Planul de pace israeliano-palestinian, ultimele retușuri cu saudiții

Redactor:
Lelia Munteanu
Planul de pace israeliano-palestinian, ultimele retușuri cu saudiții
Planul de pace israeliano-palestinian, ultimele retușuri cu saudiții. Editorial de Lelia Munteanu

Jared Kushner (ginerele prezidențial, care înte timp pare să fi re-obținut acces la informații sensibile), însărcinat cu rezolvarea problemei israeliano-palestiniene, și Jason Greenblatt, trimisul special al președintelui Statelor Unite în Orientul Mijlociu, se vor deplasa săptămâna viitoare în Israel, Egipt și Arabia Saudită. Scopul acestui nou turneu în regiune, care îi ocolește pe palestinieni, este (conform unui oficial al Departamentului de Stat) de a clarifica cu partenerii strategic câteva puncte din mult-trâmbițatul Plan de pace Trump. Apropo de parteneri strategici, Iordania nu figurează în traseul celor doi (acolo, ultimele două săptămâni au fost extrem de tensionate, cu ample proteste de stradă, regele Abdullah fiind nevoit să-și demită premierul și să facă promisiuni economice greu de ținut).

Ultima oară, surse foarte credibile din Administrația Trump  declaraseră că planul de pace e ca și redactat și urmează să fie  făcut public după Ramadan. La ora când scriu, Ramadanul s-a încheiat și va începe Bayramul. Cele mai recente informații dau ca sigur faptul că Planul Trump va fi, totuși, dezvăluit în cursul acestei veri, probabil în august. Timp destul ca Statele Unite să se pună de acord cu saudiții asupra ultimelor retușuri și să se asigure că premierul Benjamin Netanyahu nu va ridica obiecții la cele câteva concesii palide care, probabil, li se vor face palestinienilor. Pe de altă parte, consideră analiștii, prim ministrul de la Ierusalim e îngrijorat el însuși de momentul în care ar trebui să-i spună „nu” lui Trump (după mutarea ambasadei, acesta se bucură de o popularitate imensă în rândul electoratului Likud). Pe de altă parte, Netanyahu n-a fost și nu va fi niciodată bucuros să încheie un tratat de pace cu palestinieni, în oricare dintre variante (unul sau două state). Șansa de a se menține la putere și după alegerile care urmează  este tocmai instrumentalizarea politică a problemei palestiniene.

În fine, nici Kushner, nici Greenblatt nu inspiră încredere palestinienilor. Cei doi evrei ortodocși practicanți nu și-au ascuns niciodată susținderea pentru Israel, după cum nu-și pot ascunde lipsa de experiență diplomatică. Însă palestinienii nu mai au încredere nici în obiectivitatea Americii. Au exprimat-o ritos, după decizia-dictat a președintelui Donald J. Trump din 6 decembrie în legătură cu recunoașterea Ierusalimului.

Înalți responsabili de la Washington au declarat ieri pentru cotidianul „Haaretz” că promisul plan de pace conține doar premise pentru negocieri și că, în consecință, e astfel alcătuit încât să nu impună nimic. De asemenea, aceștia au informat că președintele Trump refuză să discute cu altcineva decât cu Mahmud Abbas, liderul de la Ramallah. Abbas e bătrân (83 de ani) și foarte șubred. (Este, ce-i drept, cel mai rezonabil interlocutor). Sursele au oferit asigurări Haaretz că Donald J. Trump privește Orientul Mijlociu cu aceeași atenție cum a făcut cu Peninsula Coreea, explicând strategia sa geopolitică prin raportare la cea de business (conform lui Amir Tibon, corespondentul publicației în Statele Unite): „Președintele a ridicat Trump Tower și ce a făcut apoi? A construit alte cinci Trump Tower-uri. Nu s-a oprit la unul singur”.

Gigi Becali dă lovitura mult aşteptată la FCSB. O fostă câştigătoare a Ligii Campionilor a...
ULTIMA ORĂ. Tragedie în muzica românească. Îndrăgitul cântăreț a fost găsit mort
FOTO. Antonia a pozat într-un costum de baie, dar fanii au distrus-o pentru că e...
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Numai Ion Țiriac putea face asta! Miliardarul a uitat două Ferrari într-un garaj și după...
Oficialii Moderna au recunoscut. ce se întâmplă cu injecţia lor: 'Dezvoltăm un alt vaccin'
Principalul consilier medical din Franţa: Noile tulpini de coronavirus echivaleză cu o nouă pandemie
BANCUL ZILEI – Cu nimfomana la psihiatru
Doi giganți farmaceutici mondiali renunță la dezvoltarea vaccinurilor anti-Covid din cauza rezultatelor slabe
ULTIMA ORĂ. Tragedie în muzica românească. Îndrăgitul cântăreț a fost găsit mort
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
Detaliul extrem de CONTROVERSAT din imaginile cu Pământul dezvăluite recent de NASA
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Ce au voie românii să filmeze în spațiul public, de fapt. 4 situații de care...
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Avertisment pentru persoanele deja vaccinate! Este BREAKING NEWS
Gina Pistol, într-o rochie mulată, în luna a șaptea de sarcină. Cât de mult s-a...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Zona din Bucureşti unde lucrau peste 100.000 de oameni pe care pandemia a transformat-o total...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide