, cel mai expuși. Iar cel dintâi, nu poate „apăra” 8 milioane de români de Băsescu, cum se laudă, când el însuși are nevoie de protecția lui Ion Iliescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Vestea primită acum de Simona Halep. WTA a făcut anunțul oficial luni, 6 mai
Codrin Ștefănescu, mărturii șocante. Și-a organizat înmormântarea, pas cu pas
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care forță naturală doboară orice copac?